fbpx

Een zwembad op het dakterras?

Je woont in een penthouse en wil een zwembad op je dakterras. Is dit mogelijk? Iedereen weet dat het in theorie kan, maar kun je echt een zwembad op het dak zetten? Het antwoord is ja, en het is een geweldige gave oplossing, maar het is niet de beste optie voor iedereen.

Zwembaden op het dak zijn een beetje anders dan ingegraven zwembaden, en je moet rekening houden met factoren waar je niet aan zou denken bij het plaatsen van een zwembad in de tuin.

Het installatieproces is verreweg het belangrijkste onderdeel van een geslaagd project. 

In dit artikel willen we jou helpen erachter te komen of een zwembad op het dak geschikt voor je is door je te vertellen wat je moet overwegen voordat je overgaat tot de realisatie van een zwembad op het dak.

Laten we beginnen met enkele structurele vereisten te bekijken. Daarna gaan we in op het onderhoud en de kosten.

Wat je niet moet vergeten bij een zwembad op het dak

Wanneer je een zwembad op het dak wil, komt daar veel bij kijken. Je moet rekening houden met de structuur van het gebouw en vragen beantwoorden als:

  • Kan mijn huis het gewicht van een zwembad dragen? 
  • Is er bescherming tegen lekken? 
  • Kan mijn inboedelverzekering eventuele problemen dekken?
  • Hoe zit het met de buren?

Als we het hebben over het gewicht van het zwembad, hebben we het ook over het gewicht van het water. Het is gemakkelijk om te vergeten hoeveel druk water op een structuur uitoefent.

Als je duizenden liters op één plek hebt, kun je maar beter nadenken over hoe je dit allemaal kunt ondersteunen. Het gebouw moet er tegen kunnen.

 

Hier zijn een paar belangrijke dingen om mee te nemen in het beslisproces bij een zwembad op dakterras:

  • Zoek uit of je zelf toestemming en vergunningen kunt krijgen om een zwembad op het dak te bouwen.
  • Informeer bij je woonverzekeringsmaatschappij wat zij dekken bij lekkage of andere schade.
  • Maak een afspraak met een aannemer om te zien of je eerst de structuur van het gebouw moet versterken.
  • Denk aan de buren. Als het huis zeer dicht bij omliggende huizen ligt of als je een gebouw deelt, overweeg dan het effect dat een zwembad op het dak kan hebben op de buren en hun huizen.

Vergeet niet dat je een opvangvat nodig hebt. Een opvangvat is een opvangbak die bij lekkage voorkomt dat het water in de eigenlijke woning terechtkomt. Vergeet die essentiële onderdeel niet.

Wees voorbereid vanaf het begin

Als je besluit dat een zwembad op het dak voor jou geschikt is, wil je de juiste aannemer kiezen om het te installeren. Ervaren professionals zullen ervoor zorgen dat alles in orde is en dat jij en jouw huis veilig zijn.

 

Hoe een zwembad op het dak te krijgen?

Voordat je plannen maakt voor een zwembad op het dak, moet je ervoor zorgen dat de constructie van het huis stevig genoeg is. Het constructieve is in orde, op naar de volgende stap. Hoe krijg ik het bad op het dak? Een grote kraan zou het meest logische antwoord zijn. Mits het haalbaar is natuurlijk.

Het is de afweging waard of je kiest voor een prefab zwembad of juist kiest voor een bouwkundige variant. In de meeste gevallen zou een prefab zwembad zoals een container zwembad een perfecte oplossing bieden. Die zijn makkelijk te transporteren en hebben een zelfdragende constructie.

 

 

Wat voor onderhoud heeft een zwembad op het dak nodig?

Als het gaat om het onderhoud van het zwembad op het dak, is het meeste onderhoud hetzelfde als bij een gewoon ingegraven zwembad. Je hebt nog steeds een filter nodig en een manier om te voorkomen dat je zwembad dat gevreesde moerassige groen wordt. Zoals elk zwembad, moet je het vaak schoonmaken om insecten, bladeren en andere dingen die erin vallen, te verwijderen.

Tip: denk na over de aanschaf van een robotzwembadreiniger. Dit apparaat reinigt het zwembad met minimale inspanning van jouw kant.

Wees bij het onderhoud van het zwembad voorzichtig met de chemicaliën die je gebruikt en zorg ervoor dat ze de staat van het zwembad niet aantasten. Bij een zwembad op het dak moet je extra aandacht besteden aan dit onderdeel, aangezien schade en reparaties meer storend kunnen zijn voor je huis.

 

Wat kost een zwembad op het dak?

Deze is lastig omdat je hier niet alleen naar de kosten van het zwembad kijkt. En een zeecontainer zwembad is verkrijgbaar vanaf 30K excl btw. Indien het op het bad op het dak geplaatst moet worden is het tevens nodig om een grote kraan in te huren en mogelijk constructieve aanpassingen door te voeren. Dit zijn variabelen die ook een behoorlijke post met zich mee kunnen nemen.

Tip; overweeg een compact bad zoals een plunge pool met een jetstream installatie. Dit geeft minder belasting en toch alle plezier die wenselijk is, daarnaast zal het minder energie kosten om het bad op temperatuur te houden.

 

Menu