fbpx

We vertellen er graag meer over wat voor zwembad pompen er zijn, hoe het werkt en waar je op moet letten om een filter en pomp optimaal te laten functioneren.

Een zwembad met pomp zorgt voor dat het zwemwater wordt gecirculeerd en gefilterd kan worden. Een zwembad wordt continu bloot gesteld aan vuil en bacteriën. Een zwembadpomp met filter zorgt ervoor dat je altijd in een schoon, fris, en helder zwembad plonst. Filteren van het zwemwater kan door een normale filterpomp, of een glasfilterpomp.

Glashelder water en het belang van watercirculatie in het zwembad?

Watercirculatie wordt ook wel flow of hydrauliek genoemd. Een zwembad pomp is de basis van die flow.

Hydrauliek is de waterstroming in het zwembad en de manier waarop die stroming is georganiseerd. Te beginnen bij de pomp die het ‘vuil’ water aanzuigt via skimmers, door de filter pompt, mogelijk door een UVC lamp en via inspuiters terug het bad in spuit. De capaciteit van de zwembad pomp, positie van de skimmers en inspuiters in combinatie met het leidingwerk (diameter en verdeling) zorgen voor de stroming in het bad.

Het is belangrijk, vooral bij inbouw zwembaden, om een juiste positionering en capaciteit op elkaar af te stemmen zodat de ideale hydrauliek ontstaat. Als bijvoorbeeld de inbouwdelen zoals; skimmers en inspuiters juist zijn gepositioneerd, een goeie zwembadpomp aangesloten is maar de leidingen zijn te klein, dan is de weerstand te groot en ontstaat er geen ideale flow. Dit mag je vergelijken met een grote stad die een slechte infrastructuur heeft.

 

Zwembad met de juiste pomp en filter samenstelling hebben de meeste impact op een schoon zwembad met helder water!

Een filterpomp, vlokking en terugspoelen van de filterketel vormen de basis voor een goede waterkwaliteit. De piramide van waterbehandeling laat dat nog eens zien. Is het fundament niet goed? Dan heeft de rest van de waterbehandeling ook minder effect. En dat maakt het lastig om de gewenste waterkwaliteit in het zwembad te houden.

Het zwembad heeft een pomp nodig die de inhoud van het bad in maximaal drie uur rond kan pompen. De capaciteit van de zwembad pomp dient dus groot genoeg te zijn. Ook dient hier de inhoud van de filterketel op afgestemd te worden. De filterketel moet de inhoud van het zwembad ook kunnen filteren. Een te kleine filter zorgt voor onvoldoende filtratie. De afstemming tussen de waterinhoud van het zwembad, capaciteit van de zwembad pomp en de inhoud van de filter moeten op elkaar worden afgestemd. Om die reden zijn er ook zandfilterpomp combinaties samengesteld.

Bovenstaande Onda ø350mm zandfilterpomp heeft bijvoorbeeld een capaciteit om 4m3 water per uur te filteren. Dit betekent dat deze zandfilterpomp op een zwembad met waterinhoud van max 12 m3 aangesloten kan worden.

Ook zijn er zijn er filterpomp combinaties voor grotere zwembaden met 45m3 aan waterinhoud. Deze filterpomp combinaties hebben een capaciteit van 15m3 per uur. Zo’n combinatie bestaat uit een filter, pomp, 6 weg klep en druk pvc en de koppelstukken. Ook zijn dergelijke sets als een complete prefab installatie te leveren met watermetingen, UVC lamp, zwembadbesturing en automatische toevoer van additieven om de water waardes op pijl te houden. Zie bijvoorbeeld onderstaande zwembadtechniek als een complete set samengesteld voor zwembaden met een waterinhoud tot 70 m3.

Houd het waterniveau op pijl voor een optimale flow in het zwembad

Is het waterniveau te hoog of te laag dan kunnen de skimmers het water niet meer optimaal afromen. Het drijvende vuil (insecten, bladeren, enz.) wordt dan niet goed naar het filter toe afgevoerd. Zorg dat de waterstand altijd op pijl is zodat er een ideale stroming ontstaat. Het waterpijl breng je weer op hoogte door het zwembad met een tuinslang bijvoorbeeld bij te vullen. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor een automatische niveauregeling die zelf voor de aanvoer van vers water zorgt. Er zijn verschillende stappen, modules en mogelijkheden om de waterzuivering te automatiseren.

 

 

Zwemwater mooi helder houden? Wat kun je zelf doen en wat kun je automatiseren?

