fbpx

Kun je een zwembad bouwen in de winter of herfst?

Wacht je op de zomer om je inbouwzwembad te kopen? Je bent niet de enige. De meeste mensen wachten met ‘winkelen’ tot het lente of zomer is. Logisch, want je denkt niet snel aan zwemmen als je met chocomel en dekens bij de kachel zit te koukleumen. Het gevolg is wel dat zwembadbouwers een stroom klanten krijgen in het voorjaar en in de zomer. Wat betekent dat voor jou?

Aangezien de meeste zwembadaannemers installaties plannen op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, kan het zijn dat het bouwpersoneel enkele maanden (of zelfs tot na de zomer) niet beschikbaar is.

Kanttekening: wij denken dat de lente en de zomer fantastische seizoenen zijn voor het bouwen van een zwembad. Het weer is meestal perfect voor de bouw van een ingegraven zwembad en er zijn veel voordelen aan het installeren van een zwembad tijdens deze maanden – dus het is ook terecht dat in die seizoenen de aanschaf plaatsvindt. Maar we zien ook veel voordelen aan herfst- en winterinstallaties, en die willen we met jou delen om je te helpen bij het kiezen van de beste tijd om het ingegraven zwembad te bouwen. In dit artikel gaan we antwoorden of je een winter- of herfstzwembad kunt installeren, wat de voordelen zijn en wat de voor- en nadelen zijn van het bouwen van een ingegraven zwembad buiten het seizoen.

 

Kun je een zwembad bouwen in de winter?

Het korte antwoord: Ja, je kunt in de winter een zwembad bouwen.

Het lange antwoord: er kunnen enkele beperkingen zijn zoals het gebied, weer en het type zwembad dat je aan het bouwen bent.

Als je in een gebied woont met een hoge grondwater stand en het vriest is dat niet handig, is er geen vrieskoude dan is het geen probleem. Als je echter in een gebied woont dat bevriest, zul je buiten de lage temperaturen om moeten bouwen en zeker als er wordt gewerkt met beton.

 

Installatieproblemen winterzwembad

De belangrijkste problemen bij koud weer zijn:

 • Bevroren aarde
 • Sneeuw
 • Beton gieten
 • Moeilijkheidsgraad vinylvoering

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, maakt het graven veel moeilijker als de aarde bevroren is. Soms is het beter om te wachten tot het een beetje is ontdooid voordat je begint. Sneeuw kan ook een probleem worden als het zich opstapelt. Stel je voor dat je een half afgemaakt zwembad begraaft in 1,80 meter sneeuw? Niet ideaal. Beton kan ook niet worden gestort als het buiten vriest omdat het dan niet goed kan hydrateren en door het vocht kan barsten/scheuren.

Een prefab zwembad plaatsen? Het duurt minder lang als een bouwkundig zwembad, maar de voering van het zwembad kan barsten bij blootstelling aan extreem lage temperaturen. Vinyl zwembadfolies moeten ook warm zijn wanneer ze worden geïnstalleerd (de hitte maakt het folie rekbaar en buigzaam). Als de zwembadbouwer erin slaagt de ‘liner’ koud te installeren, kunnen er rimpels in het zwembad ontstaan. Dat is hoofdpijn dat vermeden kan worden.

Het goede nieuws is dat de zwembadbouwer op de hoogte is van deze dingen en dat ze daardoor vermeden kunnen worden. Het is hun werk, dus expertise mag verwacht worden.

Is het goedkoper om een zwembad te bouwen in de winter?

Nee, het is niet goedkoper om een zwembad in de winter te bouwen. Echter heeft het vaak wel voordelen omdat er veelal meer tijd en voorraad beschikbaar is waardoor er sneller geschakeld kan worden en dat kan soms een voordeel opleveren in de totaalprijs. Daarentegen kan de duur van het bouwen meer tijd in beslag nemen in verband met weersomstandigheden.

 

Wat het prijsvoordeel zou kunnen zijn om een zwembad in de winter te bouwen?

Er is geen concreet prijsvoordeel te benoemen. Alle kosten zijn namelijk hetzelfde dan in de lente of zomer. Echter kan het zijn vanuit een geste dat de zwembadbouwer een voordeel geeft omdat er vaak minder baden in planning staan dan in de zomer. En dat zou kunnen variëren in een paar honderd tot duizend euro.

 

Wat zijn de voordelen van een zwembad bouwen in de winter?

 • Meer tijd om je tuin weer op orde te brengen
 • Minder verlies van mooie zomerdagen aan het zwembad
 • Grotere kans om een zwembadbouwer te vinden

 

Meer tijd om je tuin weer op orde te brengen
Hadden we al gezegd dat een zwembad bouwen rommelig kan zijn? Geen probleem. Want in de winter is het snel donker en kom je minder vaak in de tuin.

