fbpx

Zelf zwembad bouwen voor minder dan 5000 euro? Ontdek wat er allemaal bij komt kijken!

Om een zwembad te bouwen moet je eerst natuurlijk kijken wat je behoeftes zijn. Wil je kunnen afkoelen in een zwembad of is het gewenst om in je eigen zwembad baantjes te trekken? Wil je het zwembad volledig inbouwen of half boven de grond? Het start allemaal bij de behoeftes om tot het juiste plan van aanpak te komen om zelfstandig zwembad bouwen mogelijk te maken. Hieronder alvast enkele vragen te beantwoorden die zullen verduidelijken wat het beste past bij de wensen om zelf een zwembad te bouwen.

 

Wat is een bouwkundig zwembad?

Een bouwkundig zwembad wordt eigelijk al verklapt in de naam. Het zwembad wordt namelijk bouwkundig opgebouwd. Een bouwkundig zwembad kan echter op verschillende manieren worden gemaakt:

 • het maken van bekisting en het gieten van beton
 • door het metselen van betonblokken
 • het stellen van polystyreen blokken en die vervolgens vol te gieten met beton

In alle gevallen zal er eerst een betonvloer gestort moeten worden dat als fundering dient om de wanden op te bouwen. Voordat die vloer gestort kan worden zal er een gat gegraven moeten worden die vlak zal dient te zijn voordat de tweede stap van het bouwkundig proces plaats kan vinden.

Zijn er ook nog andere manieren om een zwembad te maken?

Naast bouwkundige zwembaden zijn er ook prefab zwembaden. Dit zijn kuipen die in de fabriek worden gemaakt. Veel bestaan die zwembaden uit polyester of kunststof. Dit maakt ze licht van gewicht en daardoor verplaatsbaar. Deze groot formaat prefab zwembaden moeten met een kraan worden geplaatst. Het voordeel is dat het zwembad 1 dag wordt geplaatst. maar zoals Johan Kruijf vroeger al eens zij; ieder voordel heb zijn nadeel.

Omdat prefab zwembaden licht van gewicht zijn is het enorm belangrijk dat deze kuipen worden aangevuld met stabilisé zand en gelijktijdig wordt aangevuld met water en rondom het zwembad met gestabiliseerd zand (zand/cement samenstelling). Dit voorkomt vervorming van het zwembad en versterkt het zwembad constructief. Dit is niet noodzakelijk bij een bouwkundig zwembad.

 

Zelf aan de slag met het bouwen van een zwembad zonder bouwkundige kennis?

Als je niet beschikt over bouwkundige kennis zou je deze in kunnen winnen door bijvoorbeeld video’s op Youtube en het lezen van blogs. Het beknopt plan van aanpak om tot een zwembad te komen ziet er als volgt uit:

 • Het graven van een gat
  Dit kun je uitbesteden of zelf uitvoeren met bijvoorbeeld een minigraver. Houd rekening dat grond gekeurd zal moeten worden alvorens deze kan worden afgevoerd. Check vooraf ook even de grondwaterstand. Dit doe je het makkelijkst met een lange grondboor en een meetlint. Indien het grondwaterstand hoger staat dan de diepte die uitgegraven moet worden is het noodzakelijk om bronnering te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat water wordt afgezogen en de put niet vol water komt te staan.
 • Het bouwen van een kuip
  Eerst dient er een betonvloer te worden gestort. Alvorens deze gestort kan worden is het noodzakelijk de ondergrond te egaliseren, voorzien van folie, wapening en bekisting. Daarna kan hierop de wand worden geplaatst. Bij het DIY is een systeem van polystyreen blokken of beton blokken het meest geschikt om een zwembad mee te bouwen. Na de opbouw van de polystyreen blokken dient er nog wel beton te worden gestort.
 • De zwembad kuip voorzien van een zwembadfolie of liner
  Nadat het bouwkundig deel gerealiseerd is kan de folie worden gelast of de liner in het profiel worden gehangen. Een liner is een kant en klare zak die in het zwembad kan worden gehangen. Folie wordt op maat gemaakt en gesneden. De folie is vaak van een hogere kwaliteit dan een liner. Zwembadfolie vraagt wel wat kennis en know how. Het is beter om dit te laten doen.
 • Het aansluiten van de techniek
  Het voorzien van de technische ruimte en de leidingen naar het zwembad. Het water dient tenslotte te worden gezuiverd. Hiervoor heb je een pomp nodig, filter en eventuele apparatuur om automatisch additieven aan het water toe te voegen om het zuiver te houden. Belangrijk om deze leidingen vorst vrij te houden. Leidingen met stilstaand water en vorst is geen goeie combinatie. Ook belangrijk om de leidingen goed te verlijmen zodat er geen lekkages ontstaan bij de leidingen.
 • Afwerking van het zwembad middels een randsteen
  Nadat de kuip is bekleed, de leidingen zijn aangesloten op de technische ruimte kan het zwembad worden afgewerkt. Het zwembad kan worden aangevuld en de wand kan worden afgewerkt met een randsteen. Ook kun je ervoor kiezen om het zwembad af te dekken met een noppenfolie, lammellen afdekking of een Coverseal bijvoorbeeld.

 

Een zwembad in de tuin kan dus best wat tijd in beslag nemen om dit zelf te realiseren. Ben je bouwkundig niet thuis in het proces en ga je hiermee een nieuw avontuur aan, zorg in dat geval dat je jezelf goed laat informeren, trek zelf conclusies, neem te tijd en kies hoogwaardige producten om mee te werken. Zo wordt het aanleggen van je eigen zwembad iets om met een prettig gevoel op terug te kijken en waar je jarenlang van mag genieten.

 

Goede zwembadbouwers ontzorgen je in kopzorgen

De reden om zelf geen zwembad te bouwen is om juist te kiezen voor ontzorging. Een goede zwembadbouwer kan je ontlasten van A tot Z. Van gat naar duik in het zwembad en alles daar tussenin. Zo ontstaat een bouw proces waarbij alle factoren worden geregeld door een zwembad professional. Het is gemakkelijk, handig en bespaart je misschien een ongewenst avontuur met problemen. Echter liggen de prijzen om een zwembadbouwer in te schakelen anders dan bij een DIY constructie.

Graag het DIY zwembad bouwen onder de 5000 euro?

In dat geval kun je het best kijken naar een plunge pool. Dit is een klein zwembad waar ook een kleinere installatie nodig is en uiteraard minder materiaal kosten. Lees er meer over op: Wat kost een zwembad in de tuin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu