fbpx

6 dingen die u moet weten voordat u een huis met een zwembad koopt

Overweeg je een huis met een zwembad te kopen? Het kopen van een huis met een inbouwzwembad in de achtertuin is een van de snelste en makkelijkste manieren om een zwembad te realiseren. Maar waar je op moet letten bij het kopen van een huis met een zwembad? Wat zijn de nadelen die je onderzocht wilt hebben voor je tot actie overgaat?

In dit artikel schenken we aandacht aan de belangrijkste punten die overwogen moeten worden als je van plan bent een huis met een zwembad aan te schaffen. Aan het einde van dit artikel is duidelijk of een huis met een zwembad een goede koop is!

 

De kwalitatieve staat van het zwembad is van groot belang

Wanneer u een huis koopt met een gebruikt zwembad, loopt u het risico een zwembad te krijgen dat beschadigd is of onderhoud nodig heeft. Als dat op voorhand al duidelijk is, kan er mogelijk, middels een onderhandeling, geregeld worden dat de verkoper van het huis een reparatie of renovatie voor zijn of haar rekening neemt. Problemen of beschadigingen zijn echter niet altijd vooraf zichtbaar.

Zwembaden, waarin materialen als PVC in zijn verwerkt, moeten regelmatig worden vervangen omdat ze gaten en scheuren kunnen vertonen op den duur. Het kan zelfs gebeuren dat er roest of schade onder de voering of de wanden van het zwembad optreedt. In de regel is dat pas zichtbaar wanneer het te laat is helaas.

Met een bouwkundig zwembad kan het gipsoppervlak versleten zijn en moet dan opnieuw worden afgewerkt (en het kost vaak enkele duizenden euro’s om een zwembad opnieuw te pleisteren). Ben je zelf handig dan zal dit natuurlijk enkel wat gips zijn. Maar over het algemeen is een stukadoor niet goedkoop.

Elk zwembad kan lekken of problemen hebben tijdens stormen als gevolg van onjuiste constructie, dus zorg ervoor dat u een professional inhuurt om de staat van het zwembad te bekijken voordat u het huis koopt. Echter onder de grond kan de professional natuurlijk ook niet kijken.

 

Vraag naar de garantie van het zwembad en of ze een onderhoudscontract hebben

Afhankelijk van de leeftijd van het zwembad en de details van de garantie, kan het zijn dat het zwembad door de verzekering niet wordt gedekt als het stuk gaat. In de meeste gevallen valt een zwembad overigens wel onder de opstalverzekering. Vraag dit wel na bij je verzekering zodat je niet voor verrassingen achteraf komt te staan.

Als u geen garantie heeft, kunnen de eigen kosten stijgen als het zwembad ooit moet worden gerepareerd vanwege een probleem met de fabrikant of de bouwer. Vraag de verkoper van het huis, voorafgaand aan de koop, naar de garantie van het zwembad en eventuele garanties op zwembadonderdelen en accessoires.

 

Is het zwembad helemaal naar wens?

Veel mensen kopen een huis met een zwembad om vervolgens te beseffen dat het niet het juiste zwembad voor hen is. Regelmatig moeten zwembaden worden verbouwd, vervangen of verwijderd omdat de kopers er na een tijdje achter komen dat het zwembad niet is wat ze voor ogen hadden. Denk er vooraf goed over na, want het vervangen van een zwembad kost doorgaans meer dan het bouwen van een nieuw zwembad.

 

Zwembadveiligheid is nummer één

Heb je kinderen en ben je misschien bereid om extra geld uit te geven aan veiligheidsuitrusting van het zwembad zoals een automatische zwembadafdekking? Houd dan rekening met een investering van (€ 10.000 tot € 20.000) afhankelijk van de wensen die je hebt. Kies je voor een roldek of juist voor een functionele terrasafdekking die het bad volledig en veilig afsluit. In beide gevallen zal het neer komen op een investering van 10k of meer. Een hek rondom het bad is ook optioneel maar wel minder fraai.

Misschien wilt u zelfs een combinatie van zwembadbeveiligingsapparatuur zoals alarmen, sensoren, camera’s en een zwembadafdekking. Neem ook deze kosten mee in de overweging en bij het maken van keuzes. Let wel op een sensor of alarm kan ook gebreken vertonen en is dus niet de meest gerustgevende beveiliging. Als extra toevoeging zou het een betere optie zijn.

 

Houd rekening met de kosten van het zwembadonderhoud

De meeste zwembadklanten zijn verbaasd wanneer ze horen wat het kost om een ingegraven zwembad te onderhouden. Over een periode van tien jaar zou je zomaar ruim € 25.000 kunnen uitgeven aan het onderhoud en verbruik. Doorgaans is de stelregel 100 euro per maand. Ook dit kan sterk variëren per project. Moet de folie worden vervangen en is de technische installatie verouderd dan kan dit behoorlijk in de papieren lopen. Om die reden kan het nooit geen kwaad om ook eens advies in te winnen bij de professional.

De reguliere kosten, toepasselijk bij alle soorten zwembaden, bestaan uit de aanschaf van chemicaliën en elektriciteit om het zwemwater te zuiveren en verwarmen. De kosten hiervoor zijn sterk afhankelijk van isolatie, grootte van het bad en de verwarmingsmethode.

 

Minder mogelijkheden bij een bestaand bad

Het bouwen van je eigen zwembad biedt talloze opties, waaronder het type zwembad, de grootte, materialen, locatie van het zwembad en ingebouwde functies. Bij de aanschaf van een nieuw zwembad kunnen al uw persoonlijke wensen worden meegenomen. 

Wanneer je een huis met een zwembad koopt, zit je vast aan de grootte en het ontwerp dat de vorige eigenaar van het huis heeft bedacht. Er kunnen wat zaken aangepast worden, zodat het meer bij je wensen past, maar er is niet veel te veranderen aan de basale ontwerpelementen van het zwembad. Houd hier rekening mee.

In bovenstaande blog hebben we hopelijk meer inzicht gegeven waar je allemaal rekening mee dient te houden alvorens je een huis koopt met zwembad. Het kan vaak in de onderhandelingen prettig zijn als je vooraf ingelezen bent en het zou fantastisch zijn als we dankzij dit artikel daar een steentje aan bij hebben mogen dragen. Koop je uiteindelijk een huis waar nog een bad gerealiseerd moet worden? Bekijk dan zeker ook eens de blog; Zwembadbouwer gezocht, kies niet voor een one-night-stand.

Menu