fbpx

Wat is een cocktail pool en waarom het perfect in de compacte tuin zou passen?

Als u op zoek bent naar een gezellige plek om uw huis en achtertuin nieuw leven in te blazen, kunt u overwegen een cocktail pool te installeren. Ze zijn meestal een stuk kleiner dan een standaard zwembad. Dat is slechts een deel van hun charme en aantrekkingskracht.

Wat zijn de voordelen van een cocktail pool?

Een goed ontworpen cocktailpool kan alle toeters en bellen van een groot zwembad in een compactere ruimte herbergen, waardoor ze perfect zijn voor huizen waar er minder ruimte is in de achtertuin.

Cocktail pools hebben veel voordelen. Belangrijke aspecten zijn:

 • Een cocktail pool biedt vermaak op een plek waar geen ruimte is voor een groot bad.
 • Door de kleine afmeting is het energieverbruik aantrekkelijker. Cocktail pools zijn doorgaans ook voordeliger in aanschaf dan grote zwembaden.
 • De cocktail pools zijn milieuvriendelijker dan grotere baden omdat ze minder energieverbruiken.

Zijn cocktail pools het geld waard?

Laten we een duik nemen in de basisdetails over de cocktail pool.

Wat is een cocktailpool?
Cocktail pools worden soms compacte zwembaden (vanwege hun grootte) of Spools (vanwege hun combinatie spa/zwembadfunctie) genoemd. Cocktail pools zien er eenvoudig uit als een verkleind zwembaden, maar ze bieden veel meer dan eenvoudig zwemplezier.

U kunt elementen zoals spa– of hottub-functies (zoals stoelen, jets en verwarmingen) aan uw cocktail pool toevoegen. Je kunt een cocktail pool ook opfleuren met andere waterpartijen.

Het aanpassingsvermogen van deze compacte zwembaden maakt ze net zo veelzijdig als grotere zwembaden. Je kunt nog steeds afkoelen, opwarmen of gewoon lekker achterover leunen met hetzelfde comfort en plezier dat je zou krijgen uit een gigantisch bad van olympisch formaat. Belangrijk is het zwembadontwerp bij de aanschaf en plaatsing van een spool!

Het zwembadontwerp
Cocktail pools kunnen worden ingegraven of bovengrondse worden gerealiseerd en passen vaak in iedere kleine tuin. Vanzelfsprekend kunnen de cocktailpools ook in grote achtertuinen geplaatst worden maar zal het minder tuinoppervlakte opsnoepen dan een groot bad van 4 bij 8 bijvoorbeeld.

Waarbij rekening te houden met het ontwerpen van een cocktailbad?
Cocktail pool ontwerpen zijn vaak rechthoekig en groot genoeg om er met meerdere mensen in de plonsen. Sommige zien eruit als een miniatuurvariant van een regulier zwembad. Anderen zijn rond en doen denken aan een heuse spa.

Uw mogelijkheden voor maatwerk zijn onbeperkt als het gaat om het toevoegen van een cocktail pool aan uw tuin. Wilt u een zwembad in Griekse stijl? Geen probleem. Wilt u voldoende zitplaatsen aan de rand van het zwembad? Ook dat kan. Een tal van cocktail pools hebben voldoende zitruimte aan de rand of trap. Wilt u verlichting in het zwembad en mooie fonteinen? Ook daar zijn vele keuzes in te maken! Er is geen verkeerde manier om het aan te pakken en het ontwerp kan geheel naar eigen inzicht en wensen vormgegeven worden. Wel is het aan te raden rekening te houden met zichtlijnen en de positie waar de zon op gaat en neer daalt zodat je van de meeste zonnestralen geniet.

Een Cocktail Pool kan ook van verschillende materialen worden gemaakt zoals; beton, composiet, hout, staal en HDPE. De verschillende kosten voor cocktail pools variëren van keuze welke materialen je gebruikt en opties je neemt. Wil je een bouwkundige variant met isolatie? Dan betaal je meer dan een kale en minder strak afgewerkte uitvoering van polyester (composiet) bijvoorbeeld. Ook de plaatsing of realisatie kosten kunnen erg variëren van elkaar.

De afmetingen van een cocktailpool
Cocktailpools omvatten doorgaans een inhoud van 10 tot c.a. 20 kubieke meter.

De meeste cocktail pools zullen 2,4 bij 3,5 zijn, maar je kunt verwachten dat ze maximaal ongeveer 3,5 bij ruim 6 meter zullen zijn. Dat staat gelijk aan ongeveer 25 standaard badkuipen. De mini baden zijn meestal niet meer dan 1,20 meter diep. Voor duiken is een cocktailbad dan ook niet geschikt.

Een klein zwembad is ideaal om zelf even in te plonsen. Heb je vaak bezoek dan is wellicht een wat ruimere cocktail pool van 3×6 een betere keuze. De meeste cocktailpools zijn niet ontworpen om meer dan 5 personen te ontvangen.

Een eenpersoonszwembad met een diepte van iets meer dan 1,20 meter wordt vaak een dompelbad genoemd, omdat het compact maar diep genoeg is om in onder te dompelen na een sauna of warme dag.

Wat kost een cocktail pool?
Een goedkope cocktail pool betaal je misschien €5.000, maar alleen als je het grootste deel van het constructiewerk zelf doet en goedkope materialen gebruikt. De kosten van een high-end cocktailpool kunnen oplopen tot ruim € 50.000, maar dan spreek je over een bouwkundige realisatie en een professionele installatie die het water automatisch zuivert.

