fbpx

Rechthoekige zwembaden zijn het populairst

Waarom de meeste zwembaden rechthoekig worden gemaakt en wat de voordelen zijn lees je in dit artikel.

Als je een kind vraagt om een zwembad te tekenen zal deze vaak rechthoekig of rond zijn. De meeste inbouw zwembaden zijn namelijk rechthoekig en veel opzetzwembaden zijn rond van vorm. Dit is dan ook vaak een referentiekader. Maar dat er vaak gekozen wordt voor een ingegraven rechthoekig zwembad of een rond intex opzetzwembad is verre van toevallig. Graag vertellen we hieronder waarom.

De keuze voor rechthoekige zwembaden zijn vaak heel logisch

De meeste mensen die kiezen voor een zwembad willen graag plonzen, verkoelen en zwemmen. En voordal dat laatste gaat het meest makkelijk in een rechthoekig zwembad. Als je namelijk vlak in het water ligt is je lichaam namelijk ook langer dan breed, een rechthoekige vorm dus. Daarnaast past een rechthoekig zwembad vaak heel goed in ieder tuinperceel. Of je nu een breed of lang perceel hebt. In beide gevallen past een rechthoek. Esthetisch geeft een rechthoek vaak ook nog een optische breedte of dieptewerking in de tuin.

3 redenen om voor een rechthoekig zwembad te kiezen:

  • de meest ideale vorm voor te zwemmen
  • een praktische vorm
  • sterke optische breedte/diepte werking

Is een zwembad het geld waard? 

Waarom de meeste opzetzwembaden rond van vorm zijn?

In de meeste tuinen waar een opzetzwembad te zien is staat vaak een merk van Bestway of Intex. Daarnaast zijn ze vaak rond van vorm. Maar waarom is een opzetzwembad rond en zijn de meeste inbouw zwembaden rechthoekig?

Dit heeft te maken met de constructie. Een rond zwembad kan de waterdruk veel beter verdelen en heeft hierdoor een minder sterke constructie nodig dan een rechthoekige vorm die hoeken bevat en waar veel druk op komt te staan.

Een intex zwembad of van het merk Bestway heb je ronde zwembaden waarbij je enkel de rand opblaast met lucht en het bad gewoon vol met water kunt laten lopen. Een Intex easy set of een Bestway Fast set series zijn van die zwembaden. Rond van vorm binnen een mum van tijd opgezet. Hier zijn geen stangen of is een frame noodzakelijk. Eventjes de rand opblazen met een pomp of compressor, een tuinslang met water en een paar uur later spring je heerlijk in je eigen opzetzwembad.

Ook rechthoekige zwembaden zijn in verschillende modellen opzetzwembaden leverbaar!

Hoewel er veel opzetbare zwembaden een ronde vorm hebben is er ook voldoende keus in de rechthoekige vorm, zelfs in vele verschillende maten zijn deze verkrijgbaar. Afmetingen als 300 x 200 cm, 450 x 220 cm maar ook een grootformaat opzetzwembad in een rechthoekige vorm is mogelijk zoals 975 x 488 cm. Dergelijke rechthoekige opzetzwembaden zijn altijd een frame pool. Of te wel een zwembad dat opgebouwd wordt met een frame cosntructie en een liner. Omdat de waterdruk makkelijker wordt opgevangen in een ronde vorm is er bij een rechthoek een sterkere constructie nodig. Er zijn verschillende types rechthoekige opzetzwembaden verkrijgbaar. Dé intex metal frame is het instap model van het toonaangevende merk Intex zwembaden en is de Intex ultra xtr frame de meest hoogwaardige serie die zij aanbieden. Tussen de Intex metal frame en de intex ultra xtr frame is ook nog een collectie intex prism frame zwembaden.

Wat is het grote verschil tussen de verschillende types Intex metal frame zwembad varianten?

Intex Metal Frame

De Intex metal frame serie zijn de instapmodellen opzetzwembaden. Prima zwembaden voor een aantrekkelijke prijs. In veel gevallen mooi voor een of twee seizoenen. Met een basic blauw design en een wit staal frame esthetisch het minst fraai bad om te zien. Voor minder dan 100 euro vind je al een Intex Metal Frame zwembad.

