fbpx

25 suggesties en ideeën voor kleine inbouw zwembaden

Inbouwzwembaden zijn niet alleen voor mensen met grote tuinen en/of budgetten. Sommige van de coolste projecten zijn de kleinste zwembaden. Hoewel er talloze redenen zijn waarom u misschien een klein inbouw zwembad wenst, hebben vele mensen de voorkeur geven aan urban pools, of te wel kleine zwembaden. Deze kosten minder en in de meeste tuinen te realiseren zijn. Kleinere baden worden vaak cocktail pools of plunge pools genoemd, afhankelijk van hun afmetingen en diepte.

Om zoveel mogelijk suggesties te geven hebben we alle ideeën voor kleine zwembaden  inclusief budgetvriendelijke en ruimtebesparende opties vermeld op deze pagina.

 

Hierbij 25 zwembadideeën die ideaal toepasbaar zijn voor iedere urban pool!

1. Voeg een loungedek toe
Een zonnebank is de perfecte plek om te ontspannen in het zwembad op een warme zomerdag. Ook bekend als een zonnebank of Baja-plank, is een zonnebank een must voor iedereen die zwembadmeubilair, waterpartijen en ruimte wil om te rusten.

 

2. Gebruik een 3D folie bekleding
Een zwembad bekleden met een 3d zwembadfolie geeft een extra gave dimensie. De Touch line van Alkorline Renolit is zo’n 3d folie. Het is niet alleen gaaf om te zien maar er is ook structuur voelbaar. Daarnaast zit er veel meer kleurpigment in de folie en dat in combinatie met de structuur zorgt ervoor dat het een stuk minder besmettelijk is dan een egale kleur. Vuil is minder zichtbaar en dat is een veel voorkomende ergernis.

 

3. Installeer in kleur instelbare led lichten
LED-kleurveranderende lichten kunnen aan elk ingegraven zwembad worden toegevoegd om uw feestjes en nachtelijke zwempartijen een extra dimensie te geven. LED-lampen zijn vanaf c.a. 500 euro verkrijgbaar en moeten tijdens de bouw van het zwembad worden geïnstalleerd. Eventueel kun je ook kiezen voor een los lampje die verschillende kleuren geeft zodat je al het ware een disco in het bad kunt creëren. Via Bol.com bestel je deze voor een paar tientjes en geeft een heel gaaf effect.

 

4. Upgrade de zwembadterras afdekking
Een supereenvoudige manier om uw kleine zwembad te upgraden, is door te investeren in mooie afdek- en terrasmaterialen. Niet alleen esthetisch mooier dan een roldek ook functioneler. Als je geen gebruik maakt van het zwembad kun het gemakkelijk afdekken en heb je een bruikbaar terras. Het terras kun je bekleden met ieder gewenst materiaal. Houdt er wel rekening mee hoe lichter hoe makkelijker. Prijstechnisch hoeft dit trouwens ook niet veel duurder te zijn dan een automatisch roldek en je hebt er extra tuinoppervlakte voor terug.

 

5. Installeer een onderwatermozaïek
Een onderwatermozaïek of muurschildering kan zoveel karakter toevoegen aan uw zwembad en buitenruimte. Sommige zwembadtegels lichten zelfs op in het donker! Het beste aan onderwaterzwembadmozaïeken is dat ze 100% aanpasbaar zijn en uniek kunnen zijn voor uw zwembad. let wel op dat dit niet voor ieder bad realiseerbaar is en vaak een kostbare ingreep betreft. Met verlichting is het daarentegen veel eenvoudiger om een extra dimensie te geven aan het zwembad.

 

6. Bouw een rotswaterval
Een rotswaterval kan het omringende landschap naadloos verbinden met uw zwembad op zichzelf staande rotswaterval kan ook aan elke kant van uw zwembad worden geïnstalleerd.

 

7. Voeg een waterpartij toe
Een waterpartij zorgt voor levendigheid in het zwembad. Denk hierbij aan een fontein of waterval. Houd er wel rekening mee dat het zwemwater afkoelt als je het tijdens minder warme dagen heet stookt en het dus meer energie kost. Daarnaast wil je het zwembad ook af kunnen dekken en dat gaat niet in combinatie met een waterval.

