fbpx

Zwembad aanleggen prijs?

Wat kost een inbouw zwembad aanleggen? Het is een hele logische vraag met verschillende antwoorden. Er zijn namelijk meerdere keuzes te maken die allemaal invloed hebben op de prijs. Bijvoorbeeld het materiaal van een ingebouwd zwembad. We hebben een bouwkundig betonnen zwembad, polyester zwembad, stalen zwembad, rvs zwembad en een houten zwembad. Allemaal verschillende materialen om inbouw zwembaden mee te maken. Zoals je zult begrijpen kost een rvs zwembad meer dan een betonnen zwembad. De grondstofprijzen kunnen nogal wat verschelen. Zo kost beton nog geen 6 cent per kg en rvs 1,4 euro. RVS is dus 23 keer duurder per kg dan beton. In gewicht daarentegen heb je minder kilo’s RVS nodig dan beton. De prijs van een inbouwzwembad is dus best wel afhankelijk van keuzes die je maakt. Om die reden geven we je graag meer inzicht in verschillende elementen en prijzen om tot een zwembad te komen.

Wil je een eigen zwembad bouwen of wil je een zwembad laten aanleggen?

Een eigen zwembad bouwen bespaart het uurloon en een winstmarge opslag. Laat je een eigen zwembad aanleggen door een professional scheelt je weer veel tijd, gedoe en onkosten. Een bouwkundig zwembad is door de handige klusser nog eventueel zelf te realiseren maar een polyester zwembad bouwen kan enkel in een fabriek. Ook hier zijn vele keuzes te maken. Wat voor soort zwembad kies je? Een polyester zwembad dient namelijk getransporteerd te worden van fabriek naar jouw tuin. Een groot zwembad moet met speciaal transport worden vervoerd. Echter scheelt het bij een polyester inbouw zwembad wel een hoop bouwkundige werkuren in de tuin.

 

Verhouding tussen transport- en kraankosten van een polyester zwembad vs de werkuren van een betonnen zwembad?

Een zwembad bouwen begint met een stevige fundering. Dit is zowel noodzakelijk bij een polyester inbouw zwembad als een betonnen zwembad. Hier zijn sowieso al bouwkundige werkuren mee gemoeid als het maken van de bekisting, leggen van betonijzer, het storten van de beton en de afwerking.

Als de betonvloer is gehydrateerd kan de zwembad opbouw worden gestart onafhankelijk van het type zwembad. Naar verwachting zal ongeveer een volledige werkweek noodzakelijk zijn om een betonnen zwembad te realiseren. Dit kan gebeuren middels betonblokken of het door het storten. Als we uitgaan van 80 uur (2 man 40 uur) en een tarief van 50 euro per uur is dat totaal 4.000 euro exclusief materiaal als beton, staal, bekisting en eventueel afwerkingsproducten .

Om een polyester inbouw zwembaden te transporteren is er een kraan en trekker dieplader nodig. Die kosten om een prefab zwembad in de tuin te krijgen kunnen behoorlijk oplopen. Een combinatie van trekker en dieplader kost al snel 100 euro per uur. Afhankelijk van de afstand is zo’n combinatie toch al snel een hele dag onderweg. Dan dient de weg mogelijk afgesloten te worden voor de kraanopstelling met verwittiging en vergunningen vooraf. Dit is per plaats afhankelijk maar kosten ook vaak enkele honderden euro’s. Dan dient de kraan zelf nog zijn werk te verrichten en die kost al snel 200 euro per uur. Kortom transport 800 euro, vergunning 500 euro en kraankosten 1600 euro is totaal 2.900 euro enkel en alleen transport van fabriek naar zwembad in de tuin.

Eindconclusie Verhouding tussen transport- en kraankosten van een polyester zwembad vs de werkuren van een betonnen zwembad? de kans is groot dat de transportkosten iets lager zijn dan kosten van de bouwkundige werkzaamheden.

 

Wat is het verschil tussen een goedkoop zwembad en een exclusief zwembad?

Je zou kunnen stellen dat bijvoorbeeld intex zwembaden en houten zwembaden tot het goedkope segment behoort. Zwembad bouwen met hout als basis materiaal is het soort zwembad dat vaak gekozen wordt om de voordelige prijs. Het is namelijk niet dé ideale grondstof voor een lange levensduur onder de grond.

