fbpx

Een terras rond het zwembad. Klinkt eenvoudig, toch? Totdat je begint te denken aan de grootte, de vorm, de materialen en het geld. Dat zijn de akelige details. Dit artikel is er om helderheid te bieden. We gaan in op diverse elementen van een terras en geven tips. Geïnteresseerd in het bouwen van een terras? Lees dan snel verder!

Waar moet je op letten bij het materiaal van een zwembadterras?

Stel deze vragen bij het uitzoeken van het terrasmateriaal:

 1. Past het bij de esthetiek?
 2. Wordt het warm in de zon?
 3. Wordt het glad als het nat is?
 4. Doet het pijn om door te lopen?

 

Aantrekkelijke bestratingsmaterialen om een terras van te maken rondom je zwembad of plunge pool

Elk type zwembadterrasmateriaal heeft zijn eigen look en feel. Als je een specifiek ontwerpthema voor het zwembad in gedachten hebt, zoek dan naar een materiaal erbij past. Vergeet niet dat het terras voor de lange termijn is. Ga niet de goedkoopste route als je weet dat je er jarenlang een hekel aan zult hebben om ernaar te kijken. Breng budget in evenwicht met schoonheid.

Tip: als je de voorkeur geeft aan een hoogwaardig materiaal maar het budget niet ongelimiteerd is, begin dan met een klein terras. Je kunt in de toekomst altijd nog iets toevoegen. Het mengen van terrasmaterialen is in dit geval meestal een goede optie, omdat het de toevoeging minder opvallend maakt.

 

Hittebestendig terras

Verbrand je voeten niet! Als jouw zwembad het grootste deel van de dag in de volle zon ligt, moet je rekening houden met de temperatuur van het zwembadterras. Lichtere kleuren zorgen ervoor dat alles koeler blijft. Mocht je kiezen voor een antraciet tint, kies dan zeker niet te donker.

 

Antislip terrasmaterialen

Val niet! Zoek naar een oppervlak met structuur en antislip. Dit kan een beetje lastig zijn. Je zou bijvoorbeeld verwachten dat gestempeld beton relatief slipvast zou zijn vanwege het gestempelde oppervlak. Helaas is dit niet zo. Zelfs wanneer een antislipadditief wordt gebruikt, biedt het mogelijk niet de stroefheid die je zou verwachten.

 

Soft touch terras

Een beetje textuur is nodig om te voorkomen dat zwembadbezoekers uitglijden en vallen, maar te veel textuur wordt grof en zelfs pijnlijk. Als je tegels kiest voor het materiaal, zorg er dan voor dat ze vlak en egaal zijn. Je wil je tenen niet per ongeluk op een scherpe rand snijden. Een uitgewassen betontegel is hierdoor vaak niet de meest comfortabele keuze voor een terras van te maken.

 

Veelgebruikte materialen voor het oppervlak van een zwembadterras

Dikwijls zien we dat de volgende materialen gebruikt worden voor een zwembadterras:

 • Beton
 • Straatstenen
 • Travertin
 • Steen
 • Hout
 • Steen
 • Gestempeld of getextureerd beton

 

Beton bestrating

Beton is economisch en duurzaam. Om die reden is het verreweg het meest populaire materiaal voor zwembadterras. Er zijn vele verschillende opties beton bestrating. Handig is om te kiezen voor een tegel. Hoe groter de tegel, hoe minder voegen en hoe praktischer. Dan zijn de wat luxere tegels afgewerkt met een toplaag, wat ervoor zorgt dat deze fijner zijn afgewerkt en dieper van kleur zijn. Over het algemeen blijven deze tegels ook langer mooi. Prijzen van betonen tegels variëren tussen de 12 en 30 euro per m2.

Tip; kies niet voor een uitgewassen variant (scherp) of eentje die is gecoat (glad).

 

Gebakken klinkers

Gebakken klinkers zijn duurzaam en tijdloos. Je kunt gemakkelijk alle individuele beschadigde klinkers vervangen, en in het onwaarschijnlijke geval van een ondergronds sanitair lek, zorgen ze voor toegankelijke reparatiemogelijkheden. Ze kunnen echter wel €25 tot €60 per vierkante meter kosten.

Tip: kies je voor deze optie, overweeg dan om de voegen op te voege met een polymeer voeg zodat je geen last van onkruid en algen gaat krijgen.

 

Travertin tegels

Travertin heeft een lichte kleur en blijft koeler. Het is een mooi natuur product met een karakteristieke uitstraling. Echter is de oppervlakte poreus en dat kan soms lastig schoon te maken zijn en soms kan dit bij vorst leiden tot scheuren of barsten. Het kost c.a. €50 tot €90 per vierkante meter.

 

Natuursteen tegels of klinkers

Natuursteen zorgt voor een gave natuurlijke uitstraling. Niet alle natuursteen zijn ideaal om te verwerken bij een zwembad. Bijvoorbeeld de gezoete of gepolijste natuursteen kan beter iet gebruikt worden rondom een zwembad. Als hier water op staat is de kans groot dat er een grote glij partij ontstaat. Een gebrand en borstelde variant past daarentegen beter. Die oppervlakte is niet helemaal vlak maar wel comfortabel aan de voeten. Door het borstelen van de oppervlakte worden de scherpe randen er af gehaald. Natuursteen is tegenwoordig een minder gekozen optie omdat het een vrij exclusief product is wat al snel €70 tot €90 per vierkante meter kost. Kijk eens bij de grooste importeur van Nederland: Michel Oprey op de website

 

Houten vlonder bestrating

Hout zoals ceder, ipe en cipres is van nature mooi. Het kan echter splijten en verslechteren, dus het moet consequent goed worden onderhouden, inclusief de afdichting. De prijs van hout kan veel verschillen. Reken een prijs van €20 tot €200 per vierkante meter.

Tip: overweeg ook eens te kijken naar een composiet als Millboard. Slijtvast, anti slip en een prachtige uitstraling.

Keramische terrastegels

De meest gekozen optie is een keramische terrastegel. Deze zijn in veel verschillende designs beschikbaar, verschillende formaten en met een antisliplaag. Daarnaast zijn deze vaak al vanaf hele prijsvriendelijke condities verkrijgbaar. De prijs/kwaliteit verhouding is bij een keramische tegel erg gunstig. Ook zijn hier zwembadranden van verkrijgbaar die mooi aansluiten op bijpassende tegels. De prijzen kunnen sterk variëren maar beginnen doorgaans bij €25 per vierkante meter.

 

Welk terrasmateriaal moet ik kiezen voor mijn zwembad of Plunge Pool?

Er is geen perfect materiaal – het hangt af van jouw situatie, budget en wensen. Sommige mensen vinden beton goed bij hun wensen past. Anderen geven de voorkeur aan hout. Anderen zijn het meest tevreden met keramiek. Bepaal jouw wensen en voorkeuren, en ga op zoek naar het materiaal wat daar het beste bij aansluit!

 

Menu