 

 

 

8. Voeg een spa toe
Op zoek naar een ruimte om te ontspannen in uw achtertuin? Een zwembad en spa maken een ultieme wellness beleving compleet. Je kunt een spa inbouwen of eventueel bovengronds plaatsen. Hop van de spa naar het zwembad. Ook heerlijk om lekker in te genieten tijdens de koudere dagen.

 

9. Installeer sfeerverlichting
Houd je van nachtzwemmen of wil je ’s avonds zwembadfeesten organiseren? U kunt de verlichting van uw zwembadlandschap upgraden om de ruimte direct uitnodigender te maken. Strategisch geplaatste spots en schijnwerpers maken dit zwembad goed verlicht met behoud van zijn charme. Denk hierbij aan gave ledstrips, lampionnen of grondspots die via een solarpaneel weer automatisch opladen.

 

10. Zwembadoverkapping
Er kunnen zwembadoverdekkingen worden geïnstalleerd om het zwembad te beschermen zonder het natuurlijke zonlicht op te geven. Omdat elke vierkante meter meer kost, zal een kleiner zwembad waarschijnlijk goedkoper zijn om te overkappen dan een groot zwembad. Dit is een goede optie voor iedereen die zijn zwemseizoen wil verlengen of zijn privacy wil vergroten.

 

11. Maak het diervriendelijk
Heb je huisdieren die graag zwemmen, of vermoed je dat ze dat zouden kunnen? Om uw zwembad huisdiervriendelijk te maken, moet u ervoor zorgen dat:

– Het zwembad heeft een inbouwtrap hebben waarop ze kunnen lopen.
– De tredes niet te diep zijn voor hen.
– Het oppervlak van het zwembad kan niet beschadigd kan raken door voeten.

 

12. Hoogwaterlijn skimmers
Door te kiezen voor hoogwaterlijn skimmers kan het zwembad hoger afgevuld worden met water. Dit geeft esthetisch een leuk effect. Als je kiest voor normale skimmers zal er een rand ontstaan van c.a. 10 cm en dat kan door een simpele keuze voorkomen worden. Kies een hoogwaterlijn skimmer.

 

13. Breng vuurelementen rondom het zwembad
Ben je dol op het idee van een vuurplaats bij het zwembad? Waarom breng je geen vuurelementen aan het zwembad zodat je ervan kunt genieten terwijl je zwemt of luiert op de loungedek? Vuurschalen kunnen bijna overal worden toegevoegd, dus wees vrij om creatief te zijn.

 

 

14. Leg een houten vlonder
Een eenvoudige manier om uw zwembad te upgraden, is door een houten terras te kiezen. Een houten terras zorgt voor een warm, modern design en helpt om het zwembadgedeelte te scheiden van de rest van de buitenruimte. Eventueel kun je dit afwisselen met natuursteen wat vaak een mooie afwisseling kan geven. Ook zijn er vele composiet vloerplanken die naast de looks ook de voordelen hebben van; anti slip en anti alg. Kijk ook eens naar het product Millboard 

 

15. Maak er een infinity pool van

Infinity-zwembaden zijn perfect voor iedereen met een fantastisch uitzicht vanuit hun achtertuin, of als je gewoon houdt van het uiterlijk en het geluid van water dat over de verdwijnende rand gaat. Houd er rekening mee dat overloopzwembaden meestal veel meer kosten om te installeren dan gewone inbouw zwembaden. En de energiekosten zijn tevens een heel stuk hoger, daarentegen krijg je wel een fantastische uitstraling ervoor terug.

 

16. Een zwembadglijbaan toevoegen
Even een waarschuwing, zwembadglijbanen hebben meer ruimte nodig om te installeren. Maar als je de ruimte in je achtertuin hebt, kan een glijbaan veel plezier brengen op je barbecues en zwembadfeesten. U kunt gemiddeld € 2.000 tot € 4.000 en meer uitgeven voor een zwembadglijbaan, en u moet ervoor zorgen dat het sanitair voor de glijbaan is geïntegreerd tijdens de installatie van het zwembad. Er zijn verschillende opties mogelijk afhankelijk van esthetische wensen en het budget natuurlijk. High-end glijbanen van Splinterworks zijn fantastisch gaaf maar ook weer maal 10 aan bovengenoemde prijs.

