fbpx

Wil je in 2022 een zwembad hebben? Er is bijna geen tijd meer!

Hoop je in de zomer van 2022 in je eigen inbouwzwembad te liggen? Afhankelijk van je woonplaats en wensen is dat misschien niet meer mogelijk. Wat betekent dat voor jou als je nog aan het rondkijken bent voor een zwembad? Wil je in 2022 een zwembad hebben, dan moet je nu handelen. Afhankelijk van de vraag in jouw regio kun je de bouw mogelijk pas in 2023 voltooien! In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om een plekje in de agenda van een zwembadbouwer te bemachtigen. Ook noemen we een paar dingen waarmee je rekening moet houden voordat je tot de aanschaf overgaat.

 

Hoe een inbouwzwembad te realiseren in 2022 (of 2023)

Het belangrijkste is dat je snel moet handelen als je binnen twee jaar een zwembad wilt hebben. De levertijd en installatie neemt namelijk veel tijd in beslag en veel producten kennen een lange levertijd tegenwoordig. Uiteraard is het belangrijk, en hopelijk vanzelfsprekend, dat je eerst onderzoek doet en vragen beantwoord wilt hebben alvorens je keuzes maakt of definitieve beslissingen neemt.

Het maakt niet uit welk type zwembad je wilt kopen of met welke zwembadbouwer je wilt werken, we raden je ten zeerste aan om, zodra relevant, contact op te nemen.

Contact opnemen is relevant wanneer je er zeker van bent dat een bepaald zwembad geschikt is voor jouw persoonlijke situatie. Hieronder staan een aantal dingen die vervolgens geregeld moeten worden.

 • Vraag een gesprek of offerte aan, of neem direct contact op
 • Begin de voorbereidende werkzaamheden door een plaatje van het door jou beoogde bad te verkrijgen en moodboard te maken
 • Wees klaar om virtuele vergaderplatforms zoals Zoom, Google Meet of zelfs FaceTime te gebruiken
 • Ontvang een prijs offerte voor jouw inbouwzwembad
 • Plan een bezoek met jouw zwembadbouwer zodat zij de tuin kunnen beoordelen
 • Maak een definitief zwembadontwerp/keuzes
 • Plan een installatiedatum en houd rekening met eventuele vergunningen (dit neemt soms wat tijd in beslag)

 

Hoe lang van tevoren moet je oriënteren voor een inbouwzwembad?

Normaal gesproken is het niet nodig om jaren van te voren op zoek te gaan naar een zwembad. Toch is het, in de huidige omstandigheden, niet verkeerd om nu alvast voorbereidende acties uit te voeren zoals een moodboard, wensen lijst en eens rond te neuzen de verschillende baden en zwembadbouwers, we hebben al een top 20 zwembadbouwers voor je samengesteld. Het is beter om de tijd te nemen voor dingen dan overhaast een beslissing te nemen. Nu oriënteren en een eerste afspraak plannen betekent niet dat er een verplichting is om te kopen. Dus ook als je geen haast hebt, kan het contact leggen met een zwembadbouwer geen kwaad. Onze tip: als je serieus overweegt om in 2022 of 2023 een zwembad aan te schaffen, neem dan nu alvast contact op en kijk ook eens naar het artikel; Zwembadbouwer gezocht? Tip: kies niet voor een onenightstand!

 

Een huis met zwembad kopen?

Een alternatieve optie voor het bouwen van een nieuw ingegraven zwembad is het kopen van een huis met een zwembad. Als je liever niet wil wachten of het project niet ziet zitten, kun je door de lokale advertenties bladeren om te zien welke huizen met zwembaden er beschikbaar zijn: Funda huizen te koop met zwembad 

De voor- en nadelen van het kopen van een huis met een zwembad

 

Voordelen huis met zwembad 

 • Betere onderhandelingspositie
 • Geen wachttijd
 • Geen installatie, organisatie of bouwvakkers in de tuin

Ter vergelijking: een nieuw ingegraven zwembad kost doorgaans €30.000 tot €90.000. Door het kopen van een huis met een zwembad kan er aanzienlijk bespaard worden op de initiële kosten van een zwembad. De toegevoegde waarde van een zwembad wordt meestal in de waardering van een woning wel mee genomen maar kent ook vaak een afschrijving. Omdat het over een groter bedrag gaat is de prijs beter onderhandelbaar.