Minder verlies van mooie zomerdagen aan het zwembad
Het komt erop neer dat er voldoende tijd is om de klus te klaren in geval van vertragingen of slecht weer. En het beste is dat, terwijl alle anderen in de zomer op zoek zijn naar een zwembad, jij al zult genieten in het jouwe.

Grotere kans om een zwembadbouwer te vinden
In de zomer is vaak de meest ideale omstandigheid om een zwembad te bouwen en de omstandigheden zijn ideaal om mensen te activeren om een zwembad te overwegen. In de winter denken mensen over het algemeen minder aan zwembaden en dat biedt meer opties.

 

Voor- en nadelen van het bouwen van een zwembad in de winter?

Als een korte samenvatting zijn hier de voor- en nadelen van het bouwen van een zwembad in de winter.

Voordelen

 • Kortingen
 • Geen haast
 • Meer tijd voor DIY
 • Tijd voor opruimen en tuinieren
 • Zwemmen in de zomer

Nadelen

De weersomstandigheden kunnen slecht zijn, waardoor vertragingen ontstaan. Bedenk wel dat ook regenbuien in april een vertragende invloed kunnen hebben op het zwembad.

 

Een zwembad bouwen in de herfst?

Ja! De herfst is een goed moment om stappen te zetten en het zwembad klaar te hebben voor de vakantiedrukte. In sommige gevallen kan het weer tegen het einde van de herfst te koud worden, dus houd rekening met de lengte van het project voordat je een startdatum plant.

 

Is het goedkoper om in de herfst een zwembad te kopen?

Neen, het is even duur als in de lente of zomer.

 

De voordelen van een zwembad bouwen in de herfst?

Het zwembad laten plaatsen in het najaar? Wees niet verdrietig dat je het zomerse zwemmen hebt moeten missen. De volgende zomer zul je blij zijn dat je niet langer hebt gewacht met de aanschaf.

De herfst is een uitstekende tijd om een ingegraven zwembad te bouwen om verschillende belangrijke redenen. Pluspunten zijn onder andere:

 • Goed weer
 • Geen haast om te eindigen
 • Start de tuinaanleg
 • Kortingen en besparingen


Goed weer

Tijdens de herfst is de lucht een stuk koeler, maar de grond is nog niet bevroren. Dit betekent dat de bouwploeg meer werk kan verzetten zonder zich zorgen te hoeven maken over warmte-uitputting, en de installatie kan soepeler verlopen zonder onderbrekingen door slecht winterweer.

Geen haast om te voltooien
Net als bij de installatie van een winterzwembad, als er een vertraging in het project is, zal dit niet vertragend werken of de zwemtijd verkorten. Er is geen haast om het zwembad af te maken, want je hebt bijna een heel jaar voordat je het kunt gebruiken, wat ook helpt om de hele ervaring stressvrij te maken.

Je kunt beginnen met de landschapsarchitectuur
Lente en tuinieren gaan hand in hand, maar wist je dat je in de herfst veel in je tuin kunt planten? Gras, bomen, struiken en sommige bloemen kunnen allemaal laat in het jaar worden geplant, zodat je de buitenruimte in één keer kunt afmaken.

Kortingen en besparingen
Wie houdt er niet van om geld te besparen? Houd er rekening mee dat het bedrag dat je kunt besparen afhankelijk is van de zwembadbouwer en zijn planning. Je hebt ook meer opties met de zwembadbouwers die beschikbaar zijn in het laagseizoen. Dit geeft je de mogelijkheid om rond te kijken voor de beste deal.

 

Voor- en nadelen van een zwembadbouw in de herfst

Als een korte samenvatting zijn hier de voor- en nadelen van het bouwen van een ingegraven zwembad tijdens de herfst.

Voordelen

 • Gunstige weersomstandigheden
 • Kortingen en besparingen
 • Meer tijd om het project af te ronden
 • Begin vroeg met tuinieren

 

Nadelen

Als de grond bevroren is kan het moeilijker zijn om het zwembad te installeren.

 

Wanneer is de beste tijd om een zwembad te bouwen?

Dus een zwembad bouwen in de winter of herfst? De beste tijd om een ingegraven zwembad te bouwen, hangt af van het gebied, het type zwembad en je prioriteiten. In de meeste gevallen kun je het beste kiezen voor een herfst-, lente- of zomerinstallatie. De winter is de kans het grootst dat het weer ongewenste invloeden heeft. Echter is dit dan weer wel de periode waar de meeste zwembadbouwers de meeste tijd hebben.

Tijd om een zwembadbouwer te kiezen? Bekijk eens de Top 20 zwembadbouwers van Nederland 

 

zwembadbouwer gezocht

Menu