Een hoogwaardig zwembad bouwen dat in het luxe segment behoort bestaat uit verschillende factoren waaronder de meest stille zwembadpomp, meest energiezuinige zwembadverwarming en een volledige geautomatiseerde techniek voor het zwembadwater kraakhelder te houden. Ook de aanleg van mooie natuursteen terras tegels rondom het zwembad kenmerkt een exclusief zwembad.

Het soort zwembaden dat tot het goedkoopste type zwembaden behoort is Intex opzetzwembad. Ook bij een opzetzwembad zijn verschillende opties en afmetingen mogelijk. Graafwerkzaamheden om grond af te voeren is niet nodig. Het uitgraven van een gat is niet noodzakelijk omdat het geen ‘inbouwzwembad’ is kunnen deze kosten afgestreept worden van het totale prijskaartje. Hierdoor ligt de gemiddelde prijs in aanschaf vaak op minder dan 10% van een inbouwzwembad. De gemiddelde kosten voor energieverbruik en het verwarmen van het zwembadwater hoeft niet zo groot te zijn tussen de verschillende type zwembaden.

 

Een zwembad bouwen, welk soort zwembad past het beste bij jou?

Om tot het type zwembad te komen dat het beste bij jou past zijn een aantal vragen noodzakelijk om te beantwoorden:

Wat is je zwembad budget?

Wil je een mooi ingebouwd zwembad denk dan aan reële prijzen vanaf 45.000 euro. Goedkoper kan altijd maar dan gaat het altijd ten koste van kwaliteit, comfort of beide. Om die reden hebben we ook een opsomming gemaakt van de gemiddelde kosten om tot een zwembad te komen.

Kostenposten zwembad aanleggen Vanaf Tot
Grondwerk € 1.000 € 5.000
Bouwkundig zwembad/prefab kuip € 12.000 € 20.000
Foliebekleding € 4.000 € 10.000
Leidingwerk € 750 € 3.250
Filterinstallatie € 1.500 € 4.500
Waterzuivering en management € 750 € 9.500
Inverter warmtepomp € 1.000 € 10.000
Jetstream zwemsysteem € 1.500 € 12.000
LED-verlichting € 750 € 2.000
Afdekking (van zeil tot luxe vlonderterras) € 500 € 25.000
Randafwerking € 1.000 € 3.000
Totaal: € 24.750 € 104.250

Wat is de wenselijke afmeting van het zwembad?

Wil je een groot of klein zwembad. Misschien juist een langwerpig zwembad omdat het esthetisch beter past in de tuin? Of juist een compact zwembad voor de stadstuin met alle gemakken voorzien.

Zwembadtrap ingebouwd met loungedek of juist niet?

Een bouwkundig zwembad kun je maken naar wens. Een prefab zwembad ben je beperkt tot het beschikbaar assortiment.

Wil je 365 dagen per jaar comfortabel kunnen zwemmen?

Goed geïsoleerde zwembaden maken het mogelijk om ook tijdens koudere dagen te zwemmen. Of wellicht is een binnenzwembad de overweging waard.

Wat voor zwembad afdekking?

Een mooie afdekking die weggewerkt wordt of een functioneel vlonder terras wat er overheen rolt? Bij het kiezen van een afdekking kijk je naar isolatiewaarde, uitstraling, gemak en veiligheid uiteraard.

Een technische ruimte of complete poolhouse?

De techniek van het zwembad moet ergens droog staan. Dit kan in een compacte technische ruimte, maar kan ook onderdeel zijn van een complete overkapping natuurlijk.

Vind je een natuurlijke uitstraling belangrijk?

Heb je een fantastische mooie landelijke tuin dan mag de aanschaf of bouw van een zwembad wel een verrijking zijn voor je tuin. Om die reden kan een zwemvijver wellicht ook de overweging waard zijn. Echter kunnen we zwembaden ook bekleden met een gave 3d zwembadfolie die het zwemgedeelte van de tuin naadloos aan laat sluiten op de rest.

Als je bovenstaande vragen kunt beantwoorden heb je al een goeie richting wat het zwembad is was het best bij jou past. Om tot het daadwerkelijk aanleggen van het zwembad te komen zul nog met een professional in contact moeten komen die je de spullen kan leveren en of compleet kan ontzorgen met de realisatie. Dus alles op een rijtje gezet? Tijd voor het uitnodigen van een professional. Kijk ook eens naar; Top 20 zwembadbouwers van Nederland

 

zwembadbouwer gezocht

Menu