fbpx

Alles wat je moet weten over de landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden

Als je een ingegraven zwembad installeert, ben je waarschijnlijk enthousiast over het vooruitzicht om in het zwembad te kunnen zwemmen en spelen wanneer je dat maar wilt. Wanneer mensen echter een zwembad kopen, hebben ze een idee in hun hoofd over hoe hun ruimte eruit zal zien. Het kan groen en weelderig zijn, of het kan exotisch en tropisch zijn. Hoe dan ook, het zwembad alleen zal de visie niet realiseren. Het is het landschap rond het zwembad dat ervoor zorgt dat alles samenkomt om u de buitenruimte te geven waar van gedroomd is. Door een thema te kiezen, kun je beslissen welk type landschapsarchitectuur er rond het zwembad geplaatst moet worden.

Bovendien kan het landschap dat je selecteert bijdragen aan de privacy van het gebied, terwijl het ook zo onderhoudsarm mogelijk blijft. Hieronder staat meer informatie over alle mogelijkheden om de ruimte rond het zwembad vakkundig in te richten, zodat de uitstraling helemaal naar wens is.

Designed by The Dutch Wave Landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden

Planten als decoratie rondom een zwembad

Planten kunnen bijdragen aan de uitstraling van de ruimte waar je voor gaat. Ze voegen kleur en textuur toe en kunnen het oog naar boven of naar beneden trekken op basis van de hoogte van wat er is geplant. Hier is wat informatie waarmee je rekening moet houden bij het selecteren van planten om de landschapsarchitectuur rond het zwembad te voltooien.

 

Potplanten

Potplanten zijn perfect voor rond een zwembad. Je kunt veel verschillende dingen planten, denk aan eenjarige of meerjarige bloemen. Potplanten helpen kleur toe te voegen zonder dat je veel ruimte eraan hoeft te besteden, waardoor ze ideaal zijn voor drukke ruimtes. Naast de planten die interessant zijn, kunnen de potten die je gebruikt ook interessant zijn en een aanvulling vormen op het door jou gekozen thema voor het gebied. Blauwe potten passen bij een mediterraan thema, kleipotten passen bij een Mexicaans strandthema en rechthoekige, metalen potten kunnen de toon zetten voor een modern thema.

 

Plantenbakken

Als er ruimte is om struiken, bloemen of andere planten neer te zetten, kan een plantenbak ideaal zijn. Het gebruik van een plantenbak helpt om het vuil en de aarde in bedwang te houden, zodat deze voorwerpen niet in het zwembad terechtkomen tijdens periodes van hevige regenval of als de planten water krijgen. Een plantenbak brengt de planten ook omhoog, waardoor ze meer in het oog springen. Dit creëert tevens meerdere interesseniveaus in de tuin, in plaats van één enkel interesseniveau op de begane grond.

Gras

Als er veel lege ruimte rond het zwembad is, kan gras altijd een geweldige manier zijn om het gebied op te vullen. Het voegt een rijke, groene textuur toe aan de buitenruimte en helpt om de betonnen terrasomgeving te doorbreken. Gras is veelzijdig en kan worden gebruikt door spelende kinderen of mensen die willen liggen en bruinen.

Welke planten bij een zwembad te gebruiken en welke te vermijden?

Wanneer je planten of bomen rond het zwembad plant, moet je overwegen hoeveel blad er van de boom valt, hoe veilig de boom is en welke soorten ongedierte de plant kan aantrekken. Planten met lange bloemenpracht, groenblijvende bomen die niet veel bladeren laten vallen en bodembedekkers kunnen het beste rond een zwembad worden gebruikt. Vermijd het gebruik van planten die vrucht dragen, bijen aantrekken, doornen of weerhaken hebben of bladverliezend zijn, omdat ze hun bladeren laten vallen in het zwembadwater.

Onderstaande visual ziet er gaaf uit enkel heel praktisch is een boom bij het zwembad het natuurlijk niet. Denk aan bladval, vogels maar ook zeker het wortelen van de boom wat mogelijk schade kan veroorzaken op langere termijn. Mocht je er toch voor kiezen om een dergelijke constructie toe te passen kun je wellicht overwegen om de boom in een pot te planten en voor een variant te kiezen die groen blijft. Dit scheelt een hoop onderhoud en ergernis achteraf. Landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden is de moeite waard om uit te besteden.

