fbpx

Graaf- en grondwerk inbouw zwembad, wat komt er bij kijken?

Hoe gaat het proces van het verwijderen van vuil tijdens de installatie van een inbouwzwembad? We merken dat dit een vraag is die de meeste mensen hebben bij het overwegen van een inbouwzwembad. En zeker als de tuin lastiger bereikbaar is kan dit een uitdagende opgave zijn. Hieronder staan een aantal bijbehorende vragen, die ook vaak gesteld worden.

Hoe lang duren graaf- en grondwerken?

Hoelang de graaf- en grondwerkzaamheden in beslag nemen hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Hoe hoog is de grondwaterstand
  • Wat is de grondconditie
  • De bereikbaarheid van de tuin
  • Kan het met een kraan worden uitgegraven

Gemiddeld duurt het grondwerk ongeveer één dag om het gat te graven en af te voeren. Echter kan dit ook langer duren als er bronnering toegepast moet worden die het grondwater afzuigt en afvoert. Dit zorgt ervoor dat de bouwput droog blijft en niet vol water komt te staan. Dit kan wat vertraging oplopen. Ook de bereikbaarheid en de grondcondities speleen een rol in de tijd die het in beslag neemt.

 

Welke apparatuur wordt gebruikt om het grondwerk te voorzien?

Een graafmachine natuurlijk. Er moet tenslotte een flink gat worden gegraven. Er is ook zoiets nodig als een kruiwagen of loader en een container om het zand in af te voeren. Daarnaast heeft de kraanmachinist ook een assistent nodig met een schop en/of laser zodat het gat op de juiste hoogte wordt uitgegraven. Daarnaast is het noodzakelijk om de ondergrond aan te trillen met een trilplaat. En om dat alles te vervoeren hebben we natuurlijk ook een vrachtwagen nodig.

Afhankelijk van het type zwembad zal er ook grondverbetering en drainage voorzien moeten worden.

 

Hoeveel m3 zand komt er normaal gesproken uit een gat?

Om te berekenen hoeveel zand er uit het gat komt, neem je de afmetingen van het gat en dat vermenigvuldig je met de diepte om te bepalen hoeveel kubieke meter grond er verwijderd moet worden.

3x3x1,2=10,8 m3
6x3x1,5= 27 m3
8x4x1,5= 48 m2
10x4x1,5 = 60 m3

In bovenstaande getallen nemen we de meest voorkomende afmetingen zwembaden. Hier is nog geen rekening gehouden met een eventuele betonplaat en werkruimte rondom. Vaak wordt het bad rondom 50cm groter uitgegraven en dien je rekening te houden met een betonplaat die er eventueel onder moet komen. Is dit 20 cm dan dient dit er natuurlijk wel bijgesteld te worden.

 

Moet ik de grond bewaren in de tuin of af laten voeren?

De meeste mensen denken dat ze al de grond van de opgraving kunnen verwerken in de tuin, als je een berg wilt creëren is dat misschien wel zo maar in de meeste gevallen wordt de hoeveelheid zand onderschat. Deels kan gebruikt worden om het bad weer aan te vullen echter zal er ook een groot deel moeten worden afgevoerd.

 

Wat kost graaf- en grondwerk van een zwembad?

Om een kant en klare prijs te benoemen is niet mogelijk. Wat wel mogelijk is om de posten toe te lichten waar je rekening mee moet houden bij het grondwerk. Zoals eerder gecommuniceerd is er een kraan nodig met machinist en een assistent. Zo’n team van twee man inclusief graafmachine, laser en trilplaat of stamper zit op c.a. 100/150 euro per uur.

Al het afgegraven zand zal deels kunnen worden hergebruikt en zal deels moeten worden afgevoerd. bij het afvoeren heb je te maken met afvoerkosten en containerkosten. Prijzen en indicaties van containers en afvoerkosten vind je op grondverzet.nu 

Als het gat is uitgegraven zal er misschien nog een verbetering aan toegepast moeten worden. Maar dat per locatie weer verschillend. Omdat dit per omgeving weer erg varieert is het altijd aan te raden om te werken met een lokale grondwerker. Die kent vaak de omgeving als zijn broekzak en weet wat er nodig is de graaf- en grondwerken uit te voeren.

Als het zwembad klaar is zal deze ook weer aangevuld moeten worden. Eventueel met een stabilisatie zand. Dit is weer erg afhankelijk van het type zwembad. Kies je voor een prefab bad dan dient dit met een stabilisatie zand aangevuld te worden, gelijktijdig met het vullen van het zwembad in verband met tegendruk. Kies je voor een bouwkundig bad? Dan is het goed om dit met een Wacker stamper te doen om de grond goed te verdichten om zo later verzakkingen rondom het bad te voorkomen.

Menu