fbpx

Hoe zorg ik ervoor dat mijn zwembad helemaal bij mij past?

De meeste mensen die op zoek zijn naar een zwembad komen vaak nog voor verrassingen te staan. Maar na voorlichting van een professional over de voor- en nadelen van een bijvoorbeeld bepaalde technieken of opties, kan het perspectief nogal sterk verruimen en er zijn nogal wat afwegingen te maken bij een zwembad. 

De toebehoren van een zwembad kunnen prijstechnisch hoog oplopen. Je verwacht dat een adviseur, goed geïnformeerd en een professionele houding aanneemt. De werkelijkheid kan helaas anders zijn. De kans is aanwezig dat je de verkoper treft, die een doel heeft om te verkopen van spullen in plaats van het adviseren om de juiste aankoopbeslissing te nemen. Een échter verkoper denkt vaak alleen vanuit het commercieel oogpunt… Maar de koper hier ook een grote rol in liggen. Als de koper zegt: “Ik wil een groot zwembad mét terras en een glijbaan”, dan kan de verkoper perfect invulling geven aan die behoefte. Het probleem: in de meeste gevallen zit er een verschil tussen de wensen en behoefte. Om die reden een blog om je in  5 vragen te laten duiken om de juiste keuzes te maken bij het oriëntatieproces van een inbouwzwembad aankoop.

 

De grootte van een terras rondom een zwembad?

Drie meter terras rond het zwembad is vaak een standaard uitgangspunt om genoeg ruimte rondom te hebben. Echter kom je over het algemeen vaak samen in één gebied (vaak in de buurt van de trap van het zwembad). Het is over het algemeen erg prettig om ruimte rondom het zwembad te hebben echter is het vanuit esthetisch oogpunt ook fijn om soms andere keuzes te maken en dit kan betekenen dat je het bad in een hoek positioneert en juist maar aan een of twee kanten ruimte rondom het zwembad of plunge pool creëert. En zo een zwembad ontwerpen dat past bij wat je zoekt.

Houd het grootste deel van de terrasruimte aan één kant van het zwembad. Zo creëer je veel gemakkelijker een ‘hot-spot’ in plaats van een gelijke verdelen zoals je die bij openbare zwembaden vaak ziet. Ook hoef je niet meteen je volledige terras af te werken mocht het budget een issue zijn. Als je met een budget werkt, probeer dingen dan zo in te vullen dat je stap voor stap kunt bouwen aan je droomtuin. En dat betekent soms dat er in fases gewerkt moet te worden om wenselijke eindresultaat te creëren.

Tip: houd rekening bij het kiezen van het terras rondom het zwembad met een anti-sliplaag en verkleuring van het materiaal mocht je in fases uitvoeren of de verharding deels onder een overkapping liggen.

 

Wat zijn de wenselijke zwembad opties die niet mogen ontbreken?

Sommige accessoires en opties zijn ingebouwd in het zwembad zelf, dus daar doe je na de plaatsing niet meer zo veel aan. Andere details staan los van het bad. Deze details kun je wél zelf vormgeven. Dat kan direct, maar ook op een later moment.

Aspecten die later aan een zwembad kunnen worden toegevoegd:

 • Verwarming
 • Coverseal afdekking
 • Functionele terras afdekking
 • Waterornamenten
 • Tuin en beplanting
 • Terrasverlichting
 • Groter terras
 • Zwembad automatisering
 • Robot stofzuiger

Aspecten die direct bij de plaatsing van het zwembad moeten worden gerealiseerd:

 • Verlichting in het zwembad
 • PVC leidingen
 • Inbouwdelen
 • Bekleding bij bouwkundig bad
 • Pomp en filter installatie
 • Technische ruimte

Een pomp en filterinstallatie zorgen voor de basis filtering van het zwembad. Overige automatiseringen kunnen ook later worden gerealiseerd zoals metingen, toevoer en automatische backwashen. Het belangrijkste is om het zwembad zo samen te stellen dat je er altijd nog iets aan kunt toevoegen mocht dat wenselijk zijn.

Tip: bespaar niet op het bouwkundig deel of de bekleding van het bad of plunge pool. Kijk naar de elementen die eventueel vervangbaar zijn of later toe te voegen zijn aan het zwembad om het budget vriendelijke te maken.

 

Een zwembad adviseur vs de zwembad verkoper?

Zwembad bouwers zijn vaak ook de ondernemers en verkopers. Het voordeel is dat je met een persoon een overeenkomst maakt en ook tevens verantwoordelijkheid neemt voor de realisatie. Een onderneming dient ook winst te maken om service te kunnen bieden. En er zal dus ook verkocht moeten worden om de schoorsteen te laten roken. Dat moet zeker niet verdoezeld worden maar er zijn wel verschillende uitgangspunten waarmee verkocht kan worden.

