fbpx

Vies zwemwater? Een chloor shock is dé oplossing voor weer fris en zuiver water!

Heeft het zwembadwater niet meer de wenselijke kwaliteit? Is het water troebel of verkleurd, ruikt het onfris? En helpt de normale dosering chloor niet meer om het water weer fris en helder te krijgen? Dan heeft het water behoefte aan een chloorshock. Wat is een chloor shock en hoe het werkt leggen we je graag uit in dit artikel!

Wat is een chloor shock?

Een chloor shock is eigenlijk niets ander dan een extra flinke dosis chloor, weliswaar in granulaat vorm. Normaal voeg je bijvoorbeeld één chloortablet van 200 gram per skimmer maar een chloorshock bevat een veel grotere hoeveelheid chloor dan zo’n tablet. Denk hierbij aan 4 gram granulaat per 1000 liter water.

De actieve bestanddelen in zo’n chloor granulaat zorgen voor een snelle desinfectie van uw zwemwater met de volgende resultaten:

 1. Vernietiging van bacteriën en overige micro-organismen
 2. Voorkomen van algengroei
 3. Vernietiging van ongewenste chlooraminen (de veroorzakers van de chloorlucht en oogirritatie)

 

Hoe werkt een chloor shock en hoe breng je het aan?

De aanbevolen hoeveelheid chloor shock granulaat los je eerst op in een bak met lauw warm water alvorens je het in het zwembad aanbrengt. Maximaal doe je 200 gram chloor granulaat per emmer water. Voeg eerst het water in de emmer toe en daarna pas het chloor granulaat, niet andersom.

Het beste breng je het chloor granulaat aan op de avond of later op de middag na het zwemmen bijvoorbeeld. Laat de pomp na een chloor shock behandeling 24 uur draaien zodat het water goed rond gepompt en gefilterd wordt. Na een chloor shock behandeling duik je het beste ten minste een uurtje of 10 uur niet in het zwembad. Dan kan het water mooi zuivere zonder dat het weer vervuild wordt en kunnen de waardes van het water weer herstellen.

De chloorgehalte van het zwembad behoort zich het beste ergens rond de 2 en 5 ppm te bevinden. Een toevoeging van 1,6 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter) water, met ongeveer 1 ppm. De ingegraven zwembaden en plunge pools met een Redox systeem werken met andere variabelen. Hierbij dient de RX waarde op ongeveer 500 mV te zitten.

Het belang van de verhouding tussen chloor en ph waarde

Is de pH-waarde uit balans? Dan heeft het chloor ook niet de juiste werking. Zorg daarom in geval dat je altijd eerst de pH-waarde nakijkt en eventueel corrigeert. Deze waarde moet zijn tussen 7,2 en 7,6 voordat je een chloorshock toepast.

Zwembad pomp en filter voor kraakhelder water?

Wanneer pas je een chloorshock toe?

Een chloor shock behandeling moet uitgevoerd worden als het chloorgehalte te laag is geworden en als een chloortabletje niet meer voldoet om het water wee helder te krijgen. En dat doe je in de volgende gevallen:

 • Bij ingebruikname van het zwembad. Als u het zwembad gevuld heeft is het water nog helemaal niet gedesinfecteerd. Breng je chloor toe om de bacteriën te doden en de waardes direct op pijl te brengen.
 • Een winterperiode waarin het zwembad bijvoorbeeld is afgekoppeld en weer zomerklaas gemaakt moet worden. Een chloorshock behandeling zorgt dat bacteriën en algen verdwijnen en het water weer kraakhelder gemaakt kan worden.
 • Een tijdje het water niet gecontroleerd? Grote kans dat de chloorwaarde te laag is geworden. Controleren en mogelijk een boost geven met een chloorshock is dan dé oplossing.
 • Last heeft van bruin zwembadwater? Niet fris en door een chloorshock kan het water goed gedesinfecteerd worden.
 • Het zwembad is super intensief gebruikt en blootgesteld aan (te veel) externe factoren. Denk aan een hevige regenbui bijvoorbeeld.

 

Wanneer is het weer veilig om te zwemmen na een chloorshock?

Door zo’n shock aan een grote hoeveelheid chloor is het niet raadzaam om direct te gaan zwemmen. Sterker nog het is niet gezond en kan gevaarlijk zijn. Het beste laat je de chloor zijn werk doen om het water te zuiveren en de pomp het water door de filter heen pompen. Het beste start je de shock behandeling met een schone filter. Spoel deze dus voorafgaand even door of maak, in geval van een cassette filter, deze even zuiver.

De avond is in veel gevallen een perfect moment om het chloorgranulaat toe te voegen. En laat het c.a. 10 uur zijn werk doen. Dan is de kans groot dat het zwembad weer mooi zuiver is en de waardes weer zijn hersteld om heerlijk te kunnen plonzen.

De 7 stappen tot fris zwembad dankzij een chloorshock

 1. Verwijder overtollig vuil uit het zwembad met een schepnet en/of bodemzuiger
 2. Spoel de filter zuiver
 3. Check de ph waarde voor een optimale werken van het chloorgranulaat
 4. Voeg 4 gram per 1000 liter water geconcentreerde chloor toe (granulaat)
 5. Laat het chloor en het filter systeem 10 uur zijn werk doen
 6. Controleer de chloorwaardes (tussen 2 en 5 ppm of c.a. 500 mV)
 7. Een heerlijke duik in het zwembad

Een kanttekening moet er bijgezet worden. Als je de chloorgranulaat of vloeibaar chloor toevoegt is het effectief om dit gelijkmatig te verdelen over het zwembad. Wij adviseren dan ook om dit vooraf per 4 gram in een emmer lauwwarm water op te laten lossen en het water gelijkmatig in het zwembad te gieten.

 

Welke producten te gebruiken voor een chloorshock?

Er zijn vele verschillende producten op de markt. In de meeste gevallen wordt er een chloorgranulaat gebruikt. Hoewel een grotere hoeveelheid vloeibaar chloor ook hetzelfde effect kan veroorzaken. In het geval van vloeibare chloor voeg je c.a. 100cl toe per m3 (1000 liter water).

Chloor in granulaat vorm is vaak per 1 kg verpakking te koop. Heb je een bad van 20 m3 (20.000 liter water) kun je dus ongeveer 12 keer een shock behandeling doen. En dergelijke granulaat bestel je al vanaf 22 euro of koop je een grootverpakking van 5 kg voor c.a. 65 euro. Zo blijft het zwembad mooi en de chloorwaarde op pijl.

Bij een automatisch geregeld waterbehandeling systeem wordt de meting automatisch gedaan en worden de additieven toegevoegd om het water helder en zuiver te houden. Hierdoor is een zo’n schokbehandeling minder aan de orde dan bij een handmatige controle van de waardes. Daar is een wekelijkse schokbehandeling bij intensief gebruik heel normaal.

 

Koop direct online de juiste spullen om jouw zwembadwater weer mooi en fris te maken:

Chloorwaarde weer op pijl brengen: Klik Hier 

 

 

Een 5 kg grootverpakking chloor in poedervorm kopen: Klik Hier 

 

 

Chloortabletten kopen voor in een chloordrijver: Klik Hier

 

Menu