fbpx

Waarom het financieren van een zwembad een goed idee kan zijn?

Als je overweegt om een zwembad aan te schaffen? Dan overweeg je een investering te doen. Een investering die waarde toevoegt aan waardering en dus de prijs van uw woning. Om die reden is het financieren van een zwembad wellicht een verstandige keuze. Als we het cijfermatig bekijken moeten we het ook cijfermatig berekenen en het misschien het emotionele of overtuigingsaspect waarom je liever niet zou financieren even laten voor wat het is.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een zwembad te financieren. Graag vertellen we de verschillende mogelijkheden en constructies in dit artikel zodat je na het lezen een weloverwogen keuze kunt maken of een zwembadfinanciering voor jou een goede keuze is of juist niet.

 

Wat moet ik weten over het financieren van een zwembad?

Een inbouwzwembad is een onroerendgoed, wat wil zeggen dat deze niet verplaatsbaar is en dus verankerd aan de woning. Dat is interessant want dan kan het mee genomen worden in een hypothecaire financiering waarbij de laagste rentepercentages worden geteld zoals 1 tot 2% per jaar. Ook is de mogelijkheid om het via een persoonlijke lening te doen maar dan gaat het al snel over 5% of meer. Dat is dus al snel 5x zo duur dan een hypothecaire financiering.

 

Wat kost het om een zwembad te financieren?

De kosten van een zwembadfinanciering is natuurlijk afhankelijk van welke lening je kiest. Als je het zwembad financiert met een hypothecaire financiering ben je meestal het voordeligste uit vanwege het lage rente percentage. Hiervoor dient wel een extra hypotheek te worden afgesloten of de bestaande hypotheek te worden aangepast. In beide gevallen zullen hier advies kosten voor in rekening worden gebracht. Die advies kosten zijn vaak te verwaarlozen ten opzichte van het voordeel wat je kunt genieten. Een goed advies kost tenslotte nooit geld.

 

Voorbeeld zwembad financieren met een aflossingsvrije hypotheek:

Stel je koopt een zwembad van 75.000 euro en deze wordt mee genomen in een hypothecaire financiering met een rentepercentage van 1%, dan kost dit aan rente 750 euro per jaar en 62,50 euro per maand. Effectief kost een zwembad van 75.000 euro dus maar 62,50 euro per maand. Een zwembad kan mogelijk middels een aflossingsvrije hypotheek worden gefinancierd. Dit is deels afhankelijk van je schuld t.o.v. de woningwaarde en je inkomen.

Heb je een flinke overwaarde op je woning? Dan ben je steenrijk maar wat heb je er aan? Als je dat vermogen gebruikt om bijvoorbeeld een zwembad te financieren is dit een waardevermeerdering van je woning, tuingenot en comfort voor slechts een paar tientjes per maand. Had je nog een hypotheek met een rentepercentage van 4% dan kan het zomaar zijn dat je per saldo maandelijks minder betaald maar wel geniet van een zwembad in je tuin.

 

Een zwembad betalen vanuit eigen liquide middelen of vanuit een financiering? Wat is wijsheid?

Als de mogelijkheid zich voor doet dat er de keuze is om bijvoorbeeld vanuit het spaarboekje een zwembad te bekostigen maar er ook een flinke overwaarde aanwezig is op de woning, wat is dan wijsheid om te doen? Het rentepercentage is laag op vreemd vermogen, doorgaans 1 tot 2 % procent per jaar. De vraag is hoe je jouw eigen vermogen kunt laten renderen, door deze bijvoorbeeld te beleggen. Stel dat je een rendement kunt behalen van 5% per jaar, dan zou dat betekenen dat er jaarlijks geld overblijft en geniet van een mooi zwembad in de tuin. Dit gaat wel gepaard met risico’s. Hoe minder risico’s wellicht hoe minder zorgen en hoe lager het rendement.

Via de website bereken het maak je eenvoudig een berekening van je maandelijkse voordelen, lasten en rendementen.

 

Welke informatie is vereist bij een aanvraag van een financiering?

De kredietverstrekkers willen doorgaans het volgende:

  • Inzicht in vaste inkomsten
  • Rijbewijs
  • Werkstatus
  • Bedrag en bronnen van inkomsten
  • Totale maandelijkse huisvestingskosten
  • Eigen vermogen
  • Liquide middelen
  • Pensioenactiva

 

Is het ook mogelijk om een deel van mijn zwembad te financieren?

Ja, in feite is dit heel gebruikelijk. Er zijn veel gevallen waarin klanten het grootste deel van de kosten van het zwembad kunnen dekken en ervoor kunnen kiezen om het extra terras, hek, landschapsarchitectuur of andere accessoires te financieren met de bedoeling de lening vervroegd af te betalen (wat meestal kosteloos kan).

Echter kun je het beste altijd eens advies inwinnen bij een onafhankelijke adviseur. Zoals eerder gezegd een goed advies kost nooit geld. En een vrijblijvend gesprek wordt je nooit stommer van!

Hopelijk heeft dit artikel wat meer inzicht gegeven in de mogelijkheden van het financieren van jouw zwembad!

Check; Top 20 zwembadbouwers van Nederland

Menu