fbpx

Is een zwembad het geld waard? 5 punten om over na te denken!

Een veelgestelde vraag van een klant, in het midden van haar strijd om de aankoop van een zwembad te rechtvaardigen: Is een zwembad het geld waard? Hieronder een voorbeeld gesprek hoe het vaak loopt.

‘Het is een moeilijke beslissing. We weten alleen niet zeker of we de sprong moeten wagen… Ik vraag me alleen af of een zwembad het geld waard is dat we erin gaan steken?’

Dat is de grote vraag. Voor- en tegenstanders hebben allebei sterke argumenten. En in beide zitten waarheden verstopt. Graag  overlopen we de voors en tegens om een zwembad aan te schaffen.

Hoewel het misschien klinkt als preken voor eigen parochie staan we ook stil bij de kritische noden die komen kijken bij een zwembad en waarom het beter zou zijn om juist niet voor een zwembad te kiezen. Tenslotte ga je het meeste plezier ervaren als je de keuze weloverwogen hebt genomen.

Dus als jij de vraag stelt is een zwembad het geld waard? Vraag ik je om stil te staan wat voor invloed een zwembad heeft op de volgende punten:

 • Waardering van de woning
 • De impact op het speelplezier van kinderen
 • Invloed op familie momenten
 • Beleving in de tuin
 • Een “staycation” maken

Is een zwembad zijn geld waard?

Een zwembad brengt vreugde bij kinderen en dus ook bij de ouders. Het biedt een manier voor hele gezinnen om samen te komen. Een zwembad kan ook mensen binnen jouw gemeenschap samenbrengen en creëert een geweldige verblijfsmogelijkheid. Het kan de waarde van het huis verhogen en uiteindelijk bij de verkoop van de woning een beslissende factor zijn om toch te kiezen voor het huis met zwembad. Tenslotte kan het naast plezier ook een statusobject zijn voor sommige mensen.

1. Waardering van de woning

waarde stijging woning met zwembad
waarde stijging woning met zwembad

In tegenstelling tot wat je in het verleden misschien hebt gehoord, verhoog je met een inbouwzwembad wel degelijk de waarde van de woning. De materialen zijn steeds hoogwaardiger en de installaties is steeds energiezuiniger geworden. Dit maakt het al een stuk interessanter.

Een huis met een ingegraven zwembad zal de meerwaarde toenemen met gemiddeld 5-10% zal verhogen. Daarom zou je op een huis van €500.000 kunnen verwachten dat je €25.000 tot 50.000 aan extra huiswaarde krijgt met een de realisatie van een zwembad. Lees er meer over in een artikel van Homeproved.

2. De impact op het speelplezier van kinderen

kinderplezier zwembad
kinderplezier zwembad

 

Er is niets zo leuk dan kinderen te zien genieten. Een zwembad zorgt voor oneindig veel speelplezier van kinderen. Waterpret lijkt vaak het grootste goed in de tuin voor de kids. Of ze nu nog klein zijn of al in de pubertijd, in beide gevallen wordt het zwembad vaak intensief gebruikt. Om die reden zie je ook steeds vaker dat de grootouders kiezen voor een zwembad. Het is een trekpleister voor de kleinkinderen.

De kans is groot dat het zwembad het meest intensief gebruikt zal worden door de kinderen en een tevreden kind is vaak ook een tevreden ouder.

3. Invloed op familie momenten 

familie momenten aan het zwembad
familie momenten aan het zwembad

Kinderen zijn niet de enigen die profiteren van het bezit van een zwembad. Grootouders, tantes, ooms, enz. zijn, die allemaal uitkijken naar de tijd die ze met hun familie kunnen delen in de achtertuin in en rond het zwembad.

Kortom, het zwembad is een ontmoetingsplek voor ons allemaal om te spelen, praten, lachen en echt quality time samen door te brengen zonder de afleiding van andere zaken.

4. Beleving in de tuin

 

Beleving in de tuin met zwembad
Beleving in de tuin met zwembad

Een zwembad zorgt voor beleving in de tuin. Zowel op een passieve als actieve manier. Het water in het zwembad zorgt voor levendigheid en zo is er altijd beweging. Ook de verlichting in de avond doet vaak erg sfeervol aan en is ook in verschillende kleuren mogelijk. Daarnaast hebben we ook een actieve beleving van het zwembad. Omdat je in een zwembad kunt plonsen, zwemmen, loungen en chillen is het een trekpleister om meer tijd door te brengen in de tuin. Zeker als het zwembad verwarmd is en de temperatuur altijd aangenaam voelt is het niet alleen tijdens de heter zomermaanden een verrijking voor de beleving in de tuin.

