fbpx

De ultieme gids voor de veiligheidsuitrusting voor zwembaden: prijzen, gebruik & tips!

Wanneer u een zwembad op uw eigendom heeft, zijn er weinig dingen belangrijker dan veiligheid. De behoefte aan zwembadveiligheid neemt toe als u kinderen of huisdieren heeft, of als u in een buurt woont waar kinderen wonen. Als nieuwe zwembadeigenaar betekent dit dat u moet overwegen om te investeren in veiligheidsuitrusting voor zwembaden om de voortdurende veiligheid van uw zwembad te garanderen. Daarom zullen we in dit artikel enkele veiligheidsuitrustingen voor zwembaden opsommen die u moet kennen om uw zwembad het hele jaar door veilig te houden. Zorg ervoor dat u tot het einde leest om enkele van onze beste veiligheidstips voor zwembaden ontdekt en met een veilig gevoel kunt blijven genieten van uw zwembad.

Laten we beginnen met een aantal essentiële veiligheidsuitrustingen voor het zwembad!

Toegankelijkheid naar het zwembad

Een veiligheidshek rondom een zwembad maakt het vaak minder toegankelijk en is afsluitbaar. Deze zijn meestal permanent en zijn vaak gemaakt van aluminium of smeedijzer (niet te verwarren met tijdelijke veiligheidshekken voor zwembaden). En kunnen desgewenst gesloten en geopend worden met een sleutel.

Om een omheining als ‘veiligheidshek’ te kunnen kwalificeren, moet het meer dan alleen een barrière functie hebben. Dat betekent dat het zelfsluitend en zelf-vergrendelend moet zijn (om de kans te verkleinen dat de deur open of ontgrendeld blijft), en dat het mogelijk moet voldoen aan specifieke hoogte-eisen en dat kinderen of huisdieren niet tussen panelen of spijlen kunnen glippen. Een redelijk veilige optie maar vaak wat minder fraai op esthetisch gebied. Eventueel kun je het met glas afbakenen, hierdoor behoud je alle zichtlijnen, overzicht en maakt het toch mogelijk om het bad veilig af te zetten. Bekijk hier een voorbeeld met RVS heavy duty clips.

 

Wat kost een veiligheidshek voor een zwembad?

Een veiligheidshek voor een zwembad kost waarschijnlijk meer dan €800 en, nauwkeuriger gezegd, enkele duizenden, afhankelijk van de grootte van uw zwembad of het gebied dat u moet afsluiten. Als u het als een grens rond uw hele achtertuin gebruikt, kunt u verwachten dat uw zwembadafrastering veel meer kost dan wanneer u alleen het zwembad wilt afsluiten.

Uw zwembadafrastering kan gemiddeld € 25 tot € 75  per strekkende meter kosten, afhankelijk van het materiaal. Als u al een hek rond uw zwembad of achtertuin heeft, kunt u mogelijk zelfsluitende poortscharnieren en een zelfsluitende vergrendeling kopen en installeren om de veiligheid van uw zwembad te vergroten. Het draagt bij een extra beveiliging maar meer dan dat biedt het geen functie.

 

Veiligheidsafdekking zwembad

Veiligheidsafdekkingen of afdekzeilen voor zwembaden zorgen voor de ultieme veiligheid omdat ze veel gewicht kunnen dragen, en ze worden tegelijk met het zwembadterras geïnstalleerd.

Dit betekent dat zelfs als u of een kind per ongeluk op de afdekking van het zwembad zou stappen, er zeer kleine kans is dat er ongelukken ontstaan. De afdekking is ook om de paar meter aan alle kanten aan de randen verankerd, waardoor er geen ruimte is voor kinderen om tussen de afdekking en het zwembaddek en in het zwembad te glippen.

Aan de andere kant houden veiligheidsafdekkingen het zwembad alleen veilig tijdens het laagseizoen wanneer het zwembad gesloten en overdekt is. Voor veiligheid het hele jaar door, kunt u overwegen om een automatische zwembadafdekking toe te voegen aan uw ingegraven zwembad.

Roldek zwembadafdekkingen

Een automatische roldek zwembadafdekking kan niet hetzelfde gewicht dragen als een reguliere veiligheidsafdekking en dat betekent dat het u kan beschermen tegen verdrinking als u erop valt . Naast een effectieve barrière fungeert het ook als een afschrikmiddel maar kan tevens een traumatische beleving geven. Een roldek is niet de meest veilige optie, ook niet de meest isolerende maar toch vaak wel de meest gekozen optie.


