fbpx

Zeecontainer zwembad: dé 9 belangrijkste voor- en nadelen!

Zwembad vervaardigd van een container is vaak goedkoop, ze zijn karakteristiek, ze zien er industrieel uit… maar wat is het spreekwoordelijke addertje onder het gras? We zijn het erover eens dat zwembaden in zeecontainers geweldig zijn, maar net als alle andere producten is het geen universele oplossing voor iedereen. Sommige mensen voelen zich aangetrokken tot alles wat het ontwerp van de zeecontainer te bieden heeft, terwijl anderen dit type zwembad juist helemaal niet aanspreekt. In dit artikel zoomen we in op de belangrijkste voor- en nadelen van het kopen en bezitten van een containerpool.

foto project Containerconcept

 

Wat zijn de voordelen van containerpools?

1. Container zwembaden zijn vaak goedkoper dan andere soorten prefab zwembaden

Een kleine zeecontainerpool is al verkrijgbaar voor minder dan €15.000, exclusief extra kosten zoals afdekking of doorkijkraam. Deze prijs is overigens prijzen af fabriek China, exclusief transport van het container zwembad dus. Kijk je binnen de Benelux naar zo’n zwembad dan kom je eerder uit op 30k of meer voor een containerpool.

 

2. Een zwembad van een zeecontainer is robuust en karakteristiek

Door zijn robuust uiterlijk en strakke lijnen is het een van de belangrijkste redenen waarom een zeecontainer zwembad zo populair is geworden. Containerpools gaan hand in hand met de nieuwe trend van zeecontainer- woningen en kantoren en veel mensen zoeken dit soort zwembaden specifiek voor het karakteristiek uiterlijk.

 

3. Een bijzonder geschikt zwembad voor baantjeszwemmers

Perfect voor alle atleten! De rechthoekige vorm en enorme lengte van deze zwembaden maken ze uitstekend geschikt om baantjes te trekken. Zeecontainer pools kunnen de lengte bieden die je nodig hebt voor kwaliteitstraining en kunnen ook tevens worden voorzien van een tegenstroominstallatie. Een ideaal zwembad om eindeloos te blijven zwemmen.

 

4. Het transportable zwembad dat mee verhuist

Als je nog niet bent gesetteld in een huis, of als je van plan bent om in de toekomst te verhuizen, kan je zeecontainer zwembad met je mee verhuizen naar je nieuwe eigendom! Dit is een heel prettig en onderscheidend vermogen van een container zwembad. Tenslotte is een zeecontainer initieel gemaakt voor transport en met een beetje creativiteit ook voor een zwembad ;-).

 

5. Binnen 1 dag kan een container zwembad worden geplaatst.

De installatietijd van een zo’n container zwembad is in geen enkel opzicht vergelijkbaar met die van andere varianten zwembaden. Zowel prefab als bouwkundige zwembaden nemen vaak veel meer tijd in beslag. Als er niet veel tijd (te verliezen) is, kan een kant-en-klare zeecontainerpool wellicht de oplossing bieden om snel in het zwembad te plonsen of een baantje te zwemmen.

foto container concepts

Wat zijn de nadelen van container zwembaden?

Ieder voordeel heeft vaak wel weer een nadeel zo ook bij zwembaden die vervaardigd zijn van oude zeecontainers. Te beginnen bijvoorbeeld bij smaak. De robuuste en industriële uitstraling van een zeecontainer zal in de ene tuin beter uit de verf komen dan bij een andere locatie. Om zowel de voor- als nadelen in kaart te brengen omtrent deze zwembaden maakt het makkelijker om juist wel of niet te kiezen voor een dergelijk container zwembad.

6. De typerende look van de zeecontainers

Niet iedereen wil een kolossaal gevaarte, wat een beetje aan een trein doet denken, in de tuin. Sommige mensen geven liever de voorkeur aan een ander formaat en/of elegantere zwembad uitstraling. Tenslotte zijn de afmetingen van een zeecontainer bepaald op transport en volume. En niet persé het ideale formaat zwembad.

7. Containers hebben allemaal dezelfde vorm; rechthoekig

Kies je voor een container zwembad dan kies je voor een rechthoekig bad. De smaken om nog uit te kiezen zijn de afmeting; 20ft (6,06 x 2,44 x 2,59) of 40ft (12,2 x 2,44 x 2,59) containers. Deze container afmetingen moet maar net passen binnen je tuin en je zwembad behoeftes. Container zwembaden zijn allemaal rechthoekig, wat leuk kan zijn om baantjes te trekken, maar soms minder aantrekkelijk is om lekker te dobberen of plonsen. Dan zou een compacte Plunge Pool van 2,4 x 3,9 meter weer beter tot zijn recht komen.

