fbpx

Hoeveel zwembadterras heb ik nodig rondom het bad?

Wist u dat, wanneer de gemiddelde zwembadeigenaar zijn zwembad “gebruikt”, ze ongeveer 90% van hun tijd op het zwembadterras doorbrengen en niet in het daadwerkelijk in het zwembad vertoeven? Interessant weetje om voldoende terras rondom het zwembad te voorzien. Dat maakt het zwembadterras een essentieel onderdeel van het plezier dat je zult ervaren.

Vele klanten die voor een ingegraven zwembad hebben gekozen, is hun grootste spijt dat ze het belang van hun zwembadterras hebben onderschat en ook niet: in eerste instantie genoeg terras hebben gerealiseerd.

Oké, laten we de koe bij de horens pakken en kijken naar de parameters voor het zwembadterras om te bepalen hoeveel ruimte je écht nodig hebt.

Hoeveel terrasruimte heb ik nodig voor mijn ingegraven zwembad?

De meeste mensen hebben tussen de 6 en 9 meter terras rond een zwembad nodig. Dat is genoeg ruimte om een tafel en diverse stoelen, enkele ligbedden en voldoende loopruimte rond zwembad. Verdeel echter het terras in 1 of 2 gebieden, in plaats van het gelijkmatig rond het zwembad te verdelen. Dit geeft vaker een speelser geheel, anders wordt het optisch vaak erg bombastisch. Heb je echter een tuin met strakke lijnen dan kan dit wellicht een bewuste keuze zijn. Daarnaast speelt ruimte natuurlijk ook een rol. Heb je een compacte tuin. Zorg dan dat je aan één of twee kanten van het bad terras realiseert in plaats van rondom.

Hoeveel terrasruimte hebben verschillende zwembadelementen nodig?

Een eettafel met 6 stoelen vergt zo’n 8m2.
Een eethoek voor vier personen dient c.a. 6m2 te bevatten.

Tel doorgaans minimaal 1m2 per zitplaats. Dit lijkt erg ruim maar als je wat beweegruimte rondom wil hebben is hier niets teveel aan gerekend. Indien de ruimte het toelaat is het zelfs beter om te kiezen voor c.a. 2m2 per persoon.

Tip: heb je beperkte ruimte maar wil je graag met meerdere mensen kunnen dineren of borrelen. Overweeg dan om een bank te plaatsen. Hier heb je de minste zitoppervlakte verlies en kun jij in plaats van 6 mensen vaak 8 mensen een zitplaats  bieden.

De ruimte tussen de zwembadrand en het meubilair dient het best c.a. 2 meter te zijn. Zou houd je nog een looppad naast het bad vrij en voorkom je ongewenste zwembad plonsjes na het opstaan.

 

Het terras kun je later altijd uitbreiden

Een plannetje gemaakt wat je allemaal wil plaatsen op het terras en hoeveel oppervlakte je nodig hebt en komt het budgetwise hoger uit dan verwacht? Raak niet ontmoedigd want het terras is later altijd te verruimen. Kijk vooraf wel wat voor soort verharding je kiest. Kies je voor grote terrastegels houd dan rekening met de snijstukken en zichtlijnen. Het is namelijk niet mooi als de zaagstukken in het zicht liggen of je een klein strookje als zaagstuk hebt. Kies je voor een natuursteen variant of een beton bestrating? Houd dan rekening met verkleuring van de bestrating. Als je dus op een later tijdstip het terras verruimd kan het zijn dat er kleurverschil zichtbaar is. Eventueel zijn er wel sealers of coatings die de kleur weer kunnen herstellen.

Pak uw zwembadterras stapsgewijs aan:

  1. Inventariseer wat je allemaal wil realiseren in de tuin (moodboard)
  2. Zorg voor een tekening op schaal met alle terrasonderdelen ingetekend
  3. Kies de juiste materialen en laat je informeren over antislip bestrating mogelijkheden
  4. Overweeg de bestrating te voegen met een polymeer voeg, zodat de voeg niet uitgespoeld kan worden.

Tip: een tuinontwerper heeft vaak erg goeie suggesties waar jezelf wellicht nog niet aan had gedacht

Wil je meer weten welke bestrating je het beste kiest om het terras rondom het zwembad te realiseren? Kijk dan ook eens op onderstaande pagina’s:
Welke tegels kunnen rond een zwembad? Groot assortiment!
Natuursteen en keramische tegels 
Oud Hollandse betontegels

Hopelijk is het waardevol geweest om in dit artikel te duiken.. En weet je welke keuzes te maken betreft het terras rondom het zwembad.

Menu