De basis van helder en mooi water is dat de zuiveringsinstallatie op orde is natuurlijk. De zwembad filterpomp moet goed kunnen functioneren en het opgevangen vuil moet kunnen worden afgevoerd. Regelmatig zal daarom de filterpomp terug gespoeld moeten worden. Zorgeloos altijd helder water? Dan kun je het terugspoelen automatiseren met een automatisch terugspoelsysteem wat elektronisch of via een pneumatisch, op luchtdruk functionerend terugspoelventiel. Het bad moet na het terugspoelen in veel gevallen ook weer worden aangevuld. Dit kan ook wederom handmatig of via een niveauregeling dat werkt met een vlotter. Waterstand te laag? Dan wordt er automatisch water bijgevuld tot het weer op stand is.

Handelingen die je zelf kunt doen om het zwembad zuiver te houden zijn:

  • Verwijderen van bladeren.
  • Het zwembad afdekken als er niet in wordt gezwommen.
  • Met enige regelmaat de bodem reinigen of dit een robot bodemzuiger laten doen

Een goed onderhouden zwembad nodigt veel meer uit om te gaan zwemmen. Maar let wel op: een zuiver zwembad, wil nog niet per definitie zeggen dat het water de juiste waarde bevat. Om die reden is het goed om de waardes te controleren en dat doe je handmatig of kun je automatiseren met een meet- en doseringssysteem.

 

De verschillende type zwembad pompen?

Een zwembad met filterpomp. Welk type pomp kies je? Er zijn namelijk verschillende pompen te kiezen om aan te sluiten. In het verleden werden er vaak zwembadpompen gebruikt die enkel een toerental konden draaien. Dit betekent dat de pomp of op 100% draait of uit staat. De frequentie geregelde zwembadpomp is, zoals de naam al doet vermoeden, op frequentie te regelen. Deze pomp kun je ook op 30% laten draaien. Hierdoor bespaar je op jaar basis veel energie en blijft het bad mooier zuiver.

Bij een zoutelektrolyse of een hydrolyse zwembad dien je een andere pomp te gebruiken dan bij een chloor bad bijvoorbeeld. Zout werkt namelijk erg aantasten aan metalen en lagers. Om die reden is niet zomaar elke pomp geschikt voor een zoutwater bad.

Een frequentie geregelde zwembad pomp vs niet frequentie geregelde pomp

Het advies is om altijd een frequentiegeregelde pomp te nemen. Deze vraagt minder energie en zorgt ervoor dat er continu flow blijft in het zwembad. Kies je voor een niet frequentie geregelde pomp, dan werk je bijvoorbeeld met een tijdschakelaar die de pomp laat draaien en op bepaalde momenten weer uit zet.

Voltage en het vermogen van de zwembad pomp

Kies je een pomp met te weinig vermogen dat wordt het zwembad niet goed gefilterd. Het is dus belangrijk om een pomp te kiezen met genoeg vermogen. Dit vermogen wordt aangeduid in kW (Kilowatt). Vaak uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het stroomverbruik per uur. Een pomp van 2 kWh is vaak sterker dan eentje van 1 kWh. Hoewel rendement van de energie overbrenging ook een rol speelt natuurlijk. Om die reden wordt er bij de meeste pompen ook het rendement en de capaciteit in aantal m3 per uur uitgedrukt (het aantal kubieke meter water).

 

Een zwembadpomp van 230 volt of een krachtstroom aansluiting van 400 volt?

De meeste zwembad pompen zijn leverbaar in 230 volt. Bij krachtstroom kan er meer energie getransporteerd worden. Dan zijn er dus meerdere kabels die de stroom toe kunnen voeren naar de pomp. Vergelijk het met een 4 cilinder of een 8 cilinder auto. Een 8 cilinder kan meer brandstof verbruiken en dus ook omzetten naar vermogen. Hoewel er ook steeds meer 4 cilinder auto’s door slimme technieken meer vermogen kunnen halen uit minder brandstofverbruik. Een 230 volt pomp is dus over het algemeen vriendelijker in energieverbruik dan een 400 volt zwembad pomp.

 

De prijzen van een zwembad filterpomp combinatie?

Heb je een intex zwembad inclusief filterpomp en dient de pomp vervangen te worden? Dan spreek je vaak over prijzen van 50 tot 250 euro. Heb je een mooi inbouw zwembad met wat meer waterinhoud kies dan een hoogwaardige filterpomp combinatie die de juiste capaciteit heeft om de hoeveelheid water goed te filteren. In dat geval spreek je over bedragen tussen 350 en 1500 euro. Afhankelijk van de filterketel, pomp type, kwaliteit en materiaal gebruik.

 

Kortom; zorg dat het grove vuil altijd uit het zwembad wordt gehaald, zorg voor stroming en de juiste capaciteit en je geniet 365 dagen per jaar van helder water!

Overweeg je een zwembad te kopen en weet je nog niet goed welke zwembaden er allemaal zijn? Of het beste passen bij je behoeftes? We hebben verschillende pagina’s geschreven over bijvoorbeeld:
Online een zwembad kopen?
Is een zwembad het geld waard? 
Financieren van een zwembad?
Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Menu