fbpx

Ingegraven zwembad in de tuin?

De tuinen worden steeds luxer aangekleed en steeds meer mooie momenten worden doorgebracht in de tuin. De luxe aangeklede tuin is een trend die afgelopen jaren duidelijk zichtbaar is geworden. Ook is de oppervlakte de tuinen steeds compacter geworden. Zeker bij de nieuwbouw woningen zien we dat de gemiddelde tuin kleiner is geworden in de loop der jaren. Ook niet gek, want de grondprijzen zijn afgelopen jaren flink gestegen. De vraag naar compacte inbouw zwembaden zijn daarmee ook flink gestegen. In dit artikel duiken we in de mogelijkheden van inbouwzwembaden.

Een compact inbouw zwembad vergt de minste volume van de tuin

Omdat je lekker wilt genieten in eigen tuin is het belangrijk dat de tuin optimaal ingericht wordt. Een kolossaal ingebouwd zwembad zou teveel ruimte opsnoepen om nog multifunctioneel te kunnen genieten van een heerlijk tuindiner, gezellige borrel of speelruimte voor de kinderen. Naast een inbouwzwembad kun je natuurlijk ook kiezen voor een variant waarbij je het zwembad opblaast of middels een stalen frame in elkaar zet zoals bij een zwembad van Intex of Bestway bijvoorbeeld. Het nadeel is dat dergelijke zwembaden juist veel ruimte in beslag nemen omdat ze bovengronds staan en dat geeft juist geen ruimtelijk gevoel in een compacte tuin, bij een grote tuin speelt dit een veel minder cruciale rol.

Een inbouw zwembad, half ingegraven of geheel bovengronds?

Een inbouw zwembad is mooi weggewerkt in de tuin maar wat als je in een heuvelachtig landschap woont waarbij het zwembad deels boven de grond moet komen te staan? Niet alle zwembaden zijn geschikt om deels of volledig te worden ingegraven. Een zwembad die bouwkundig wordt samengesteld kan helemaal naar de wenselijke constructie worden gemaakt. Dit is ook een prijzig zwembad ten opzichte van een houten zwembad of een zwembad met een stalen wand. Deze ‘bouwpakket’ zwembaden kunnen daarentegen vaak op alle manieren worden geplaatst; volledig in de grond, deels bovengronds of juist helemaal boven de grond. En voor deze opties ben je vaak met enkele honderden tot duizenden euro’s klaar. Kies je voor een vierkant houten zwembad van 225 bij 225 cm dan plons je al voor 1600 euro in een eigen zwembad in de tuin.

Een compact inbouw zwembad VS een traditioneel groot zwembad

Overweeg je een groot inbouw zwembad te plaatsen? Kijk dan eens kritisch naar de voordelen van een compact formaat zwembad. Een inbouw zwembad met een compacte afmeting, ook wel eens plunge pool of cocktail pool genoemd heeft namelijk meerdere voordelen en nagenoeg geen nadelen ten opzichte van een groot zwembad. Graag lichten we de voordelen van een compact inbouw zwembaden toe:

 • Snel op een aangename watertemperatuur
 • Minder wand- en bodemoppervlakte en dus minder onderhoud
 • Goedkoper in energieverbruik door het lager aantal m3 water
 • Minder verlies van kostbare tuinoppervlakte door zijn compacte formaat
 • Multifunctinele zwembad afdekking mogelijk, zodat je een vlonder over het bad heen rolt
 • Vriendelijker in prijs door minder hoeveelheid materiaal
 • Eindeloos zwemmen door een tegenstroom installatie

Het enige dat nadeel wat denkbaar zou kunnen zijn is dat het esthetisch bij een grote tuin mooier is om ook een groot formaat zwembad te plaatsen. Echter is dit geheel afhankelijk van het tuindesign hoe dit inbouw zwembad wordt vormgegeven.

Bouwkundige zwembaden vs een prefab inbouwzwembad?

