fbpx

Wat is hét beste tuinontwerp voor een zwembad in een compacte tuin?

Door de stijgende vraag overal in Nederland naar meer betaalbare woningen, zien we dat de ruimte van de achtertuinen steeds meer afneemt. Desondanks moet u het plan van een leuke, ingegraven zwembad voor uw kleine tuin zeker niet laten varen. Met een kleine zwembad knapt uw tuin knapt er zelfs echt van op met alles wat het te bieden heeft, dit zal meteen op het kleine zwembad ontwerp duidelijk worden.

In dit artikel worden enkele veelvoorkomende vragen besproken die als snel boven water komen bij het ontwerpen en installeren van een ingegraven zwembad in een kleine achtertuin.

Wat is het beste ontwerp voor een klein zwembad in een kleine tuin?

Een ontwerp waarbij men bouwkundige het zwembad maakt is constructief de beste optie.

Composiet zwembaden zijn beperkt tot bestaande modellen maar zijn het snelst te plaatsen. Vrije-vorm ontwerpen zorgen voor meer terrasruimte en lineaire vormen maximaliseren de waterruimte. Alle accessoires en opties werken met kleine zwembaden, net als met grotere maten.

 

Wat is het beste type zwembad voor een kleine achtertuin? (Bouwkundig of Composiet)

Wanneer u verschillende type zwembad overweegt voor uw kleine achtertuin, en bezig bent met een ontwerp van de tuin en dat mini zwembad op te stellen, dan is dat best een uitdaging om zo’n mini zwembad met de juiste grootte en vorm te vinden.

Voorbeeld: Stel dat u alleen maar een ruimte heeft van 2 bij 6,5 meter voor een compact zwembad in de tuin, dan is composiet mogelijk geen optie, doordat het voor bepaalde maten beperkt beschikbaar is. Waarbij het ook nog eens afhangt van de fabrikant, of die een composiet zwembad in de gewenste maten kan leveren.

Aan de andere kant kan een bouwkundige ingegraven zwembad elke gewenste vorm hebben, die hebben heel weinig beperkingen.

 

Hoe krijg ik een prefab zwembad in de tuin?

Voor sommige huiseigenaren is het gezien de omvang van een composiet zwembad even puzzelen om het in de tuin te krijgen. De vraag is dan bijvoorbeeld of die zwembad door de voordeur en via het huis kan om het in de achtertuin te krijgen. Als dat niet mogelijk is en als het ook niet via de linker- of rechterkant van het huis naar de achtertuin kan, dan kan de leverancier het ook gewoon over het huis heen hijsen, dit is de meeste gevallen vrij eenvoudig maar kostbaar om te doen.

Prefab-zwembad-plaatsen-met-kraan

 

Welk ontwerp van een ingegraven zwembad biedt het minste onderhoud/werk?

Als het gaat om kleine zwembaden, kan worden aangenomen dat er voor onderhoud minder tijd nodig is, dan bij de grote.

Hier spelen echter veel variabelen een rol: 

 • welke soort zwembad u heeft; 
 • of u een automatische zwembadreiniger heeft; 
 • wat voor soort landschap er rond het zwembad ligt.

Qua onderhoud maakt het allemaal niet zo’n verschil. De ene zal op den duur gecoat moeten worden. De andere zal de folie vervangen moeten worden en zo heeft ieder bad wel zijn voor- en nadelen. Echter is het energieverbruik vaak de grootste periodieke kost en die je zo laag mogelijk wil houden. Je kunt dit doen door een energiezuinige installatie en/of goede isolatie.

 

Welke vorm van het zwembad is het beste voor een kleine achtertuin?
Het beste antwoord op deze vraag is “dat hangt er vanaf”.

Waarom?

Omdat elke achtertuin anders is en u daardoor moet roeien met de riemen die u heeft. Maar een belangrijk punt om te onthouden is dat gebogen zwembaden – bijvoorbeeld een plunge pool in de gebogen vorm van een nier – wat waterruimte verliezen met hun vrije vorm kenmerken, maar ze zorgen wel voor meer functionele ruimte in de tuin. Dit is overigens veelal wel een kostbare constructie om bouwkundig te maken en vaak bij een rechthoekige kavel is het vaak efficiënter om met een rechthoekig vormgegeven zwembad te werken.

Onthoud dat als u op zijn minst een ligstoel op het terras van uw zwembad wilt hebben, dat u dan voor die ruimte ten minste 2 meter aan terrasplanken nodig heeft. En als u er ook nog een tafel met stoelen bij wilt plaatsen, dan heeft u er nog meer nodig.

Hierdoor ziet u zo’n mini zwembad of plunge pool steeds vaker in een kleine tuin.

Aanrader

Een aanrader hierbij is de Plunge Pool van Hybrid Pools. Die compacte zwembad heeft een aantal hele handige kenmerken die ideaal zijn bij de schaarse ruimte in u tuin. Eén ervan is de afdekking van het bad, waardoor er geen functionele ruimte verloren gaat, die afdekking zorgt er voor dat uw zwembad schoon blijft en zorgt er voor dat uw kinderen veilig in de tuin kunnen spelen als de Plunge Pool is afgesloten.

 

Wat zijn de trends van kleine zwembaden die we vandaag zien?

U zult het tijdens de zomer vast merken als u met het hele gezin op vakantie gaat en een vakantiehuis huurt bij bijvoorbeeld Center Parcs. Vaak hebben die vakantiehuizen kleine zwembaden, omdat de achtertuinen meestal erg klein zijn.

Kunnen die kleine zwembaden nog steeds dezelfde functies hebben als de grote zwembaden?

Het korte antwoord hierop is “ja”.

U kunt alle zwembadaccessoires of -functies die te vinden zijn bij de grote zwembaden, toevoegen aan een ontwerp van een klein zwembad in de tuin. Functies zoals zwembadverwarmers, zwembadverlichting en automatische afdekkingen zijn niet afhankelijk van de grootte van een zwembad.

En als u overweegt een zonnebank of baja-plank toe te voegen, kunt u deze rechtstreeks in het ontwerp integreren!

 

De 8 belangrijkste conclusies voor het beste ontwerp zwembad in een kleine tuin

 • Kleine achtertuinen zijn net zo geschikt om een ingegraven zwembaden te installeren als grote achtertuinen.
 • Het beste type zwembad voor een kleine achtertuin hangt echt af van wat het uiteindelijke doel van het installeren van het zwembad is.
 • Vinylfolie en bouwkundige zwembaden kunnen elke gewenste vorm hebben, terwijl composiet zwembaden op dat gebied wat beperkter zijn.
 • Geautomatiseerde zwembadzuivering installaties vereisen het minste onderhoud.
 • Het maakt niet uit als de tuin moeilijk te bereiken is, een composiet zwembad kan desnoods over het huis heen getild worden met een kraan, dit is wel een kostbare aangelegenheid.
 • Vrije vorm zwembaden zien we vaak terug in kleine achtertuinen, vanwege het feit dat ze ruimte bieden voor terrasplanken, terrasmeubilair en andere plannen voor de tuin.
 • Kleine zwembaden kunnen nog steeds alle functies hebben die de grote zwembaden hebben.
 • Voor de meest geschikte compacte zwembad die past in uw kleine tuin is de Plunge Pool zeker een aanrader.

Heeft u nog meer vragen over het installeren van een ingegraven zwembad in een kleine achtertuin? Informeer dan gerust eens bij Hybrid Pools voor meer informatie.

Menu