 

17. Bouw een vuurplaats bij het zwembad
Het toevoegen van een vuurplaats bij het zwembad is een eenvoudige manier om uw buitenruimte te diversifiëren. Gemiddeld kunt u verwachten dat u € 2.500 en hoger betaalt voor een vuurplaats in de achtertuin, afhankelijk van de grootte en het type.

Wil je vuur toevoegen aan je zwembad maar liever geen hout en zelf ook niets moeten bouwen? Kijk dan hier eens naar het assortiment aan Bio-ethanol haarden voor buiten. Naast een aangename sfeer zijn hier ook geur elementen aan toe te voegen. Een extra aangename bijkomstigheid.

 

Inmiddels overtuigd van een kleine inbouw zwembad?
7 Redenen om voor een plunge pool te kiezen!

 

18. Voeg een massage stream toe
Massage streams zijn in wezen harde waterstralen die je rug masseren. Ideaal om in het loungedek of eventueel in combinatie met de Jetstream te maken. Deze opties kunnen vaak in een bouwkundig bad worden gerealiseerd maar prefab zal dit per leverancier afhankelijk zijn. De meeste jetstreams (tegenstroom installaties) hebben ook een koppelstuk zodat je er je rug mee kunt laten masseren door de harde waterstralen. Eerst zwemmen daarna relaxen en genieten van een massage. Het beste van twee werelden dus.
 

19. Waterbasketbal
Alle zwembadspellen kunnen het zwembad in de zomer leuker maken, en het toevoegen van een basketbalring kan dat plezier naar een hoger niveau tillen, zeker voor de kids. Via Bol.com kun je zo’n basketbal ring bestellen voor c.a. 50 euro. Maar er zijn ook vele andere spellen te vinden zoals ringgooien, volleybal of een beerpong zwembad versie. Kijk hierbij wel uit dat niet alle drank het zwembad in vloeit. Dat maakt het er niet frisser op.

 

20. Zitplaatsen aan het zwembad toevoegen
Slim om zitplekken te creëren in je zwembad. Zodat je ook lekker een beetje kunt verkoelen en van de zon kunt genieten. Echter heb je een plunge pool is een stoel in het bad niet handig omdat het veel ruimte in beslag neemt. Daarom wordt er vaak nagedacht over de trap waarbij de eerste trede wat groter wordt gemaakt zodat je er ook heerlijk op kunt zitten. Zeker wanneer het ondertapijt van het bad bekleed wordt met een aangename foam is het heerlijk vertoeven in de zon.

 

 

21. Planten toevoegen aan het zwembad
In plaats van uw zwembad in beton te omringen, waarom zou u dan niet proberen om aan een of meer zijden zwembadvriendelijke planten te planten? De bovenstaande afbeelding toont planten in het omringende landschap van het zwembad en in strategisch geplaatste plantenbakken langs de rotswand. Dit kan $ 300 tot $ 700 kosten om te integreren.

 

22. Jets toevoegen
Een paar jets kunnen uw kleine zwembad in een spool veranderen (een zwembad met een spa-achtige ervaring) en het veel aangenamer maken om in te ontspannen. Jets kunnen worden toegevoegd langs zitbanken of trappen en kosten ongeveer een paar honderd euro per stuk. Ze moeten ook worden geïnstalleerd tijdens de bouw van het zwembad. Let wel op dat jets ervoor zorgen dat er warmte verloren gaat, geen probleem bij warme dagen maar bij koude dagen kost dit extra energie.

 

23. Sla de leuningen over
Als het ontwerp van uw zwembad meerdere in- en uitgangen bevat die slipvast zijn, kan het zijn dat u helemaal geen leuning nodig heeft. Het overslaan van de leuningen kan u helpen een beetje op de kosten te besparen, en het laat u open voor een mooie toevoeging zoals een functionele zwembadafdekkingen. Daarnaast is een leuning wel praktisch maar esthetisch vaak minder aantrekkelijk.