 

Intex Ultra XTR Frame

Het neusje van de zalm onder de opzetzwembaden zijn de Intex Ultra XTR Frame zwembaden. Deze baden hebben een prachtig mooi design, eenvoudig op te zetten en deze frame pool is voorzien van een ijzersterke constructie. De Ultra XTR Frame heeft ook dikkere buizen en een makkelijk klik mechanisme. Ook de zwembadfolie is van hoogwaardige driedaags kwaliteit. Kortom hier is niet geweken voor hoogwaardig materiaalgebruik wat ook zijn uitwerking heeft in de prijs. Zo koop je een Intex Ultra XTR Frame bad voor een 1000 euro, oplopend tot 1500 euro en de meest voordelige zit op c.a. 800 euro. Een ander uitgangspunt en dan ook een andere prijs dan de rechthoekige zwembaden van de goedkope metal frame pool.

 

Intex Prism Frame pool

Ben je opzoek naar een kwalitatief opzetzwembad maar vind je de Intex Ultra XTR Frame te duur? Dan biedt de Intex Prism Frame pool serie wellicht de oplossing. De Intex Prism Frame pool is namelijk een kwalitatieve stap vooruit op de metal frame serie. Een combinatie van twee werelden, aantrekkelijk geprijsd en een hoogwaardige kwaliteit. Ook bij de prism frame worden de sterkste buizenconstructie gebruikt voor eindeloos zwemplezier. Ook de liner is van een 3 laags super Though Technology. Eigenlijk het enige dat de Intex Prism Frame gelijk heeft aan de Intex metal frame zwembaden is de zeer aantrekkelijk prijs. Ook niet voor niets zijn de prism frame zwembaden de grootste favoriet binnen het Intex assortiment. Het meeste kwaliteit voor het minste geld!

Overweeg je een Intex zwembad aan te kopen en wil je graag Value For Money? Dan zijn de zwembaden van de Intex Prism Frame serie zeker de moeite waard eens te bekijken. Je herkent ze door de lichtgrijze buitenkant en witte frame, hoewel ze tegenwoordig ook een tweede kleur hebben uitgebracht; greywood en een antraciet frame.

 

Intex de enige fabrikant van de rechthoekige opzetzwembad? Nee, ook Bestway heeft een mooie en ruime zwembad collectie!

Hoewel er vaak gesproken wordt over een intex opzetzwembad heeft Bestway ook een prachtig assortiment aan rechthoekige zwembaden. Een iets ander uiterlijk, een andere benaming maar hetzelfde principe opzetzwembaden dan die van Intex. Zo heb je de Bestway power steel serie maar ook de steel pro serie. Waarbij intex drie verschillende lijnen frame pool varianten heeft vind je binnen Bestway twee mooie lijnen aan frame pool baden. Makkelijker kiezen dus 🙂

Bestway Steel Pro

Een Steel Pro zwembad van Bestway is het best te omschrijven als een lekker compact en simpel op te zetten zwembad, waar je de hele zomer plezier aan kunnen beleven. De Bestway Steel Pro is eenvoudig en betaalbaar en daarnaast verkrijgbaar in vele verschillende afmetingen en ook als een rechthoekig zwembad.

De Steel Pro kent ook nog een lijn aan groter formaat zwembaden. Deze worden ook wel Bestway Steel Pro MAX genoemd. Dit zijn de grotere maar zwembaden in een ronde vorm. Hoogwaardig van kwaliteit en aantrekkelijk in prijs.

Bestway Power Steel

Ben je op zoek naar het beste opzetbare zwembad? Eentje waar de kids eindeloos in kunnen spelen en je meerdere seizoenen van kunt genieten? Dan is een Bestway Power Steel zwembad het bad die je behoeftes gaat vervullen. De Power Steel zwembad lijn heeft ook nog enkele varianten met een doorkijkraampje, ook wel de Swim Vista optie genoemd. Kortom veel zwemplezier in verschillende afmetingen beschikbaar.

 

Wat zijn de meest voorkomende afmetingen aan rechthoekige op te zetten zwembaden?

Hoewel het formaat zwembad natuurlijk erg afhankelijk is van de grootte van de tuin is er eigenlijk zo niet te zeggen wat de populairste afmeting betreft. Wel is er een onderverdeling te maken in de populaire afmetingen in klein, middel en groot formaat zwembaden.

Klein formaat zwembad

200 x 122 cm
220 x 150 cm
260 x 160 cm

25 suggesties en ideeën voor kleine inbouw zwembaden 
Midden formaat zwembad

300 x 175 cm
300 x 200 cm
400 x 200 cm
488 x 244 cm

Groot formaat zwembad

549 x 274 cm
610 x 366 cm
732 x 366 cm
956 x 488 cm

Zoals je hierboven ziet zijn er vele verschillende maten rechthoekige zwembaden van Intex of Bestway verkrijgbaar. Een ingegraven bouwkundige zwembad is natuurlijk helemaal op maat te maken en ben je minder afhankelijk van de standaard afmetingen.

