fbpx

Wat kost een zwembad in de tuin, waar moet je rekening mee houden?

Je wilt een vast zwembad laten aanleggen in de tuin? Goed idee! Een eigen zwembad brengt je de nodige zomerse verkoeling en bovendien is regelmatig plonzen gezond. Ook voor je huis trouwens, want zelfs een klein zwembad of een plunge pool zorgt al voor meerwaarde van je woning. 

Steeds meer mensen kiezen daarom voor het plaatsen van een vast zwembad. Voor sommigen speelt geld daarbij helemaal geen rol. Anderen moeten het doen met een wat beperkter budget. Een zwembad blijft een investering, maar wat zijn de kosten van een zwembad in de tuin?

Wil je een vast zwembad laten plaatsen? Hier moet je zeker op letten:

Wat kost een zwembad in de tuin?
De kosten voor een zwembad in de tuin zijn van verschillende zaken afhankelijk. Het soort zwembad dat je wilt laten plaatsen bepaalt voor een groot deel de aanschafkosten.

De grootte van het zwembad, de materiaalkeuze, het uitgraven van het zwembad, de levering en de uiteindelijke installatie zorgen dat de kosten van een eigen zwembad in de tuin kunnen variëren.

Sommige zwembaden zijn duur. Er zijn daarom genoeg zwembad verkopers die bewust bepaalde kosten niet meerekenen in hun offerte. Het aanleggen van elektra, klaar maken van de tuin, het storten van beton en andere onvermijdbare kosten worden voor het gemak even vergeten mee te rekenen in de prijs. Alles om je een zwembad te verkopen…

Wil je zorgen dat de totale kosten van het zwembad niet de spuigaten uitlopen, dan zul je dus eerst de offertes van verschillende zwembadbouwers moeten vergelijken. Zo weet je zeker dat het zwembad binnen je budget past en je een goede koop doet.

Een eenvoudig zwembad kost je al snel rond de 30.000 euro. Afhankelijk van je wensen kan het zwembad zelfs nog duurder zijn. Er zijn ook goedkopere opties. Ben je op zoek naar een voordelig zwembad dan is een plunge pool erg interessant. Die kun je al laten installeren voor minder dan 10.000 euro.

Wat kost een zwembad? Hieronder 4 prijsindicaties van zwembaden:

  1. goedkoop zwembad van staal met goedkope installatie vanaf 1500 DIY (Do It Yourself)
  2. budget prefab polyester plunge pool met goedkope filter en pomp  vanaf 5000 euro excl plaatsing
  3. prefab composiet plunge pool met strakke afwerking en hoogwaardige installatie vanaf 20.000 euro
  4. complete plunge pool met hoogwaardige afwerking, techniek en afdekking vanaf 25.000 euro

Waar zit precies het verschil? Je kunt het best een vergelijking maken met auto’s. De goedkoopste auto in Nederland van dit moment is een Toyota Aigo van c.a. 12.000 euro. Terwijl de duurste geregistreerde auto in Nederland een Lamborghini Aventador is van ruim 700.000 euro. Daar koop je bijna 59 Aigo’s voor. Tussen deze twee uiterste is nog veel te vinden. Dit geldt eigenlijk niet anders voor een zwembad. In kaart brengen van jouw behoeftes en een vergelijking maken tussen verschillende aanbieders gaat je helpen de juiste keuze te maken. 

Plunge pools, ook wel ‘plonsbaden’ zijn compacte zwembaden. Ze nemen minder vierkante meters in beslag. Dat maakt deze baden niet alleen een stuk goedkoper, ze nemen ook nog eens een stuk minder ruimte in de tuin in. Handig dus wanneer je een vast zwembad wil, maar geen grote tuin hebt.

 

Vergeet de kosten van zwembadonderhoud niet

De kosten van een zwembad zijn niet alleen beperkt tot de aanschaf en het installatie. Om het hele plaatje rond te maken zul je ook rekening moeten houden met de kosten die terugkomen tijdens de gehele levensduur van het zwembad. 

Vullen en ook verwarmen kost geld. Bij grote, niet-geïsoleerde zwembaden dat zelfs veel geld. Ook onderhoud en toekomstige reparaties en herstellingen zijn kosten die je als toekomstig zwembad bezitter zeker niet moet vergeten.