Hoeveel kost een zwembadveiligheidsnet?

Een veiligheidsnet voor een zwembad kan enkele honderden euro’s tot meer dan € 500 kosten, afhankelijk van de grootte en het materiaal. Het is echter niet zo’n duurzame optie als een veiligheidsafdekking voor een zwembad en zal waarschijnlijk vaker vervangen moeten worden.

 

Zwembadveiligheidsafdekking versus veiligheidsnet

Veiligheidsnetten voor zwembaden houden geen vuil buiten het zwembad zoals veiligheidsafdekkingen, en ze kunnen niet zoveel gewicht dragen. Ze gaan ook niet zo lang mee als alle andere typen veiligheidszwembadafdekkingen, wat betekent dat ze op de lange termijn meer kunnen kosten om te vervangen.

Aan de andere kant hebben zwembadnetten doorgaans lagere aanschafkosten en kunnen ze voldoende zijn om kinderen en huisdieren uit het zwembad te houden. Een veiligheidszwembadnet kan ook een goede optie zijn als u zich op dit moment geen veiligheidszwembadafdekking kunt veroorloven, maar toch een extra beveiliging nodig heeft.

 

Veiligheidsalarm zwembad

Als u uw zwembadbeveiliging nog beter wilt maken, kunt u een zwembadalarm installeren. Zwembadalarmen gebruiken onderwatersensoren om het zwembadgebied te bewaken en u te waarschuwen wanneer mensen, dieren of objecten in het water terecht komen.

U hoeft zich geen zorgen te maken om klein vuil wat in het water valt. De sensor gaat pas af als er iets met een behoorlijk gewicht, zoals een kleine hond of kind, in het water komt.

Hoeveel kost een zwembadveiligheidsalarm?

De gemiddelde prijs van een ingebouwd of bovengronds alarmsysteem voor zwembaden is ongeveer €150. Er zijn meer geavanceerde verdrinkingsdetectiesystemen met onderwatercamera’s die het zwembad continu controleren op tekenen van verdrinking, maar deze worden meestal gebruikt in commerciële zwembaden en kosten tienduizenden euro’s.

U kunt ervoor kiezen om een kleiner camerasysteem voor verdrinkingsdetectie te installeren voor uw zwembad, maar het kan u nog steeds een aardige cent kosten. En met een aardige cent bedoelen we minimaal enkele duizenden euro’s.

 

Beveiligingscamera voor een zwembad

Als u een beveiligingscamera bij uw voordeur plaatst, waarom zet u er dan geen bij uw zwembad? Het bewaken van uw zwembadgebied vanuit een app kan de eenvoudigste manier zijn om ervoor te zorgen dat huisdieren, kinderen en zwervende dieren niet in het water komen. Sommige, zo niet de meeste beveiligingscamera’s voor buiten worden geleverd met nachtzicht, zodat u uw zwembad op elk moment kunt controleren.

Houd er rekening mee dat beveiligingscamera’s voor zwembaden een goede investering zijn voor gemoedsrust, maar ze doen niet veel om verdrinking te voorkomen. Hoewel u op elk moment uw zwembad kunt controleren, is er geen manier voor een beveiligingscamera om te voorkomen dat iemand alleen het zwembad betreedt. Buitenbeveiligingscamera’s voor het zwembad kunnen het beste worden gecombineerd met poorten, alarmen en andere veiligheidsvoorzieningen.

 

Hoeveel kost een zwembadbeveiligingscamera?

Prijzen voor zwembadbeveiligingscamera’s variëren van slechts een paar honderd euro voor apparatuur en installatie tot meer dan €900, afhankelijk van de provider. Naast de kosten van apparatuur en installatie, moet doorlopende service voor uw beveiligingssysteem worden meegerekend in de totale kosten.

 

Accessoires voor zwembadveiligheid

Er zijn talloze kleinere en meer betaalbare zwembadveiligheidsaccessoires die van uw zwembad een veiligere omgeving kunnen maken. Enkele voorbeelden zijn:

 • Veiligheidstouwen
 • Zwembadborden (niet rennen, niet duiken, zwembadregels)
 • Veiligheidshaak voor zwembad
 • Zwembadmatten
 • EHBO doos

Zwembadeigenaren zien soms de kleine dingen over het hoofd die mensen veilig houden, zoals reddingsringen of zwembadhaken. Dit zijn accessoires die echt van pas komen als iemand moeite heeft om overeind te blijven en hulp nodig heeft.

