fbpx

Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Tijd voor een shout-out naar de onbezongen helden: zwembadpomp en filtersystemen! Uw zwembadpomp laat het water door de filter circuleren om de vuile deeltjes uit het water te halen en het water schoon, mooi en veilig te houden.

Het doet je een solide dienst, maar het kan ook een gigantisch energievarken zijn dankzij al dat werk. (Bovendien kan langdurig hard werken ervoor zorgen dat de pomp eerder verslijten dan verwacht. Dat willen we niet. Om die reden is het goed om te weten hoelang je de pomp moet laten draaien.

Dus hoe kunt u alle voordelen van zuiver zwemwater genieten zonder onnodig geld uit te geven aan energiekosten?

Dit kan supertechnisch worden met grove dingen zoals woorden en cijfers … Maar we geven een basisantwoord en een complex antwoord. Maar eerst moet u de stroomsnelheid en snelheidsopties van uw pomp kennen.

Debiet voor een zwembadpomp: hoeveel water kan uw pomp in een bepaalde tijdsperiode rondpompen? Die snelheid is je stroomsnelheid.(Opmerking: dit is niet hetzelfde als een omloopsnelheid.) U vindt het d in de instructies van de fabrikant voor de zwembadpomp.  

Soorten zwembadpompen

Er zijn pompen met één en een variabele snelheid. Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien is dus afhankelijk van wat voor pomp je kiest. Hieronder de twee varianten toegelicht.

De traditionele zwembadpomp met één draaisnelheid.
Deze draait dus permanent op 100% van de capaciteit. 20 jaar geleden was dit de enige optie, vaak liet men daarom de pomp maar beperkte tijden draaien, via een tijdsschakelaar lieten zij hun pompen 6 tot 12 uur per dag draaien. Dit betekent bij 12 uur dat er ook 12 uur het water niet gefilterd wordt.

De zwembadpomp met één snelheid maakt het een beetje eenvoudiger omdat u niet hoeft na te denken over wanneer u het toerental hoger of lager moet zetten. Je stelt de timer in en laat hem zijn werk doen. Helaas is dit ook het nadeel. Je hebt niet de mogelijkheid om het op een lagere snelheid te laten draaien om energie te besparen.

Frequentie geregelde zwembadpomp`
Een pomp met een variabele snelheid is zoals de naam al doet vermoeden in variabele snelheden te laten draaien. Middels een druk op de knop laat je de pomp langzaam, bijvoorbeeld op 30% draaien of eventueel op volledige snelheid. Tegenwoordig is dit de meestvoorkomende optie omdat deze niet zoveel energie verbruikt, maar toch vele liters water rond kan pompen en het water 24/7 wordt gezuiverd.

Bonusvoordeel: de frequentie geregelde pomp is lagere snelheden ook veel stiller. Technologie is geweldig.

 

Richtlijnen voor het gebruik van een zwembadpomp

De omloopsnelheid van zwemwater is de hoeveelheid tijd (meestal uren) die de pomp- en filtersystemen nodig hebben om al het water in het zwembad één keer te laten circuleren. Dit moet vaak eens in de 5 uur zijn. Bij 25m3 waterinhoud betekent dit dat de pomp minimaal 5m3 per uur rond moet pompen.

Omloopsnelheid voor verschillende doeleinden van baden zijn:
Zwembaden: 5 uur of minder
Peuterbaden: 2 uur of minder
Spabaden: 1 uur of minder

Houd er rekening mee dat uw zwembad langer of met hogere snelheden moet draaien als u meer zwemmers heeft dan normaal of als het zwembad veel zon ontvangt of als het erg warm weer is. Een zwembad in het klimaat van Florida heeft de pomp waarschijnlijk harder te werken dan bij en zwembad in ons Nederlands klimaat.

Als uitgangspunt kunt u echter deze formule gebruiken:
zwembadvolume ÷ stroomsnelheid = uren om het filter te laten werken voor één keer de inhouw rond te pompen

Conclusie: hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien? Bij voorkeur kies voor een frequentie geregelde zwembadpomp. Iets duurder in aanschaf maar in de looptijd van enkele jaren veel gunstiger in energieverbruik, stiller en heeft vaak een langere levensduur. Kies je voor kwaliteit dan is het zeker zinvol om eens te kijken in het assortiment van het Duitsland afkomstige Speck pompen.

Menu