 

Zelf aanplanten of een hovenier inschakelen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan het zélf aanplanten van de omgeving. En ook het inhuren van ene professional brengt voordelen met zich mee. Het planten kan arbeidsintensief zijn, omdat je mogelijk diepe gaten in harde grond moet graven. Het kan ook tijdrovend zijn. Sommige mensen houden echter van tuinieren en planten. Als het iets is dat je leuk vindt, of als je wat geld wilt besparen, kun je het misschien zelf doen. Als je geen groene vingers hebt of geen zin hebt om te planten, is het inhuren van een tuinarchitect de beste optie voor jou. Zij hebben vaak ook goeie idee waar jezelf nog niet aan had gedacht. Echter houd rekening dat een tuinarchitect al snel een paar honderd tot duizenden euro’s kost om een ontwerp te laten maken. Het resultaat is daarentegen vaak ook duidelijk zichtbaar ten opzichte van een eigen creatie.

 

Houd rekening met privacy in eigen tuin!

Bij het landschap rond het zwembad moet de privacy in gedachten worden gehouden. Je wil waarschijnlijk niet dat de buren op hun terras kunnen zitten en jou met je gezin kunnen zien zwemmen of relaxen rond het zwembad. Hieronder staan twee landschapselementen die de privacy kunnen vergroten!

Tuinafscheiding voor meer privacy

1. Schermen

Verschillende soorten schermen kunnen worden ingezet om de privacy te waarborgen. Omheiningen, die vaak worden ingezet om de ruimte af te bakenen en ongedierte uit tuinen te houden, kunnen goed de privacy vergroten. Nieuwsgierige blikken kunnen met omheiningen worden vermeden. Een veiligheidshek vergroot niet alleen veiligheid, maar brengt ook privacy met zich mee. Het maakt natuurlijk wel uit wat voor soort hek het is; vanzelfsprekend biedt een dicht hek meer privacy dan een hek met gaas. Daarnaast kunnen sierhekken de uitstraling van het zwembad en het thema drastisch verbeteren of verslechteren. Maak hierin de juiste keuzes.

2. Planten

De tweede manier om privacy rond uw zwembad te krijgen, is door het gebruik van planten. Hoge struiken en hoge bomen kunnen buiten de veiligheidshekken van het zwembad worden geplant om te voorkomen dat mensen door de lamellen of ruimtes kijken die dit soort hekken doorgaans hebben. Ze kunnen ook rond de omtrek van een omheining worden geplant. Dit helpt niet alleen om uw privacy te vergroten, maar het kan ook helpen om zonlicht te weren, waardoor het koeler blijft tijdens de hete zomermaanden.

 

Zelf aan de slag of een hovenier inhuren?

Kwaliteit is een belangrijk aspect in en om het zwembad. Het plaatsen van de zojuist besproken schermen kan vanuit die invalshoek wellicht het beste worden gedaan door een professional. Bij het inhuren van een specialist zul je ook vanuit zijn of haar professie nog waardevolle suggesties ontvangen die een esthetische of praktische verrijking kunnen zijn. Daarnaast is er ook een optie om naar een bouwmarkt of tuincentrum te gaan en je daar te laten informeren, de spullen te komen en zelf aan de slag te gaan. Voor ieder budget is wat wils. Wil je esthetisch uitblinken? Dan is het wellicht handig om sowieso eens te kijken op Pinterest en daar een moodboard aan te maken.

 

Tuinverlichting

Verlichting moet altijd worden gebruikt rond een zwembad. Het verhoogt niet alleen de veiligheid van de ruimte, maar het helpt ook de schoonheid van uw zwembad te accentueren. Als het om tuinverlichting gaat, heb je veel mogelijkheden. Hier zijn een paar van de verschillende opties die je rond het zwembad kunt gebruiken.

ps, tuinverlichting is vaak een ondergewaardeerd element als het gaat om landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden

 

Tuinverlichting op zonne-energie

Er is een grote verscheidenheid aan tuinlampen op zonne-energie die je kunt gebruiken om de uitstraling van uw buitenruimte te verbeteren. Floodlights schijnen veel licht op het aangegeven gebied. Opwaartse lichten wijzen schuin naar boven om een boom, plant, fontein of ander element in uw tuin te benadrukken. En je kunt paallampen op zonne-energie gebruiken om je terrasruimte en looppad in de spotlights te zetten.

 

Fakkels

Een andere optie voor het toevoegen van licht rond het zwembad is het gebruik van tiki-fakkels. Tiki fakkels creëren een tropische en thematische look. Je moet echter de fakkel onderhouden en het zwembadgedeelte wordt alleen verlicht als je de fakkels aansteekt.