U kunt misschien gaan voor een ruimer zwembad van 3 x 6 voor c.a. € 45.000 maar u moet ook rekening houden met de onderhouds- en energiekosten op de lange termijn die vaak wat hoger liggen dan een compact badje, daarentegen hebben ze beide een waardevermeerdering op het huis.

Verwacht gemiddeld ten minste € 21.000 te betalen voor een voor u klaargemaakte cocktailpoolinstallatie. Dat is ongeveer de helft (of minder dan de helft) van wat u zou betalen om een ​​zwembad van volledige grootte van hoge kwaliteit te installeren, maar u krijgt ook iets minder dan de helft van de grootte. Overigens is niet de stelregel dat de prijs afhankelijk is van grootte. In veel gevallen maken prijzen zoals de installatie geen verschil in een slank badje van 3×6 of eentje van 2×3 bijvoorbeeld.

Zoals bij alle zwembaden, zijn de kosten afhankelijk van uw voorkeuren. Hoe meer u aan het luxe en gemak u wenst, hoe hoger de prijs zal zijn. Echter realiseer je ook dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. De goedkoopste materialen zijn vaak niet voor niets laag in prijs. En alles wat in de grond zit haal je er niet zomaar uit. Laat je gevoel daarom spreken bij de partij waar je informatie inwint.

De totaalprijs hangt ook af van de materialen die nodig zijn om uw zwembad te maken. RVS inbouwdelen zijn weer stukken duurder dan de kunststof varianten bijvoorbeeld. Dat geldt ook voor een energiezuinige en stille pomp. Het is ook mogelijk om een niet geïsoleerd bad te kiezen maar gaat er weer veel warmte verloren wat onnodige energie kost. Zo zijn er verschillende afwegingen te maken die sterk de prijs kunnen beïnvloeden.

Vaste kosten van een cocktail pool
Vergeet de onderhoudskosten niet! Eigenlijk ben je veel minder kwijt om je cocktail pool schoon te houden vanwege het kleine formaat. Met een compact zwembad verbruik je ook minder waterzuivering materiaal zoals chloor maar ook water en elektriciteit.

Om u een algemeen idee te geven: onderhoud en energieverbruik kan tot € 2.000 per jaar kosten, maar kan zo laag zijn als € 300. Houd er rekening mee dat de exacte kosten van een cocktailpool variëren, dus het is een goed idee om rond te vragen voor een schatting op maat. Heb je bijvoorbeeld een goed geïsoleerd bad, een inverter warmtepomp en overcapaciteit van zonnepanelen dan zullen de kosten per saldo nihil zijn.

7 Ideeën die de cocktail pool absoluut zullen verrijken

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen met een compact zwembad, ongeacht de beperkte omvang: 

 • Installeer jets en verwarmingen. Deze zijn geweldig als u uw cocktailpool wilt laten functioneren als een spa en deze ook buiten de hete zomermaanden wilt gebruiken.
 • Inclusief waterpartijen. Probeer bijvoorbeeld watervallen of fonteinen toe te voegen om een ​​unieke look te creëren.
 • Creëer een openluchtbioscoop. Wie zegt dat het plezier zich moet beperken tot de grenzen van het zwembad? Maak een theater rond het zwembad, zodat u films en shows vanaf het water kunt bekijken. Waarschuwing: zet elektrische apparaten niet te dicht bij het zwembad want dat kan ongewenste gevaren opleveren.
 • Maak een vuurkorf. Wat is er beter dan ontspannen bij het zwembad met de warmte van een vuur? Dit is een leuk idee om een ​​avondje familie en vrienden bij elkaar te brengen (en dat kan echt bij dat openluchttheater).
 • Installeer een zwemmachine. Je kunt echt kilometers zwemmen in je kleine zwembad als je een van deze machines installeert. Deze zorgen voor een stroming om ter plaatse te zwemmen (zoals stroomopwaarts zwemmen in een rivier).
 • Zorg voor een functionele afdekking. Maak je geen gebruik van het bad? Schuif het terras erover geen en geniet van een fijne terras.

 

De nadelen van een cocktailpool?

Hoewel cocktailpools veel voordelen heeft, zijn er een paar dingen die je misschien niet leuk vindt aan zo’n klein zwembad:

 • Gebrek aan speelruimte. Door zijn compacte formaat is er minder speelruimte dan bij een groot bad.
 • Lange afstanden zwemmen is niet goed mogelijk. Natuurlijk kun je duizenden euro’s investeren in een zwemmachine, maar je kunt niet zomaar in je eigen tempo van het ene uiteinde van het zwembad naar het andere zwemmen zoals je kunt met een groot zwembad.
 • Vergeet grote poolparty’s. Er is tenslotte geen plek voor 15 mensen of meer in een compact badje.

Vergeet niet dat een spa, waterpartijen, een zwemmachine en meer toe kunt voegen aan een groot zwembad en de cocktail pool vooral interessant is om zijn kleine afmeting. Je kunt ook een theater en een vuurplaats rond elk zwembad bouwen. Kortom, er is niets dat je kunt doen met een cocktailpool dat je niet kunt doen met een groot zwembad! Enkel wel genieten van een lagere energierekening zonder in te boeten op plons plezier.

Ben je in overweging om een Plunge Pool aan te schaffen? Bekijk dan ook eens onze andere blog artikelen.

Menu