Veel van deze veiligheidsaccessoires voor zwembaden helpen ook om ongelukken te voorkomen. Als uw zwembad bijvoorbeeld niet de geschikte grootte en diepte heeft om te duiken, zorg er dan voor dat u een bord met ‘niet duiken’ ophangt waar gasten het kunnen zien. Duiken in ondiep water kan ernstige verwondingen veroorzaken, wat kan leiden tot verdrinking of de dood. Als je een diep bad hebt, kun je het ook met een veiligheidstouw afzetten om te voorkomen dat kinderen te ver van het ondiepe gedeelte afdwalen.

Het ophangen van bordjes met “verboden te rennen” kan ook ongelukken voorkomen en een bord met al uw zwembadregels ergens zichtbaar voor zwemmers houden. Het plaatsen van antislip zwembadmatten rond de omtrek van het zwembad kan uitglijden en aanverwante verwondingen voorkomen, vooral als uw terras is gemaakt van gladde materialen zoals tegels of gestempeld en verzegeld beton.

 

Hoeveel kosten zwembadveiligheidsaccessoires?

Accessoires voor zwembadveiligheid kosten vaak minder dan €45. Hier zijn enkele gemiddelde prijzen voor de beste zwembadveiligheidsproducten.

 

Zwembadveiligheidsarmband

Een zwembadveiligheidsarmband is een apparaat dat u aan de pols van uw kind of de halsband van uw huisdier bevestigt om te controleren waar het zich bevindt. Als het apparaat in het zwembadwater komt, gaat er direct een alarm af om u te melden dat ze het zwembad in zijn gegaan.

Dit is een geweldige optie als u extra voorzorgsmaatregelen wilt nemen met uw kinderen of huisdieren, vooral als u zich zorgen maakt dat uw huidige veiligheidsmaatregelen voor het zwembad niet voldoende zijn. Veiligheidsarmbanden voor zwembaden zijn ook relatief betaalbaar in vergelijking met andere veiligheidsmaatregelen voor zwembaden.

 

Hoeveel kost een veiligheidsarmband voor het zwembad?

Veiligheidsarmbanden voor zwembaden kosten doorgaans ongeveer €140 tot €200, afhankelijk van de fabrikant. Dit moet de armband en de ‘soundbox’ voor het alarm omvatten, samen met andere benodigde apparatuur om het systeem in gebruik te nemen.

 

Veiligheidsrail voor zwembad

Veiligheidsleuningen voor zwembaden zijn te vinden in veel ingegraven zwembaden omdat ze u kunnen helpen om in en uit het water te komen zonder uit te glijden. Veiligheidsrails zijn vooral nodig als ouderen, gehandicapten of zeer jonge mensen het zwembad zullen gebruiken.

Meestal is een leuning iets dat moet worden geïnstalleerd wanneer uw zwembad wordt gebouwd, zodat het correct kan worden aangebracht, maar u kunt later altijd gemakkelijk een plastic of andere niet-metalen veiligheidsrail toevoegen.

 

Hoeveel kost een veiligheidsrail voor een zwembad?

U kunt een leuning voor het zwembad kopen voor ongeveer €90 tot €280. De meeste leuningen zijn van roestvrij staal, maar u kunt ook andere soorten vinden, zoals polymeer en aluminium. U moet ook rekening houden met de installatiekosten voor uw leuning als deze niet wordt verzorgd door uw zwembadbouwer.

 

Alarm bij zwembadpoort

Misschien heeft u de zelfsluitende en zelfvergrendelende poort al, maar waarom zou u niet een stap verder gaan en er een alarm op zetten?

Deuralarmen worden bevestigd aan de zwembadpoort en waarschuwen u wanneer deze is geopend. Deze zijn ook geweldig om in huis te gebruiken, zoals op de achterdeur die leidt naar het zwembad of een raam dat uitkijkt op de achtertuin. De meeste alarmen passen op deuren, poorten en ramen waar de beveiliging gewenst is.

Hoeveel kosten zwembadpoortalarmen?

Een deuralarm kan minder dan €90 kosten, waardoor het een van de meer betaalbare zwembadveiligheidsfuncties is die beschikbaar zijn. Deze dienen voornamelijk om te voorkomen dat kleine kinderen deuren naar het zwembad openen.

 

Afvoerafdekking voor veiligheidszwembad

Als u een ingegraven zwembad in uw huis of achtertuin heeft, wilt u waarschijnlijk dat uw afvoer goed is afgedekt. Een slecht passende of verzakte afvoerafdekking kan leiden tot beknelling (de zuiging of het rooster van de afvoer kan een ledemaat, haar of een kledingstuk vasthouden en voorkomen dat de zwemmer terugkeert naar de oppervlakte).