 

Doe het zelf of huur iemand in?

Als je stopcontacten of bedrading laat maken om landschapsverlichting te plaatsen, moet je deze taak overlaten aan een bevoegde elektricien. Er is een hoge risicofactor als het gaat om elektriciteit en water, dus dit moet worden gedaan door een erkende professional die weet wat hij doet. Als je geen elektriciteit of bedrading voor de lampen gebruikt, maar gewoon lampen op zonne-energie of tiki-fakkels, kun je de lampen zelf plaatsen. De meeste gebruiken stokken die stevig in de grond kunnen worden geplaatst om de lamp op zijn plaats te houden.

 

Landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden en de tuintegels

Het laatste element dat de landschapsarchitectuur en zwembad aan elkaar kan binden maar ook de look compleet kan maken is de verharding en de zwembadrand. Hier zijn namelijk vele verschillende opties mogelijk. Veel wordt er gekozen voor een natuursteen, beton, keramiek of een afwerking met vlonderhout.

keramische verharding rondom zwembad

Natuursteen tegels

Zoals de naam al doet verklappen; steen uit de natuur. Er zijn verschillende soorten natuursteen die gebruikt kunnen worden. De meest voorkomende zijn een hardsteen; Chinees, Belgisch of Vietnamees. Vaak hebben ze bij de tegelgroothandel hier ook zwembadranden van en bijpassende terrastegels. In sommige gevallen is het mooier om rekening te houden met details en kan het beter op maat worden gemaakt. Naast hardsteen zijn er nog vele soorten meer zoals graniet en basalt. Informeer altijd eerst naar de eigenschappen van de steen en houd ook rekening met de gladheid van de tegels. Een gezoete tegel in combinatie met water is goed voor glijpartijen en nare posities. Niet erg raadzaam om voor te kiezen dus.

 

Beton bestrating

Beton is een veelzijdig materiaal dat gebruikt wordt voor terras en boordstenen. Dit komt omdat beton betaalbaar en in vele verschillende soorten beschikbaar is. Daarnaast zijn er veel technieken die nu worden gebruikt om een eenvoudige, grijze betonplaat om te vormen tot iets unieks en interessants. Zou kun je beton storten en vervolgens uitwassen, dit creëert met de juiste kleurstellen een effect van dolomiet (halfverharding). Anderzijds kan een strakke betonvloer met grote tegels ook erg mooi zijn. Geheel afhankelijk van smaak en stijl van de woning.

Keramische tegels

Keramische bestrating kent misschien nog wel de meeste voordelen. Het is zeer slijtvast, de verkleuring is nihil, zijn in vele designs en afmetingen leverbaar en zijn standaard voorzien van een antislip laag. Tegenwoordig zijn er vele tuintegels en zwembadranden verkrijgbaar van keramiek. De tegels zijn voorzien van een print als het ware die een natuursteen of een willekeurige andere tegel nabootst. Hier zijn vele verschillende leveranciers, uitvoeringen en ook prijzen. Sommige tegels hebben allemaal hetzelfde patroon en dat zie je terugkomen in de tegel. Vaak zijn dit de meest voordelige tegels.

 

Vlonderhout

Een vlonder rondom het bad kan ook erg charmant zijn. Inmiddels zijn ook hier vele varianten in om uit te kiezen. Er zijn verschillende hardhout soorten als Teak, Ipe of paddock bijvoorbeeld maar ook composiet. Deze zijn vaak een stuk onderhoudsvriendelijke dan de houtsoorten. Houd er wel rekening meer dat vele composiet vloerplanken erg glad kunnen worden door alg groei. Een vrij nieuw soort vlonder plank is die van Millboard. Een speciale samenstelling van deze planken zorgen voor een vergelijkende uitstraling aan hout maar zonder alg groei en intensieve onderhoudsbehoefte.  Ook hier kunnen zwembadranden mee afgewerkt worden.

 

Hopelijk hebben bovenstaande punten een perspectief verruiming gegeven aan de mogelijkheden betreft landschapsarchitectuur voor inbouw zwembaden. Hieronder nog een blog suggestie om de ruimte rondom het zwembad beter te kunnen bepalen maar duik ook zeker eens in het artikel over 25 suggestie om je tuin met een klein zwembad bad in te richten.

Bekijk ook eens onderstaande blog; Hoeveel zwembadterras heb ik nodig rondom het bad

Menu