Zwembad afmeting; hoe kom je tot het juiste formaat voor jouw tuin?

 

Bouwkundig rechthoekig zwembad aan laten leggen?

Ben je in overweging om een bouwkundig zwembad aan te laten leggen in de tuin? Dan komen er veel meer dingen bij kijken dan een badje te plaatsen van Intex of Bestway. De grond dient namelijk uit te worden gegraven en afgevoerd. Leidingen moeten er worden gelegd, een betonvloer moet er worden gestort. Al bij al komen hier een stuk meer werkzaamheden bij kijken dat de prijs flink opdrijft. De prijs van een bouwkundig zwembad is dan ook niet te vergelijk met die van een opzet bad, in geen enkele zin.

Voor 1000 euro geniet je van een groot luxe opzet bad, terwijl je voor een inbouwzwembad al snel factor 20, 30 of 40 betaald. Voordat je die investering van een bouwkundig zwembad gaat doen is het goed om te weten welke afmeting bad je wenst aan te leggen en vooral welke afmeting het beste past bij jouw behoefte.

Zwembadbouwer gezocht? Tip: kies niet voor een onenightstand!

De grootte van het bad is afhankelijk van gebruik en tuinoppervlakte.

Wil je heerlijk kunnen zwemmen in het zwembad? Dan denk je misschien al snel aan een lang bad van 10 of 12 meter maar wist je dat er ook jetstreams beschikbaar zijn. Deze zorgen ervoor dat je eindeloos kunt blijven zwemmen. Hierdoor is de enorme lengte van een bad niet meer noodzakelijk. Ook worden oppervlaktes steeds schaarser waardoor veel tuinen kleiner worden. Ook energieverbruik speelt een rol zeker bij de hoge prijzen die op dit moment worden gerekend. Om die reden is een compacter zwembad steeds meer in trek. Minder verlies van tuinoppervlaktes en minder water te filteren betekent twee maal voordeel.

Populaire afmetingen voor bouwkundige baden zijn dan ook:

350 x 200 cm
600 x 300 cm
800 x 350 cm

Dit zijn geen gigantische zwembaden en bieden voldoende ruimte om heerlijk in te relaxen, zwemmen en duiken. Ook hebben compact formaat zwembaden het bijkomend voordeel dat ze eerder op temperatuur zijn dan grote baden. Nu zul je misschien denken ook de investering van een klein zwembad is waarschijnlijk stukke lager dan een bij een groter zwembad. Helaas is dat niet het geval.

Prijsverhoudingen tussen grote en kleine zwembaden?

Waar je voor een klein opzetbad 500 euro betaald en voor een grote 50% meer is de verhouding bij bouwkundige baden anders. In veel gevallen maakt het namelijk niet zo heel veel uit of er een 1m3 beton meer of minder gestort moet worden. Om die reden is het prijsverschil vaak veel minder groot dan bij opzetbare zwembaden. Denk hierbij aan prijsverschillen van 10 á 20% .

Opties kunnen de prijs opdrijven bij een bouwkundig zwembad

Bij een bouwkundig zwembad is het bad volledig naar wens te maken. Tijdens zo’n samenstelling zijn er verschillende keuzes te maken:
Wat voor trap kies je?
Lampen in diverse kleuren verstelbaar?
Wat voor folie bekleding?
Automatische of semi-automatische installatie?
Wat voor afdekking wens te hebben?
De verwarmingsbron?
Een Jetstream ja of nee?

Zoals je hierboven te lezen zijn er verschillende mogelijke keuzes te nemen om tot het zwembad van jouw wensen te komen. Enkele opties kunnen zomaar 15.000 prijsverschil opleveren. Om die reden is het goed om vooraf goed te oriënteren wat voor opties je wenst en wat het kost.

 

Kortom een rechthoekig zwembad is in meerdere opzichten een goeie keuze. In zowel ingegraven zwembaden als Intex zwembaden of die van Bestway zijn vele mogelijkheden verkrijgbaar. En hopelijk hebben we middels dit artikel over rechthoekige zwembaden het antwoord kunnen geven waarom het interessant is, welke opties er zijn, wat de prijzen betreft en de meest voorkomende afmetingen zwembaden.

 

Menu