Het installeren van een afvoerafdekking die de mogelijkheid van beknelling elimineert, kan helpen om iedereen veel veiligheid te bieden.

Tip:  zorg ervoor dat u een regel maakt die verbied dat iemand naar de afvoer op de bodem van het zwembad toe zwemt.

Hoeveel kosten veiligheidsafdekkingen voor zwembadafvoeren?

Afvoerafdekkingen voor zwembadbeveiliging mogen u niet meer dan €140 kosten. De prijs maakt het een absolute must-have voor elke eigenaar van een ingegraven zwembad. Installatie kan extra kosten als u een professional moet inhuren om onder water te werken.

 

Tips voor zwembadveiligheid

Een van de beste manieren om iedereen in het zwembad veilig te houden, is door waakzaam te zijn en rekening te houden met uw omgeving. Hieronder staat een lijst regels die u kunt instellen zodat de veiligheid in en om het zwembad verhoogt wordt.

 • Leer uw kinderen zwemmen.
 • Maak een lijst met poolregels en bewaar ze ergens zichtbaar bij het zwembad waar iedereen ze kan zien.
 • Hang borden met ‘niet duiken’ op als uw zwembad niet diep genoeg is om te duiken en laat uw gasten mondeling weten dat duiken niet is toegestaan.
 • Gebruik geen alcoholische dranken terwijl u toezicht houdt op kinderen in het zwembad.
 • Voorkom dat uw zwembad vol zit met gasten. Overvolle zwembaden kunnen het bijna onmogelijk maken om te detecteren wanneer iemand verdrinkt.
 • Sta geen rennen of ongepast gebruik van duikplanken en zwembadglijbanen toe.
 • Baken het diepe uiteinde af om kleine kinderen te helpen zich in de ondiepe zones van het zwembad te houden.
 • Als u een automatische zwembadafdekking of een zwembadafdekking met schuifdek heeft, vervangt u de zwembadafdekking wanneer het zwembad niet in gebruik is.
 • Zwem nooit in te koud water.
 • Overweeg een zelfsluitend scharnier en zelfsluitende vergrendeling toe te voegen aan uw zwembadhek of hek.
 • Zwem nooit naar de afvoer van het zwembad en laat gasten dit ook niet doen.
 • Zwem nooit in het zwembad terwijl het water wordt afgevoerd.
 • Vermijd zwemmen in vuil of onbehandeld water (zwembadparasieten kunnen ziektes veroorzaken).
 • Organiseer geen bijeenkomsten en laat kinderen niet zwemmen als het water troebel is en het zicht slecht is (het is het beste om helemaal niet te zwemmen totdat het water helder is).
 • Zwem nooit buiten tijdens een storm.
 • Leer om te reanimeren.
 • Zorg ervoor dat uw afvoerdeksel correct is aangebracht en geen scheuren vertoont.

 

Veiligheid zwembadverlichting

Af en toe zullen mensen ons vertellen dat hun zwembadverlichting kapot is, gevuld is met water of anderszins defect is. Als u merkt dat er iets mis is met uw zwembadverlichting, raden we u aan om het onmiddellijk door een professional te laten controleren en het zwembad niet te gebruiken totdat de elektricien of zwembadserviceprofessional zegt dat het in orde is.

Er zijn regelmatig ongelukken die verband houden met elektrocutie en zwembadverlichting, en die moeten voorkomen worden.

Enkele algemene regels voor zwembadverlichting die u moet volgen, zijn onder meer:

 • Raak de zwembadverlichting niet aan en leer uw kinderen om deze ook te vermijden, voor de zekerheid.
 • Verander nooit zelf de zwembadverlichting en probeer nooit de behuizing van de zwembadverlichting te repareren, tenzij u een ervaren professional bent.
 • Als u een tintelend of schokkend gevoel voelt in ELK deel van het zwembad, vraag dan een professional om het onmiddellijk te controleren en sluit uw zwembad totdat u een diagnose heeft (al dan niet gerelateerd aan een licht).

Met bovenstaande tips en informatie wordt wellicht de veiligheid van uw zwembad verhoogd. Dat is belangrijk om er van te kunnen en blijven genieten. En als u het vergeten bent, raadpleeg dit artikel gerust meerdere keren om te zorgen dat u álles van de veiligheid weet! Is het zwembad op en top veilig? Dan is het wellicht reden voor een feestje. Ontdek de beste ingrediënten voor een onvergetelijke poolparty!

 

Menu