De bouw van een zwembad duurt minimaal twee tot vier weken. Bouwkundige zwembaden kunnen zelfs meerdere maanden in beslag nemen! Vergeet ook niet de afwerking er om heen zoals tuin, terras en randtegel rondom het zwembad.

 

Nadelen huis met zwembad

 • Renovatie of reparatie nodig bij een oud zwembad
 • Minder keuze opties
 • Beperkte aanbod (slechts 4% van alle huizen heeft een zwembad)
 • Geen invloed op kwaliteit/garantie

Een ouder zwembad kan mogelijk reparaties of zelfs een renovatie nodig hebben. De staat van het zwembad laat dan te wensen over en dat zal opgelost moeten worden. Ook is er bij een huis met een zwembad weinig vrijheid voor aanpassingen – het zwembad ligt er al. Het ontwerp is gedaan door de koper van het zwembad, destijds. Je eigen wensen zijn daar niet, of anders per toeval, in meegenomen. Daarnaast zijn er niet veel huizen met een zwembad. Vier op de honderd huizen heeft een zwembad, dus de keuze wat betreft het huis is niet ruim. Ten slotte is er een aanwezige kans dat de garantie is verlopen. Dat kan de garantie op het hele zwembad zijn, maar ook de garantie op onderdelen.

Lees meer over een huis met een zwembad op; 6 dingen die u moet weten voordat u een huis met een zwembad koopt

 

De prijzen en financiering van een inbouwzwembad

De prijs van een mooi inbouwzwembad ligt tussen de €30.000 en €100.000, afhankelijk van het type zwembad. En logischerwijs zijn er uitschieters naar boven of eventueel naar beneden. Dat is een best een aardig bedrag. Hoewel de meeste auto’s tegenwoordig gefinancierd worden is dit ook mogelijk bij een zwembad.

Hybrid Pools realiseert compacte zwembaden met hoge isolatiewaarde en lage energielasten. Met een financieringsconstructie plons, zwem, duik en geniet je al vanaf 80 euro per maand. 

 

Hoe betaal je voor het ingegraven zwembad?

De meeste mensen gebruiken de overwaarde van hun woning of kijken naar een persoonlijke lening. Gezien de uitzonderlijk lage rentetarieven en enorme stijging van de woningprijzen heeft dit een gunstige uitwerking op de kosten van een zwembad financiering. Stel je hebt 5 jaar geleden een woning gekocht t.w.v. 400.000 euro en gefinancierd tegen een rentepercentage van 2%, dan is de kans groot dat je tegen dezelfde maandlasten geniet van een mooi nieuw zwembad in de tuin.

De afbetaling en waardestijging van de woning zorgen er namelijk voor dat de schuldenlast t.o.v. waarde zakt en het risico vermindert. Dat in combinatie met de nog gunstigere rentes t.o.v. 5 jaar terug maken dat de rentekosten wellicht kunnen halveren. En dat zorgt ervoor dat je voor hetzelfde bedrag per maand geniet van een prachtig mooi zwembad of plunge pool in de tuin. Eenvoudig berekening wat voor invloed het heeft? Kijk op bereken het, let wel op dat hier de juiste variabelen worden ingevoerd. Als dit niet gebeurt heb je een misleidende berekening. Zorg voor een correcte berekening en neem desgewenst contact op met een financiële partij voor advies.

 

Hoe COVID-19 de zwembadmarkt beïnvloedt

Sinds maart 2020 was er in het hele land een enorme stijging in de verkoop van ingegraven zwembaden. Omdat mensen gevraagd is om zoveel mogelijk thuis te blijven is men veel meer in en met de tuin bezig geweest. Omdat de vraag van huiseigenaren zich zo groot was naar ingegraven zwembad in het begin van de landelijke coronamaatregelen, heeft dat invloed gehad op de levertijden en planningen voor het jaar 2021. Gezien vele zwembadbouwers alweer de planning hebben gevuld voor de lente en zomer is het noodzaak om nu actie te ondernemen en een plekje te bemachtigen in het voorjaar van 2022 anders wordt het 2023 alvorens er écht genoten kan worden van een zwembad.

Dus wil je in 2022 een zwembad hebben? Oriënteer en lees verschillende van onze artikelen die je gaan helpen de juiste keuzes te nemen en maak een afspraak met de zwembadbouwer die jou het meest aanspreekt.

Menu