8. De kwaliteit is niet gegarandeerd bij een gebruikte zeecontainer

Zeecontainer zwembaden worden waterdicht gemaakt door waterdichte coating aan te brengen, beton te spuiten, een vinylbekleding aan te brengen of een omhulsel van composiet aan te brengen. Allemaal mogelijkheden om de container mee te bekleden. Het gebruiken van een van composiet bekleding aan de binnenkant is een van de meest populaire methoden om een zeecontainer te transformeren naar zwembad. Echter zijn het vaak de containerbouwers die dergelijke containerpools aanbieden. Zij zijn dan weliswaar geen traditioneel zwembadbouwer maar hebben vaak wel een eigen locatie waar de container volledig nagekeken en bewerkt kan worden tot volwaardig bad. Een traditionele container is tenslotte gebouwd om goederen in op te slaan en te transporteren. Voordat je kunt zwemmen heeft het in zijn geheel best wel wat aandacht nodig. Denk uiteraard aan de constructie zoals het verwijderen van het dak en afwerken van de wanden, een trap, de bekleding en ook de techniek om het water te kunnen filteren en verlichting. Een volledig en volwaardig zwembad is meer dan een kuip met water en dat vergt in zijn geheel verschillende disciplinaire kennis om tot een zwembad van gewenste kwaliteit te komen.

9. Het basis materiaal van containers is cortenstaal, initieel een slechte isolatie

Als je van plan bent het zwembad bovengronds te houden, wees dan bereid om flink in de buidel te tasten voor verwarming van het water. De aarde rondom ingegraven zwembaden biedt meer isolatie dan de meeste mensen zich realiseren en zonder deze isolatie kan de perfecte watertemperatuur moeilijk en duur zijn om te bereiken. Mocht je hem ingraven dan blijft de isolatiewaarde nog steeds nihil. Staal is namelijk een goede geleider en de temperatuur onder de grond is vaak beneden de 20 graden. Dat betekent dus als je het zwemwater op 28 graden wilt houden dat er continu energie verbruikt zal worden om het water op temperatuur te houden. Mits je geen gratis energie opwekt is dat een kostbare aangelegenheid dus.

Is zo’n zeecontainer zwembad iets voor jou?

Als je van de esthetiek, vorm en stijl van een zeecontainer houdt, is een containerpool in jouw tuin wellicht de beste optie. Ook als je op zoek bent naar een zwembad met een rechthoekige vorm of een zwembad dat makkelijk kan worden verplaatst, dan is een containerzwembad wellicht een goede keus. Enkel naast deze voordelen zit ook een kanttekening en dat is de lage isolatiewaarde. De professionele zeecontainer zwembad fabrikanten kunnen desgewenst de containers ook isoleren maar houdt dan rekening met een forse meerprijs die je dan wel weer in de loop der jaren gemakkelijk terug verdient door het lagere energieverbruik.

Ben je overtuigd van een zeecontainer pool maar weet je nog niet wat het wat zo’n volledig getransformeerde zeecontainer gaat kosten?

Laten we eerst eens inzoomen op de kosten die komen kijken om een zeecontainer pool te realiseren en het laten plaatsen in jouw eigen perceel uiteraard. De kosten van jouw eigen container pool in een aantal stappen.

De eerste keuze die je dient te nemen is, ga ik zelf aan de slag om van een zeecontainer een zwembad te maken of koop ik een kant-en-klare zeecontainer die reeds voorzien is van de juiste afwerking en installatie? Als je kiest voor een DIY (Do It Yourself) avontuur heb houd je rekening met de volgende kosten:

  • Aankoop en transport een gebruikte zeecontainer 40FT – € 3.500,00
  • Het bewerken van de zeecontainer zoals het slijpen, lassen en verven – € 1.500,00/ 5.000,00
  • Grondwerkzaamheden en stabilisatie – € 1.500,00/ 3.000,00
  • Kraankosten voor het plaatsen van het zwembad – € 1.000,00/ 2.000,00
  • Inbouwdelen en leidingwerk – € 2.000,00
  • Het rondom aanvullen- € 500,00
  • Zwembadfolie bekleding of polyester coating- € 4.000,00/ 8.000,00
  • Zwembadpomp, glasfilter, UVC lamp – € 3.500,00

Totaalprijs van een 40FT zwembad (1200 x 244 cm) – € 17.500,00/ 27.500

Liever een plug en play variant laten plaatsen? Dan zal bovenstaand bedrag vermeerderd worden met werkuren en een winstopslag. Een 20FT variant volledig voorzien van techniek start vanaf € 29.000,-excl btw. Kies je liever een grotere 40FT variant? Denk dan in de richting van c.a. € 35.000,- excl btw.

 

Menu