De kosten voor het bezitten en het onderhouden van een eigen zwembad kunnen daardoor oplopen tot een paar duizend euro per jaar. Gemiddeld zullen de onderhoudskosten van een vast zwembad ergens tussen de 100 en 150 euro per maand zijn. De afmetingen en het type zwembad speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Kleinere zwembaden zijn natuurlijk veel goedkoper in onderhoud.

De kosten van een zwembad in de tuin financieren?

Zodra je duidelijk hebt welke kosten het plaatsen en onderhoud van het zwembad met zich meebrengen kun je kijken of dat ook binnen je budget past. 

Een bescheiden bankrekening hoeft niet per se te betekenen dat je alleen maar kunt dromen van een zwembad. Ook met krappe beurs zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om een zwembad te laten plaatsen. 

Je kunt een zwembad lening aanvragen bij een (online) geldverstrekker. Maar ook je eigen bank biedt meestal mogelijkheden om een zwembad te financieren. Zo kun je de overwaarde op je woning gebruiken om het zwembad te bekostigen. Je kunt de hypotheek verhogen of een aanvullende hypotheek afsluiten. 

Een lening heeft natuurlijk als voordeel dat je de kosten voor de aanleg van het zwembad in maandelijkse termijnen kunt terugbetalen. Bovendien gaat het om een woningverbetering, dus de rente is ook nog eens fiscaal aftrekbaar.

Je wensen bepalen de prijs en dus de kosten van een zwembad

Wanneer je een zwembad koopt heb je veel opties en mogelijkheden. De nieuwste technische snufjes maken het zwembad natuurlijk helemaal af, maar zorgen ook voor hogere kosten.

Zit je vast aan een bepaald budget, dan kan het zo zijn dat niet al je wensen kunnen worden afgevinkt. Wat dan helpt is een lijst maken met al je wensen en deze te sorteren op prioriteit.

Bedenk dus goed of die vierkante meters, zwembadverlichting, bubbelbaden en jetstreams of watervallen echt nodig zijn. Hoewel ze zeker een flinke upgrade voor je zwembad zijn, zijn ze dat meestal ook voor de prijs het zwembad.

Tip: Wil je een zwembad laten plaatsen met een beperkt budget? Kies dan voor een compact zwembad. Een plunge pool of urban pool is namelijk een stuk goedkoper in aanschaf en in onderhoud en toch hoef je nauwelijks concessies qua luxe te doen.

Wil je er zeker van zijn dat je wensen ook echt binnen het financiële plaatje passen, ga dan eens om de tafel zitten met een zwembadbouwer. Een specialist in compacte zwembaden kan je namelijk adviseren over de mogelijkheden die er binnen het beschikbare budget zijn.

 

Wat je dus moet weten over zwembaden en de kosten

Zwembaden zijn niet bepaald een kleine investering. Afhankelijk van je wensen en eisen zal de plaatsing van een vast zwembad aanzienlijke kosten met zich meebrengen.

Er zijn een paar manieren waarop je kunt zorgen dat het plaatsen van een zwembad goedkoper kan. Zo kun je kiezen voor een kleiner zwembad. Hiermee kun je de kosten flink terugbrengen. 

Een kleiner zwembad, zoals een plonsbad of plunge pool, is een stuk voordeliger dan een groot traditioneel zwembad. Ze zijn zo betaalbaar dat er vaak niet eens een lening nodig is maar kan soms wel interessanter zijn.

Het bedrijf Hybrid Pools is voortgekomen uit de grote vraag naar kleine zwembaden. Ze leveren compacte zwembaden die worden opgebouwd uit goed geïsoleerde bouwelementen, ze behoren dan ook de best geïsoleerde zwembaden. Plunge pools nemen niet teveel ruimte in. Zo voorkom je ruimteverlies, maar kun je toch plonzen in je eigen achtertuin.

Uiteindelijk is het is aan jezelf om te beslissen of je het plaatsen van een zwembad de moeite waard vind. Weeg alle mogelijkheden tegen elkaar af. Let op de aankoopprijs, maar verlies ook de kosten op lange termijn niet uit het oog. Zo kun je een zwembad uitkiezen dat niet alleen bij je lifestyle, maar ook bij je budget past.

Menu