 

24. Zorg voor een verwarming van het zwembadwater
Vooral in het Nederlands klimaat waar de temperatuur dag op dag erg wisselend kan zijn is een verwarming van het zwembadwater een aangename overweging. Het voordeel bij een compacte urban pool is dat de waterinhoud minder is dan bij een groot zwembad en daardoor ook sneller op temperatuur zal zijn. Hieronder de top 3 meest gebruikte manieren om het water te verwarmen:

  1. Warmtepomp
    De warmtepomp is veruit de meest gekozen optie. Bij kouder weer is deze nog steeds in staat om warmte te genereren en is verbruikt veel minder energie dan bijvoorbeeld via de warmtewisselaar. Overigens zijn er vele varianten warmtepompen beschikbaar. Je hebt er zelfs die tijdens vrieskoude nog warmte kunnen genereren. Absoluut een voordeel in Nederlands klimaat maar ook vaak een zeer prijzige optie. Daarnaast zijn er vele beschikbaar die ook eventueel kunnen verkoelen mocht de watertemperatuur te hoog worden.Is de woning al voorzien van een warmtepomp? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat het mogelijk is om via een warmtewisselaar ook het bad te verwarmen. Kijk vooraf goed wat de opties zijn en laat je informeren over de do’s and dont’ts.
  2. Solarpanelen
    De meest ecologische manier van verwarmen. Door panelen op het dak te leggen waar het zwemwater doorheen kan lopen zorgt voor een verwarming van het water doormiddel van de zon. Echter schijnt er geen zon, dan is er ook geen rendement en het bad dus ook niet verwarmd. Prijstechnisch en qua verbruik heel interessant, iets minder aantrekkelijk als je tijdens een mooie najaarsdag nog een duik wil nemen.
  3. Een warmtewisselaar
    Wellicht de meest comfortabele optie om te kiezen. Wil je het bad het gehele jaar door op een bepaalde temperatuur hebben? Dan is dit met een warmtewisselaar heel goed mogelijk. Een warmtewisselaar zorgt voor de warmtegeleiding van de ene bron naar de andere. Denk bijvoorbeeld aan het traditioneel systeem om je huis te verwarmen. Dit is eigenlijk hetzelfde concept. Een nadeel is dat het behoorlijk in de papieren kan lopen qua energieverbruik. Hoe beter het bad wordt geïsoleerd hoe lager de kosten natuurlijk.

 

25. Koop een waterhangmat
Niets is zo fijn om heerlijk op het water te dobberen en van de zon te genieten. Wordt het wat te warm? Dan duik je even in het bad om te verkoelen. Een waterhangmat is speciaal ontworpen om heerlijk in het zwembad te loungen en kost je slechts enkele euro’s. Ze zijn ook nog een vele verschillende hippe kleuren te bestellen. Bekijk hier het assortiment aan waterhangmatten.

 

We hebben ons best gedaan om 25 ideeen met je te delen om het genot van een urban pool te vergroten. Wellicht zal de ene suggestie meer aanspreken dan de anderen maar als er een idee bij zit waarmee we je hebben geïnspireerd is ons doel geslaagd!

 

Ben je er inmiddels over uit dat een urban pool onmisbaar element gaat zijn in jouw tuin en dit een verrijking zal bieden voor het tuingenot? Bekijk dan ook eens het assortiment van Hybrid Pools. Zij zijn gespecialiseerd in compacte stadszwembaden. Het unieke aan hun systeem is dat ze werken met een efficiënte bouwmethode die er ook nog eens voor zorgt dat het bad volledig is geïsoleerd en er zo de minste warmte verloren gaat. Erg vriendelijk voor de portemonnee. Daarnaast bieden zij ook een functionele terrasafdekking voor je zwembad. Zo gaat er geen tuinoppervlakte verloren. Dubbel voordeel dus. Is zo’n bad duur? Je geniet al van een Hybrid Pool vanaf 40 euro per maand.

Veel succes en alvast heel veel plezier toegewenst van jouw urban pool! (kleine inbouw zwembad) Zwembad

zwembadbouwer gezocht

Menu