De klant helpen met een juiste aankoop (adviseur)
Als een klant vragen heeft de tijd nemen om deze te beantwoorden. Net dat beetje extra doen. Duidelijke toelichting en ook eerlijk durven zijn over wat er niet goed kan gaan of zijn/haar fouten in het verleden. Een verkopende adviseur is in staat een verkoop te realiseren waarbij alle partijen een prettig gevoel bij hebben. Niet alleen bij de deal maar ook na realisatie.

Druk creëren om een verkoop te realiseren (verkoper)
Wat het minst prettig is om druk te ervaren en dat je een keuze moet maken. Dat is vaak geen prettig gevoel en in veel gevallen ook geen fijne start van het project. De verkoper die weinig vragen stelt en ook weinig oprechte interesse lijkt te tonen, veel over zijn producten of zichzelf praat past bij het beeld van ver-kopen en dat is dat ook het doel op zich. Jammer want voor hetzelfde geld kan het project ook een onvergetelijk feestje worden waar iedereen van geniet.

Een zwembad adviseur wil niet alleen waarde toevoegen aan jouw huis, maar ook aan jouw levensstijl. En een zwembad ontwerpen dat past bij wat je zoekt. Wanneer je wordt geadviseerd door de juiste mensen, met jouw beste belang in het hart, kan het zwembad  plezierige en mooie momenten toevoegen aan jouw herinneringen.

Het kan niet alleen de achtertuin verbeteren door iets aan het huis toe te voegen, maar het kan ook het leven verbeteren door
A) een gezonde omgeving te creëren met de mogelijkheid tot lichaamsbeweging
B) het samenzijn met het gezin en plezier te bevorderen.
Om die reden ook vaak voor grootouders twee mooie redenen om voor een zwembad of plunge pool met jetstream te kiezen.

 

Het beschikbare zwembadbudget?

Wat is een faire prijsstelling voor het zwembad? Er zijn verschillende zwembad bedrijven die ervoor zorgen dat je op de prijs gaat concentreren in plaats van op kwaliteit en service. Dit kan een uitgangspunt zijn maar uiteindelijke is het vaak toch niet zo mooi als het leek te zijn. In veel gevallen kunnen we dan spreken van goedkoop is duurkoop.

Laten we zeggen dat een verkoper met zijn ultiem doel om te verkopen bij jouw thuis komt en hij je hoort zeggen: “Ik heb maar €40.000 te besteden.” Hij zal er vervolgens alles aan doen om het zwembad €40.000 te laten kosten. Hij wil zijn commissie en hij weet dat je bereid bent €40.000 uit te geven dus er op prijs geen weerstand meer zal zijn om voor het zwembad te kiezen. Geen uitgangspunt om alle partijen tevreden te stellen.

Zwembaden zijn geen auto’s; we kopen niet om de paar jaar een zwembad. Je koopt maximaal één, misschien twee zwembaden in je leven. Hierdoor zijn de meeste huiseigenaren geen ervaren poolshoppers en zijn ze overgeleverd aan de zogenaamde experts. Let er op dat de experts professioneel en informatief te werk gaan. Stel veel open vragen en volg je gevoel bij dit proces. Zo komt je tot de juiste zwembadbouwer.

 

De betrouwbaarheid van een zwembadbouwer?

Er zijn meer bedrijven die meer slechte dan goede service geven. Het klinkt vanzelfsprekend: werk samen met een expert. Kijk naar de cv’s van de zwembadbouwers om te bevestigen dat ze allemaal een expert zijn en niet alleen een verkoper. Wanneer je met een poolbedrijf praat, moeten zij jou alle namen en telefoonnummers van hun klanten geven. Als het tevreden klanten zijn, willen ze tenslotte iedereen vertellen dat ze je kunnen helpen. Als ze niet gelukkig zijn, zouden ze nog meer op de lijst willen staan, zodat ze het aan iedereen kunnen vertellen die wil luisteren.

Je zou kunnen zeggen: “Mijn zwembadbedrijf heeft niet veel referenties, maar ze hebben geweldige prijzen!” Maak niet de fout om je op de prijs te concentreren. Een zwembad is geen auto. Je kunt het niet zomaar inruilen als het niet goed past. Het zwembad wordt een deel van jouw huis en leven.

Het mooiste van de zwembadindustrie is de vreugde te zien die het deze gezinnen brengt!

Plunge pool kopen of  Zwembadbouwer gezocht? Tip: kies niet voor een onenightstand!

Menu