Een inbouwzwembad wordt in de meeste gevallen op een bouwkundig gerealiseerd. Dit betekent dat er bouwkundige werkzaamheden plaats vinden in de tuin om een zwembad te realiseren. Dit kan onder andere met betonblokken of middels het storten van beton in een bekisting. Het voordeel van deze bouwkundige manier is dat het een solide en ijzersterke constructie oplevert om duurzaam te genieten van een ingebouwd zwembad. Echter het aanleggen van een prefab polyester zwembaden behoort ook tot een veel gekozen optie. Prefab zwembaden hebben een stuk korte doorlooptijd en zijn vaak binnen 1 dag geplaatst. Om de zwembaden op een juiste manier te vergelijken te treffen zetten we de voor- en nadelen op een rij:

 • Een bouwkundig zwembad is naar wens samen te stellen en een prefab variant zijn de keuzes beperkter
 • Een prefab zwembad is vaak binnen 1 dag geplaatst en een bouwkundig zwembad duurt vaak meerdere weken
 • Het bouwen van een zwembad is in 95% van de gevallen goedkoper dan een polyester prefab zwembad
 • Voor een volledig geïsoleerd zwembad aanleggen kies je voor het bouwkundig zwembad

Kortom beide zwembaden hebben hun eigen voor- en nadelen. Hoewel een bouwkundig zwembad vaak aantrekkelijker uit de bus komt dan polyester zwembaden. Een inbouwzwembad van merken zoals Starline of Compass pools zijn van een samengesteld polyester. Een strakke afwerking, snelle doorlooptijd maar ook vaak met hogere prijzen dan beton inbouwzwembaden. Om die reden bieden de meeste Starline en Compass dealers ook zwembaden van beton.

Wat betaal je gemiddeld voor inbouw zwembaden?

De prijs die je gemiddeld betaald voor inbouw zwembaden kan erg variëren en is opgebouwd uit verschillende kosten. Denk hierbij aan het grondwerk, het zwembad (kuip), de techniek en de afwerking. Per kostenpost zijn er vele variaties mogelijk die allemaal invloed hebben op de prijs. Om daar een idee bij te geven hebben we deze posten uiteen gezet op de pagina; wat kost een zwembad in de tuin?

Om alvast een richting te geven van prijzen over de verschillende zwembaden hebben we hieronder vanaf prijzen vermeld van een stalen zwembad, zwembad van hout en de richtprijzen van een inbouw zwembad van beton en de prefab varianten:

Stalen zwembad rond 350 cm € 399,-

Houten zwembad 570x373x130 cm € 8.729,-

Beton zwembad 600x240x150 cm vanaf € 25.000,-

Prefab zwembad Starline of Compass vanaf € 45.000,-

Hoewel het zwembad van hout of staal complete bouwpakketten zijn waarbij de prijzen vast staan zijn er bij de beton zwembaden en prefab zwembaden nog vele keuzes te maken zoals de technische installatie, afwerking en bekleding bijvoorbeeld. Dit zijn posten die zomaar de prijs kunnen plussen met enkele duizenden euro’s.

Inbouw zwembad financieren voor een paar tientjes per maand

Een inbouwzwembad behoort tot de onroerende goederen en is daarom makkelijk mee te nemen in een hypothecaire financiering. En dan geniet je van een luxe inbouw zwembad al vanaf een paar tientjes per maand en geniet je van een waarde vermeerdering van je woning. Dubbel genot middels een zwembad financiering.

Inmiddels overtuigd dat een zwembad jullie tuin mag verrijken?

En ben je er ook al uit of jezelf het zwembad in elkaar wilt bouwen of dit liever uitbesteed? Bekijk dan ook eens ons artikel: Zwembadbouwer Eindhoven en maak de juiste keuze met wie je in zee gaat. Kies voor kwaliteit en dat kun je vaak al merken aan het advies dat iemand aan je geeft.

Spreekt een zwembad van hout of staal je wel aan? Kijk dan ook zeker eens verder op de pagina; zwembad kopen en ondervind in 2022 veel plons plezier in eigen tuin. Direct online een zwembad kopen? Surf dan eens naar: wwww.onlinezwembadkopen.nl

Menu