Een poolparty is ook altijd erg in trek en kan heel sfeervol worden ingericht. Het bezit van een zwembad nodigt uit voor vriendjes van kinderen, familie, vrienden en kennissen om samen te genieten. Echter kan dit natuurlijk ook als minder prettig worden ervaren als je juist van rust houdt. Maar gelukkig heb je daar zelf invloed op 🙂

5. Een ‘staycation’ maken

staycation in eigen tuin met zwembad
staycation in eigen tuin met zwembad

Inmiddels zul je de nieuwe uitdrukking ‘staycation’ wel hebben gehoord. Voor degenen die het woord nog nooit gehoord hebben: het betekent vakantie in eigen omgeving/huis. Een thuisvakantie, dus. De term is een samenvoeging van stay en vacation. Veel mensen die sinds de aankoop van een zwembad een staycation hebben gedaan. De lock-down en budgettaire redenen zullen hier wellicht ook een rol in hebben gespeeld maar zoals weleens wordt gezegd; oost, west, thuis best!

 

Waarom een zwembad het geld niet waard is?

Hoewel 5 bovenstaande punten de positieve aspecten van een zwembad toelichten zullen er ook beperkingen zijn die je graag meeneemt alvorens je voor een zwembad kiest. Houd er rekening mee dat de medaille altijd twee zijdes heeft. Om die reden lichten we de wederkerigheid van de 5 bovenstaande punten toe.

 1. Waardering van de woning
  Ondanks een waardevermeerdering zijn er ook onderhoudskosten verbonden aan een zwembad. In combinatie met het energieverbruik kan dit oplopen tot enkele duizenden euro’s per jaar. Kies je voor een energie vriendelijke installatie en zuinige warmtepomp? Heb je ook nog eens zonnepanelen? Dan zijn de kosten vele malen lager. Voor meer informatie over kosten lees je het artikel Wat kost een zwembad in de tuinNaast de kosten vergt het ook tijd om het bad regelmatig schoon te maken. Dit is ook te automatiseren en uit te besteden aan een neefje bijvoorbeeld. Realiseer dat de waardering van de woning ten goede zal komen door een zwembad maar dit niet geheel kosteloos zal gebeuren. Niet dé reden om voor een zwembad te kiezen wel een mooie bijkomstigheid!
 2. De impact op het speelplezier van kinderen
  Kinderen hebben gigantisch veel plezier in een zwembad en zouden het liefst heel de dag in het zwembad plonsen. Voor de kleinere kinderen waar toezicht noodzakelijk is kan dit ook een gevaar zijn. Water en kinderen is een tricky combinatie als het kind nog niet gewoon is zonder hulpmiddelen boven water te blijven. Gelukkig zijn er ook veiligheidsmaatregelen te treffen die risico’s uit kunnen sluiten zodat je als ouder met een veilig gevoel kinderen buiten kunt laten speleen zonder toezicht. Lees in dat geval ook eens het artikel: Veiligheidsuitrusting voor zwembadenAangezien het sociale contacten stimuleert en zeker onder de kinderen met een zwembad in de tuin kan het ook een waar speelparadijs worden wat de rust momenten schaars maakt. Echter is dit natuurlijk iets waar jezelf invloed op hebt mocht je daar behoefte aan hebben.
 3. Invloed op familie momenten
  Hier is geen negatieve uitwerking op te bedenken. Tenzij je geen leuke familie hebt natuurlijk 😉
  Maar in dat geval kun je ze beter gewoon niet uitnodigen.
 4. Beleving in de tuin
  Een zwembad neemt ook ruimte in beslag in de tuin. Uitzicht op water wat beweegt is natuurlijk leuk maar in de meest gevallen wil je het zwembad ook af kunnen dekken in verband met de isoleren functie. En die afdekkingen hebben vaak esthetisch een minder fraaie uitstraling. Er zijn overigens ook functionele terrasafdekkingen die bekleed kunnen worden met een hardhout wat er al een stuk fraaier uitziet, veiligheid met kleine kinderen waarborgt, weinig rommel in het bad oplevert, goed isoleert en tevens een dubbelfunctie heeft. Maak je geen gebruik van het bad, dan gebruik je het als een functioneel terras. Ideaal, zeker voor de compactere tuin.
 5. Een “staycation” maken
  Tja, als het thuis zo aangenaam is dat je niet meer op vakantie wilt gaat dit wel ten kosten de je buitenland ervaring. Dat is misschien wel het grootste nadeel wat denkbaar is 😉

 

Kortom is een zwembad het geld waard?

Hopelijk hebben we middels dit artikel een idee kunnen geven wat de toegevoegde waardes zijn en mogelijk de kritische punten waar je nog niet aan had gedacht bij een zwembad in de tuin. Het antwoord op de vraag; is een zwembad het geld waard? Zal per individu anders zijn. Weet een ding dat een zwembad niet veel hoeft te kosten en ook niet groot hoeft te zijn om er van te kunnen genieten. In een compact multifunctioneel bad kun je relaxen, plonsen, zwemmen en alles doen wat je maar wenst. Met een tegenstroom installatie kun je eindeloos blijven zwemmen en aan je vitaliteit blijven werken.

Overtuigd van een zwembad? Kijk dan ook eens op Top 20 zwembadbouwers van Nederland

Nog niet helemaal overtuigd en eerst eens ervaren hoe een zwembad in de smaak valt? Overweeg dan om een Intex zwembad te plaatsen. Dan kun je vanaf een paar tientjes al ervaren hoe een compact badje in te tuin in de smaak valt.

 

25 suggesties en ideeën voor kleine inbouw zwembaden 

Menu