fbpx

Een van de meest voorkomende vragen waar die zwembad oriënteerders stellen is; Hoe groot moet ons zwembad zijn? Dit is een belangrijke vraag om te stellen. De grootte en de vorm van het zwembad kan na aanleg niet worden uitgerekt of worden verkleind, of te wel de afmeting van inbouw zwembad is vrij definitief. De zwembad afmeting kun je om de reden vooraf dan ook maar beter goed afwegen want eenmaal beton gestort of een kraan voor de deur is er geen weg meer terug.

Dus hoe tot een juiste zwembad afmeting te komen?

Om tot een juiste afmeting van het inbouw zwembad te komen is het van belang om te denken aan behoefte en ruimte. Heb je niet zoveel ruimte in de tuin voor een inbouwzwembad? Dan vallen de groot formaat zwembaden al af. Wil je kunnen zwemmen in het bad? Dan is een groot zwembad van 25 meter ook niet persé nodig. Maar hoe kom je tot de juiste afmeting?

Omgevingsfactoren die bepalend zijn voor de afmeting van het zwembad

Allereerst is het goed om te kijken naar zichtlijnen en de architectuur van het huis. Kun je hierop afstemmen dan creëer je meer samenhorigheid. Ook het principe van optische illusie is goed om mee te nemen in de positionering en afmeting van het zwembad. Heb je een brede of juist diepe tuin kijk dan hoe je de lengte of breedte van het zwembad kunt accentueren

Persoonlijke behoeftes die invloed hebben op de zwembad afmeting?

Wil je lekker kunnen zwemmen, plonzen en relaxen in het zwembad? Middels een Jetstream kun je in nagenoeg ieder zwembad zwemmen, plonzen en relaxen. Het voordeel van een kleiner zwembad is dat het water eerder op temperatuur is en het water ook makkelijker te zuiveren is door de compacte hoeveelheid waterinhoud. 

Heb je echter een grote tuin en gezin met meerdere kinderen dan is wellicht een groter zwembad een betere keus omdat er simpelweg meer bewegingsruimte is voor de kinderen om te spelen. Over het algemeen zie je overigens dat kinderen en water altijd goed samen gaat, hoe groot of klein het zwembad ook mag zijn. 

Hoe kies ik de juiste maat zwembad voor mijn gezin?

Er zijn verschillende vragen die vaak boven komen drijven zoals;
Wie maakt het meest gebruik van het zwembad?
Hoe vaak zal het zwembad waarschijnlijk gebruikt worden?
Is er de wens om baantjes te trekken in het zwembad?
Hoeveel terras zou ik rond het zwembad willen hebben?
Welke voorwerpen (potten, meubels, enz.) zou ik op het terras willen plaatsen?
Wat zijn de zichtlijnen en kadastrale grens?
Willen we feestjes bij het zwembad organiseren?
Zal de samenstelling van ons gezin de komende jaren veranderen?

Wie zijn de belangrijkste gebruikers van het zwembad en hoe vaak zullen ze het zwembad waarschijnlijk gebruiken?
Dit is een van de cruciale vragen die je jezelf moet stellen.
 Er zijn vele ouders met 1 of 2 kinderen die zeiden: “Ik wil een heel groot zwembad.”
De wedervraag is natuurlijk: “Waarom?”

Een groot zwembaden is zeker niet slecht maar de trend is wel dat het steeds compacter wordt. Het is goed om na te denken over waarom ze kiezen wat ze kiezen als het om hun zwembad gaat.

Het feit is dat, hoewel kinderen misschien zeggen dat ze een groot zwembad willen, de meesten van hen uiteindelijk net zoveel een 6 meter lang zwembad zullen gebruiken als een 12 meter lang zwembad.

Kinderen willen gewoon zwemmen en geen enkel kind heeft ooit een zwembad geboycot omdat het te klein was.

Lees meer: ​​Landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden

 

Is er iemand van plan baantjes te trekken in het zwembad?

Een zwemelastiek of een tegenstroominstallatie kan ervoor zorgen dat je een eigen trainingszwembad in de tuin hebt. Een plunge pool is hiervoor vaak te klein maar een urban pool van c.a. 6 meter lengte is compact maar ook nog perfect om baantjes in te trekken.

Lees meer: ​​25 suggesties en ideeën voor kleine inbouw zwembaden 

 

Hoeveel terras is nodig rond het zwembad? 

Tja..  een zwembad is natuurlijk één maar je hebt ook nog een terras rondom nodig waar ligbanken, potten en meubelen kunt plaatsen. Uiteraard bewegingsvrijheid rondom het zwembad niet te vergeten natuurlijk.

Lees meer: Hoeveel zwembadterras heb ik nodig rondom het bad?

 

Wat zijn de zichtlijnen en kadastrale grens?

Net als bij het terras is het goed om vooraf rekening te houden met de zichtlijnen en even te kijken hoe het zit met de kadastralegrens en de vergunningen omtrent bouwen bij die grens.

Als je bepaald hebt waar en in welke afmeting het zwembad mag komen kun je de rest van de tuin in gaan delen. Kies je ervoor om het zwembad in te bouwen. Houd er dan rekening mee dat een groot deel van de tuin op de schop zal gaan.

 Kadaster checken 

 

Willen we feestjes bij het zwembad organiseren?

Hoewel je misschien zult denken.. Zo vaak organiseren wij geen feesten, is het toch goed om bij deze vraag stil te staan. Een zwembad trekt mensen aan, zeker bij feestjes, onder andere omdat het zeker in de avond met gave verlichting een Eye-catcher kan zijn. Om die reden is het goed om hier rekening mee te houden betreft positionering en afmeting.

Onthoud dat het zeldzaam is dat meer dan 50% van een groep tegelijkertijd in het zwembad zwemt tijdens een evenement zoals een feest of familiebijeenkomst.

Lees meer: De beste ingrediënten voor het organiseren van een geweldige pool party

 

 

Zal de samenstelling van ons gezin de komende jaren veranderen?

Het is moeilijk om in de toekomst te kijken, maar gezinnen veranderen, vooral wanneer kleinkinderen in beeld komen en dat heeft invloed op het gebruik van de tuin en mogelijk ook het zwembad.

Lees meer: ​​​​Veiligheidsuitrusting voor zwembaden

Hoewel er misschien nog veel meer vragen zijn om te overwegen, is deze lijst voor de meeste mensen een goed begin bij het bepalen van de grootte van het zwembad.

Bonus Suggestie: overweg een slank zwembad. In plaats van 10×5, 8×4 of 6×3 juist te kiezen voor 6×2,4 of 8×3. Het zwembad zal minder plomp ogen wat vaak de elegantie ten goede komt.

Hopelijk heeft dit artikel je een handje op weg geholpen bij het bepalen van de juiste zwembad afmeting. Alvast veel zwemplezier toegewenst!

Menu